X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Haşere Rehberi / Alman Hamam Böceği

Alman Hamam Böceği

Alman Hamam Böceği
Latince Adı
Blattella germanica

Dış Görünüm
Alman hamam böcekleri, dünyada da yaygın olarak bilinen iç mekân böcekleridir. Yetişkin olanları açık kahverengi ya da esmer renkleri ve pronotumları üzerinde başlarının gerisinden başlayan iki adet paralel siyah çizgileri sayesinde kolayca tanınırlar. Boyları 13-16 mm arasındadır. Daha küçük olan yavru hamam böcekleri daha koyu renkte, neredeyse simsiyah, olurlar ve başlarının arkasında beyaz çizgiler vardır.

Alman hamam böceklerinin kanatları olsa da çok seyrek uçarlar ve daha çok koşmayı tercih ederler.

Davranışı, Beslenmesi ve Alışkanlıkları
Tropik iklimlerde dışarıda yaşamaları mümkün olsa da Alman hamam böcekleri genellikle iç mekânlarda ve çoğunlukla da mekânın daha sıcak ve nemli yerlerinde görülürler. Evlerde, genellikle, mutfaklarda ve banyolarda görülseler de yiyecek ve nemin bulunduğu her yere gidebilirler.

Alman hamam böcekleri, genellikle kutular, torbalar ve karton kutular aracılığıyla evlere ya da binalara girerler. İkinci el ev eşyalarıyla birlikte bile evlere girmeleri de mümkündür. Birçok dairenin bulunduğu apartmanlarda, Alman hamam böcekleri kolaylıkla bir daireden diğerine ortak borular üzerinden gidebilirler.

Alman hamam böcekleri leşçil hayvanlardır ve diş macunu, sabun ve kitap ciltleri de dâhil, var olan bütün yiyecek kaynaklarından beslenebilirler. Bu haşereler, özellikle en az miktarda bulunan yiyecek kaynaklarından bile kırıntılarla, hatta gece bulaşıklıkta bırakılmış kirli tabak ve çanaklardan beslenebilmeleriyle bilinirler.

Üreme
Alman hamam böcekleri aynı zamanda hızlı üremeleriyle de bilinirler. Dişi Alman hamam böcekleri sadece bir defa çiftleşerek yeni böcekler üretebilir. Dişiler çiftleşmeden sonra, normal koşullar altında, tüm hayatları boyunca 4-6 yumurta kesesi üretir. Ootheka da denilen bu keselerin her birinde 30 ile 40 arasında yumurta bulunur. Bu kese, dişi Alman hamam böceği tarafından yumurtalar çatlamadan bir ya da iki gün öncesine kadar taşınır. Koşullara bağlı olarak yumurtadan erişkin böceğe 54 ile 215 gün arasında ulaşılır. Genelde ortalama 100 gün civarındadır. Yetişkin olduktan sonra Alman hamam böcekleri 100 ile 200 gün arasında bir süre yaşarlar.

Alman Hamam Böceği İstilasının Belirtileri


Dışkıları
Alman hamam böceklerinin dışkıları, küçük ve koyu renkte olup tezgâhların üzerinde ya da çekmecelerde “karabiber döküntüsü” gibi dururlar. Dışkılarının izleri, odaların köşelerinde, kapıların üzerinde ya da duvardaki küçük çatlaklarda ve boşluklarda koyu noktalar ya da izler olarak görülürler.

Yumurta Kapsülleri
Dişi Alman hamam böcekleri yumurta keselerini yumurtlamadan bir ya da iki gün öncesine kadar taşıdıkları için, etrafta boş keseler görülebilir.

Koku
Alman hamam böcekleri, aynı zamanda, birçok değişik koku çıkartmalarıyla da bilinirler. Sayılarının fazla olduğu yerlerde, hafif ve çoğu zaman “küflü” olarak tanımlanan bir koku hissedilmesi mümkündür.

Diğer Bilgiler

Türkiye’de görülen Oryantal hamam böcekleri (Karafatma) çoğu zaman Alman hamam böcekleriyle karıştırılır. Görünüşleri benzese de, davranışlarındaki farklılıklar ikisini birbirinden ayırır. Alman hamam böcekleri binaların içinde yaşayan haşereler olarak bilinirler ve genellikle yüksek nemin ve sıcaklığın olduğu yerlerde görülürler. Oryantal hamam böcekleri ise genellikle kanalizasyonlarda, su giderlerinde yaşarlar, dış mekânlarda görülürler ve sadece nadiren binalara gelirler.

Alman hamam böcekleri ayrıca, E. coli, Salmonella spp. ve tifo dahil birçok hastalık mikrobu taşımalarıyla da bilinir. Yeni yapılan çalışmalar göstermiştir ki İstanbul gibi büyük metropol şehirlerde çocuklarda görülen astım hastalığıyla Alman hamam böceği varlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Alman Hamam Böcekleriyle Mücadele

Alman hamam böcekleri her yumurta kesesinde çok sayıda yavru üretirler. Boyutları küçük olduğu için kolaylıkla saklanırlar ve insan yaşam alanlarında az sayıda düşmanları vardır. Bu nedenlerden dolayı, Alman hamam böceklerinin nüfusu hızla büyümeye elverişlidir ve profesyonel müdahaleyi gerektirir. Bilgi ve danışma için “Bayer Protection Program” üyesi Tekniktürk’e danışabilirsiniz.

Alman Hamam böceğinin Yaşam Döngüsü

Alman hamam böcekleri evlerde en yaygın görülen böcek cinslerinden biridir. Üç belirgin yaşam döngüsü geçirirler: yumurta, larva ve yetişkin. Tüm yaşamları ortalama olarak 100 gün sürse de sıcaklık, beslenme ve yaralanma gibi etmenlere bağlı olarak süresi değişiklik gösterir.

Alman hamam böcekleri durmaksızın ürerler. Dişi Alman hamam böceği tüm hayatı boyunca yaklaşık 400 adet yumurta üretir. Uygun koşullarda nüfusları hızla artar. Artan nüfusa sahip tipik bir Alman hamam böceği nüfusunun %75’ini larvalar ve %25’ini yetişkin böcekler oluşturur.

Alman hamam böcekleri hayata yumurta kesesinin içinde yumurtalar olarak başlarlar. Bu yumurta keselerinde yaklaşık 35 yumurta bulunur ve kahverengi renkleri vardır. Her bir yumurta kesesi 7 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir. Zorlu koşullarda da sağ kalabilirler.

Dişi Alman hamam böceği yumurta kesesini karnına sarılı vaziyette yumurtalar çatlamadan iki gün öncesine kadar taşır ve zamanı geldiğinde güvenli bir yere bırakır. Yumurta keseleri, Alman hamam böceklerinin karnından dışarıya doğru uzanır. Larvalar yumurta keselerinden küçük böcekler olarak çıkarlar. Zamanla renleri koyulaşır ve kahverengi ya da siyah, pronotumlarında iki belirgin paralel çizgi bulunan hamam böceklerine dönüşürler. Alman hamam böceği larvalarının kanatları yoktur ve üreyemezler. Bu larvalar altı ya da yedi kere kabuk değiştirirler ve uygun koşullarda 100 günde gelişirler.

Son kabuk değiştirmeden sonra yetişkin evresi başlar. Bu noktada Alman hamam böcekleri ortalama 15 mm uzunluğunda ve kanatlıdırlar. Alman hamam böcekleri, gündüzleri saklanan ve geceleri leş peşinde koşan gececi böceklerdir. Gelişkin kanatlarına rağmen çok nadir olarak uçarlar.

Alman Hamam böceği Larvası

Dişi Alman hamam böcekleri üremek için yumurta keseleri üretirler. Bunlar, yumurtalar çatlamaya hazır oluncaya değin dişi böceğin karnına sarılı halde kalırlar.

Alman hamam böceklerinin larvaları yetişkin olanlarına benzerler. Bununla birlikte larvalar daha küçüktür, kanatları ve üreme becerileri yoktur. Büyüdükçe birçok defa dış kabuklarını değiştirirler.

Bu larva dönemleri ortalama 100 gün kadar sürer. Son kabuk değiştirmeden sonra artık Alman hamam böcekleri, kanatlı ve üreme becerileri olan yetişkin böceklerdir.

Alman hamam böceği larvaları, türlerinin yetişkinlerine benzer. Yeni kabuk değiştirmiş olan böcekler beyaz renkte olduklarından çoğu zaman albino hamam böceği ile karıştırılırlar. Ama zamanla dış yüzeylerini kaplayan beyaz renk koyulaşır ve sertleşir. Bazen Alman hamam böcekleri döktükleri kabuklarını besin olarak yerler. Zamanla, larvalar koyu kahverengi ya da siyah renge dönerler ve tüm sırtları boyunca uzanan açık renkli bir çizgileri olur.

Alman hamam böcekleri genellikle geceleri aktiflerdir ve gündüzleri buldukları çatlak ya da boşluklarda saklanırlar. Boyutlarından ötürü, Alman hamam böceği larvaları yetişkin böceklerin saklanamayacağı yerlerde saklanabilirler. Uygun oda ve sıcaklık koşullarında, Alman hamam böcekleri 100 ile 200 gün arasında yetişkin hale gelirler.

Alman hamam böceği larvaları, aynı zamanda, dışkıları aracılığıyla toplu feromonlar (cinsel çekici koku) yayarlar. Bu da nüfusun bir araya toplanmasını sağlar. Nüfus arttıkça feromonlardan gelen bu koku da o denli güçlü olacaktır. Küflü koku, bir hamam böceği istilası olduğunun işaretidir.



    • Adres:
      Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
    • E-posta:
    • Telefon:
      Çağrı Merkezi: 444 85 65
      Faks: 0216 386 52 65
    •