X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Sivrisinekten Korunma Yolları

Sivrisinekten Korunma Yolları

  • 21.10.2016 14:48:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Yaz Mevsiminin Tatsız Misafirleri Sivrisinekler

Yaz mevsimi birçok güzelliğiyle beraber gelir. Sıcak havalar, rahat elbiseler, aydınlık geceler ve tabii ki tatil günleri… Evet, yaz mevsimi gelmesine çok sevindiğimiz bir dost gibidir ama yanında bir de davetsiz misafir getirir: Sivrisinekler!

Sivrisinek

Bataklıklarda ve lağımlarda büyüyen sivrisinekler, birçok hastalığa neden olan zararlı parazitlerin taşıyıcılığını yapar. Sıtma, sarıhumma ve Dang ateşi (Dang humması) gibi hayati tehlikeye yaratan rahatsızlıklar örneklerden bazılarıdır. Üstelik her sivrisinek ısırığı yeni bir risk anlamına gelir. Özellikle, bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebek ve çocuklar için sivrisinek ısırmasına karşı ekstra önlemler almak gerekir.

Sivrisineklerin Doğası

Sivrisinekler kan emer, hastalık bulaştırır ve kulaklarımızın dibinde uçarak sinirimizi bozarlar. 100 milyon yıldır dünya üzerinde uçmaya devam eden sivrisineklerin yaklaşık 3500 türü bulunur. Her türün kendine has özellikleri vardır ve bazı türler şehir hayatına adapte olmuş durumdadır. Evrim süreçleri boyunca ağızlarını iğne benzeri bir uzantıyla geliştiren bu asalak böcekler, bu organları sayesinde deriyi deler ve besleyici kana ulaşır. O esnada kurbanına ayaklarında ya da uzantısında taşıdığı zararlı mikro organizmaları bulaştırabilirler ve sağlıklı bir kişiyi hastaneye düşürebilirler. Peki, neden sivrisinekleri tamamen yok etmiyor insanlar?

İlk olarak, ekosistem için gerekliler. Sivrisinek larvaları sadece suda yaşar ve balıklar için besleyici bir öğün olurlar. Kuş ve yarasa türleri de erişkin sivrisineklerle beslenir. İşte bu nedenlerden onların soyunu tüketmemek gerekir. Ancak önlem almak için sivrisinekten korunma yöntemlerini de öğrenmeliyiz.

Sivrisinek Kovucu Spreyler

Sıcak yaz gecesinde insan bazen terasta uyumak isteyebilir ya da doğa ananın serin kucağına giderek kamp yapmayı planlayabilir. Bu tür durumlar sivrisineklerin işine gelir; çünkü onlar için açık ve kolay bir hedef olursunuz.

Birçok markanın etkili sivrisinek kovucu spreyi bulunur. Sivrisinek ısırıklarına karşı korunmak için kesin çözüm sunan bu spreyleri almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var:
  • Sivrisinek kovucu spreyler, DEET (N, N-diethyl-m-toluamide) denilen bir kimyasal içerir. Bu kimyasal, sivrisinekleri teninizden uzak tutar. %30 ila %50 arasında DEET içeren spreyler, 2 aylıktan daha büyük bebeklerde ve yetişkinlerde kullanılabilir.
  • 2 aylıktan daha küçük bebekler için daha az DEET içeren spreyleri kullanmalısınız. Ayrıca koruma süreleri diğerlerine oranla az olduğundan daha sık bir şekilde bebeğinizin tenine sıkmalısınız.
  • DEET kimyasalının kansere yol açıp açmadığı tartışılsa da, şimdiye kadar hiçbir deneyde böyle bir sonuca rastlanmamıştır.

Rüzgâr Oluşturun

Sivrisinekler, karasinekler gibi hava akrobatı değildir; hatta uçma yetenekleri oldukça kötüdür. Hava akımlarına ve rüzgârlara karşı koyamazlar. O yüzden vantilatörün gücüne inanın. Bahçenize koyacağınız bir vantilatör, çalışır durumdayken tüm sivrisinekleri sizden uzak tutacaktır. Kamp alanlarında ise hava akımı yaratmak biraz zor bir görev, ama pille çalışan küçük hava üfleyiciler işe yarayabilir.

Sivrisinekleri Uzak Tutan Bitkiler

Kanımızı isteyen asalak böceklere karşı doğa ananın da birkaç korunma yöntemi var: Sivrisinek kovucu bitkiler kolaylıkla her yerde bulunabiliyor. Nane, reyhan, lavanta ve limon otu bitkilerinin bir saksısını koyacağınız odadan sivrisinekler uzak duracaklardır.

Cibinlik Sadece Gösteriş Amaçlı Bir Eşya Değil

Yaz mevsiminde yatağınıza takacağınız bir cibinlik, sizi her türlü asalak böcekten koruyacaktır. Cibinlikler boğucu gibi görünebilirler ama hiç öyle değiller. Küçük delikli yapısı sayesinde hava akımlarını geçirir ama sivrisinekler için müthiş bir engele dönüşürler.

Sivrisinekler Karbondioksit Severler

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok sokarken diğer insanlara hiç bulaşmaz? Bunun aslında birçok cevabı mevcut. Onlardan biri ise kanınızdaki karbondioksit oranıdır. Sivrisinekler karbondioksit yönünden zengin kana yönelirler, yani spor yapmanız için bir bahaneniz daha oldu. Alkollü içecekler, sigara, baharatlı yiyecekler ve aşırı kilolar, kanınızdaki karbondioksit oranını yükseltir ve sizi sivrisineklerin hedefi hâline getirir.

Açık Renk Giyinin

Sivrisinek sokmasına karşı korunmak istiyorsanız açık renk giyinin, sivrisinekler sıcak renkleri tercih ederler. Mavi, beyaz ve gri tonları sizi onlara karşı daha az çekici kılacaktır.

Tekniktürk Bir Tık Uzaklıkta

Yazın bir baş belasına dönüşen sivrisinekler için Tekniktürk’ü arayın, en etkili sonuçları veren böcek ilaçlama uygulamalarımızla yardımınıza koşalım.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •