X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Kırkayak İlaçlama Hizmeti Alacaksanız Bunları da Mutlaka Bilmelisiniz

Kırkayak İlaçlama Hizmeti Alacaksanız Bunları da Mutlaka Bilmelisiniz

  • 8.2.2017 15:54:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Kırkayaklar Garip Görüntüleriyle Korkutmalarına Rağmen İnsanlara Zarar Vermezler

Çoğu insanın korkulu rüyası olan, aslında kendisi o kadar da korkutucu olmayan kırkayak böceği, insanları ısırmaz ve zehirli değildir. İnsanlar onu çoğunlukla çıyanla karıştırır. Çıyan, kırkayağa benzeyen böceklerden olduğu için bu hataya düşmek oldukça normaldir. Entomolog (böcek bilimci) olmadığınız sürece kimse bu hatayı yaptığınız için sizi kınamaz.

Kırkayak

“Kırkayak böceği zehirli midir?” sorusunu çözüme kavuşturduysak, kırkayak sorununa karşı ne tür önlemler alabileceğimize ve bilmemiz gereken püf noktalara bir göz atalım. İşe önce düşmanımızı tanıyarak başlayalım.

Kırkayaklar Hakkında Genel Bilgiler

Eklembacaklılar sınıfına dahil olan kırkayaklar, sıcak ve ılık iklimlerde, nemli yerlerde yaşamayı severler. Kırkayaklar halkalardan oluşan bir vücut formuna sahiplerdir ve her halkada iki çift bacakları vardır. Bacak sayıları 10 ila 750 arasında olup bu özellik türden türe göre değişebilir. Çoğu türde ortalama 115 çift bacak bulunuyor. Kırkayağa isim veren kişi işine pek özen göstermemiş anlaşılan.

Kırkayak ısırması ya da kırkayak sokması gibi durumlardan korkmanıza gerek yok; kırkayaklar aslında uysal böcekler. Fakat uysal olmaları zararlı olamayacakları anlamına gelmiyor. Çürümüş bitkilerle beslendikleri için birçok zararlı mikroorganizmanın taşıyıcılığını da üstlenebiliyorlar.

Kırkayaklar, uygun şartlar oluştuğu zaman bir anda sayıları binlerce olan koloniler kurabilir. Filiz köklerini yemeyi çok seven bu obur böcekler, tarım işiyle uğraşanlara büyük zararlar verebilirler. Son araştırmalara göre kırkayak çeşitlerinin sayısı yaklaşık olarak 13.000 olarak belirlenmiş ve birçoğuna ülkemizde rastlanabiliyor.

Kırkayaklara Karşı Alınabilecek Önlemler

Kırkayaklar bir kez bahçenize yerleştikleri zaman, onlardan kurtulmak biraz zordur. Toprağın nemli yapısı onlara sıcak ve sulak bir yuva sağlar; bir de etrafta besin bulabiliyorlarsa sayıları bir anda çoğalır. Ondan sonra kırkayak ile mücadele konusunda elinizde sadece kimyasal çözümler kalır. O yüzden öncelikle kırkayak popülasyonu oluşmaması için ne gibi önlemler alabileceğimizi inceleyeceğiz.

Bahçe Bakımı

Uzun ve bakımsız çimler, kırkayaklar için iyi bir sığınak olur. Ayrıca uzun çimlerin içinde mikro bir nemli iklim oluşacağı için, kırkayaklar bu bölgenin sürü oluşturmak için ideal yer olduğuna karar verirler. Çimlerinizi sabah sulayın (kırkayaklar geceleri ortaya çıkarlar) ve düzenli olarak bakımını yapın.

Onlara Gizlenecek Alan Bırakmayın

Kırkayaklar bahçelerdeki kuru yaprak yığınlarında, organik malçlama yapılmış alanlarda, taş aralıklarında ve çöp kutularında saklanmayı çok severler. Bahçenizi mümkün olduğu kadar sade bir şekilde düzenleyin, böylece olası kırkayak problemine karşı baştan önlem almış olursunuz. Bu tür bahçe dekorlarını kullanacaksınız da, evin bulunduğu alandan uzak yerlere koyarak kırkayakların evinizi istila etmesini engelleyebilirsiniz.

Yağmur Giderini Doğru Yapılandırın

Yanlış tasarlanmış yağmur giderleri su birikimine neden olur ve bu durum nemli bir ortam yaratır. Yağmur giderinizin işlevsel olduğundan emin olun.

Çatlakları ve Yarıkları Doldurun

  • Kırkayaklar, çoğunlukla evlere çatlaklardan ve yarıklardan girerler. Ev duvarlarının bakımını düzenli yaparsanız, bu istilacı böceklerin giriş yollarından birini kapamış olursunuz.
  • Kapı ve pencerelerin de iyice yerleşmiş olmaları gerekir. Monte edildikleri duvarla aralarında açıklık oluşturuyorlarsa kırkayaklar evinize buradan da girebilirler.
  • Evdeki yarıkları keşfetmek için ihtiyacınız olan şeyler: Bir arkadaş ve bir fener. Duvarlarda yarık ararken siz duvarın bir tarafında, arkadaşınız ise diğer tarafında dursun. Feneri duvarlara tuttuğunuz anda arkadaşınız duvarın içinden geçebilen bir ışık huzmesi görüyorsa orada bir yarık var demektir.
  • Kırkayaklar havalandırma boşluklarından evleri istila edebilirler. Havalandırma giriş ve çıkışlarını böcek geçirmez bir şekilde yapılandırmak bu durumu engelleyecektir.

Kırkayak ile Mücadele Etme Yolları

Kırkayaklar tarafından istilaya uğradıysanız artık kimyasal çözümlere sıra gelmiş demektir. Kırkayak ilaçlama konusunda biz profesyonel destek almanızı öneriyoruz; böcek öldürücü ilaçlar oldukça zehirli ve tehlikeli maddelerdir.

Nemli Ortamlarda Toz İlaçlar Bir İşe Yaramaz

Kırkayak ilaçlarından toz formunda olanları nemli yerlerde etkilerini göstermez. Toz ilaçlama yapacaksınız, öncelikle ortamı nemden arındırmalısınız.

Kalıcı Böcek İlaçları Sorununuzu Çözebilir

Ev duvarlarında bulunan açıklıklardan kapatılmayacak durumda olanlar varsa buralara uygulayacağız kalıcı böcek ilaçları, kırkayaklar geçerken bacaklarına yapışarak onları öldürecektir.

Saklanma Alanlarını Es Geçmediğinizden Emin Olun

Bahçenize ilaçlama yapacaksanız tüm saklanma alanlarının üzerlerinden geçtiğinizden emin olun. Kırkayaklar toprağın içinde de saklanabildikleri için, ilaçlamayı doğru bir şekilde uygulamanız oldukça önemli. Unutulan en küçük saklanma alanı bile kırkayakların tekrar bir koloni oluşturmasına yetecektir.

Kırkayaklara Karşı Doğal Korunma Yöntemleri

Kırkayaklara karşı yüzde yüz sonuç vermeseler de oldukça etkili doğal korunma yöntemleri de mevcut.

Diyatomlu Toprak

Diyatomlu toprak, fosilleşmiş diyatomlardan oluşan bir tür karışımdır. Bu diyatomlar oldukça küçük ve bıçak gibi keskindir; kırkayakların geçiş bölgelerine serptiğiniz zaman buradan geçen böceklerin teninde küçük yarıklar açarak dehidrasyon yüzünden ölmelerini sağlar.

Borik Asit

Borik asit de sahip olduğu küçük ve keskin granüllü yapısı sayesinde böceklerde küçük kesikler açarak onların zaman içinde yok olmalarını sağlar.

Toprağı Odun Kömürüyle Koruma Altına Alın

Kırkayaklar çoğalmak için nemli ortamlara ihtiyaç duyarlar. Odun kömürü toprağın nemini alır, böylece kırkayaklar çoğalacak ortam bulamazlar.

Tavuk Besleyin

Vaktiniz ve sevginiz varsa tavuk besleyerek kırkayakların çoğalmasına kesin çözüm getirebilirsiniz. Tavuklar, kırkayakları oldukça lezzetli buluyorlar.

Tekniktürk Her Zaman Yanınızda

Kırkayaklar her yumurtlama döneminde onlarca yumurta bırakabilirler. 12-15 günlük kuluçka süresi boyunca anne kırkayak tarafından korunan bu yumurtaları ve kırkayakları yok etmek için profesyonel yardım almalısınız. Tekniktürk’ü arayın, biz yaşam alanınızı bu çok halkalı canavarlardan arındırırken; siz böceksiz bir günün tadını çıkartın.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •