X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Haşere Rehberi / Yaban Arısı - Sarı Arı

Yaban Arısı - Sarı Arı

Yaban Arısı - Sarı Arı

Latince Adı
Vespula spp. ve Dolichovespula spp.

Dış Görünümü
Yaban arıları (gövdesi sarı ve siyah renkli bir tür yaban arısı), Dolichovespula ve Vespula familyasına ait arılardır. Boyları 10 ile 16 mm arasındadır. Çoğu yaban arısı siyah ve sarı renklerde olsalar da bazıları beyaz ya da siyah renkli olabilirler. Arılardan farklı olarak yaban arılarının belleri ince ve belirgindir. Uzun kanatlarını hareketsiz haldeyken yanlamasına katlarlar ve kanatları gövdeleri kadar uzundur.

Yaban arıları, siyahlı sarılı bölümlerden oluşan gövdeleriyle kendilerini belli eden küçük eşek arılarıdır. Çoğu zaman diğer arılarla karıştırılırlar ama onlar kadar tüylü, yuvarlak karınlı değillerdir ve arılarda bulunan arıların polen taşımak için kullandıkları uzun arka ayakları yoktur. Bu sosyal eşek arıları koloniler halinde yaşarlar ve kimi zaman sayıları binlerce olabilir.

Davranışı, Beslenmesi ve Tabiatı
Yaban arıları polen taşıyıcıdırlar ve böcekleri, sinekleri ve diğer zararlı haşereleri yedikleri için faydalı oldukları da söylenebilir. Bununla birlikte et, balık ve şekerli maddeleri tüketen leşçil hayvanlar oldukları için çöp kutularının yanında ve piknik alanlarında rahatsız edici hayvanlar olarak görülürler.

Birçok yaban arısı yuvalarını yerde yaparlar. Kolonileri, sundurmaların ya da basamakların altında, kaldırım çatlaklarında, demiryolu raylarında ya da ağaçların diplerinde bulunabilirler. Bazen kraliçe arı, bir binanın boş olan duvarını yuva olarak kullanabilir. Bazı yaban arıları, çalılıklarda ya da alçak ağaç dallarında ya da binaların ve başka insan yapımı yapıların kenarlarında havada yuvalarını yapabilirler.

Üreme
Kraliçe yaban arısı, ilk grup yumurtalarını kağıt bir yuvaya bırakarak yeni yuvayı kurmaya başlar. Yumurtaları bıraktıktan sonra kraliçe arı, bunları pupa evresine geçmeye ve büyüyerek yaban arısı olmaya hazır oluncaya kadar besler. Yetişkin arılar bir mevsim yaşarlar ve tırtıllardan kurtçuklardan ve diğer böceklerden beslenirler. Ayrıca çiçeklerin nektarlarını ve meyve ya da ağaç özü gibi tatlı maddeleri severler. Yaban arıları çöpleri, diğer insan yemeklerini ve tatlıları severler.

Bir yaban arısı kolonisi sonbahara gelindiğinde 1.000 ya da daha fazla arıya sahip olabilir. Bütün çalışan arılar, kısır dişi işçi arılardır. Yazın sonlarına doğru erkek arılar ortaya çıkmaya başlar. Yetişkin olduklarında, bir sonraki yıl kraliçe arılar olacak dişi arılarla çiftleşirler. Döllenmiş olan dişi arılar kış boyunca uyurlar. İşçi arılar ve erkek arılarsa, havalar soğuduğunda ölürler.

Yaban Arısı İstilasının Belirtileri

İşçi arılar etrafta görülmeye başlandığında yaban arılarının varlığı tespit edilmiş olur. Yuvalar, özellikle havadaki yuvalar da bir işarettir.

Diğer Bilgiler

Yaban Arısı Sokması

Kolonilerinin saldırgan savunucuları olsalar bile yaban arıları normalde çabuk sokmazlar. Yaban arısının iğnesi acı vericidir ve yaban arısı birçok kez sokabilir. Bal arılarına kıyasla daha küçük sakal benzeri dokunaçların olduğu mızrak gibi iğnelere sahip oldukları için birçok kez sokabilirler. Yaban arısı sokması bazı bireylerde ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.



    • Adres:
      Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
    • E-posta:
    • Telefon:
      Çağrı Merkezi: 444 85 65
      Faks: 0216 386 52 65
    •