X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Tahtakurusu Uçar mı?

Tahtakurusu Uçar mı?

  • 5.4.2016 22:37:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Tahtakuruları Eşyalarımıza ya da Giysilerimize Nasıl Gelir?

Evinde ya da kaldığı otelde tahtakurusu ısırığı nedeniyle rahatsız olan kişiler tarafından en sık sorulan sorular ‘tahtakurusu uçar mı?’ ve ‘tahtakurusu zıplar mı?’ şeklindedir. Bunun sebebi, gündüz bütün aramalara rağmen bulunamayan tahtakurularının, geceleri ortaya çıkmaları ve alınan birçok kişisel önleme rağmen tamamen yok olmalarının sağlanamamasıdır. Tahtakurularının nasıl hareket ettiğini bilmek, tahtakurusu ile mücadele etmek için gerekli adımların ilki olarak kabul edilebilir.

Tahtakuruları Uçar mı, Zıplar mı?

Kanatlı böcekler, gündüz pek görünmeseler de geceleri uçarak hedeflerine yaklaşırlar. Pireler ise zıplama yeteneğine sahiptirler. Eğer tahtakuruları uçar mı ya da zıplayabilir mi diye merak ediyorsanız cevap kesin: Tahtakuruları uçamaz ya da zıplayamaz.

Tahtakuruları Nasıl Hareket Eder?

Ön kanatları olmasına rağmen bu kanatlar uçmak için yeterli değildir. Sadece hafif şeyler taşımak ya da beslenme sırasında kıpırdatmak için kullanılan bu kanatlar, diğer böceklerin uçmasını sağlayan kanatlar gibi gelişmiş eklem yapısından yoksundur. Bilim adamları tarafından eski tarihlerde uçmaya yarıyor oldukları düşünülse de; günümüz tahtakurularının kanatları körelmiş olan bu hayvanlar uçma yeteneklerini kaybetmiştir. Bu nedenle beslenmek için küçük eklemli bacaklarını kullanmak zorundadırlar. Bu da beslenme kaynaklarına yakın yaşamalarına neden olur.


Tahtakuruları Nerede Yaşar?

  • En temel besin kaynakları insanlar olduğu için genellikle yatak içlerinde, yatağa birkaç metre mesafedeki yarıklarda, çatlaklarda, oyuklarda ve döşeme aralarında yaşarlar.
  • Kıyafetler, minderler ve koltuk araları gibi insana yakın olabilecekleri bölgeler de tahtakuruları için ideal yaşam alanları arasında yer alır.
  • Gündüzleri bu alanlarda gizlenerek geceye kadar beklerler ve insanlar uyuduktan sonra ortaya çıkarak beslenme arayışına girerler.
  • Hiçbir besin kaynağı yani insan bulamadıklarında günlerce beslenmeden hayatta kalabilme yeteneklerine rağmen de her gece aynı şekilde hareket ederler.
  • Hızlı ve çok sayıda üreyebildikleri için bir tahtakurusunun görülmesi, tahtakurusu istilasının habercisi olarak kabul edilmelidir.


Tahtakuruları Nasıl Beslenir?

Keskin ve delici ağız yapıları ile özellikle deriye yakın kan damarlarını hedef alan tahtakuruları, bir ısırıkta ağırlıklarının 5-6 katına kadar kan emebilirler. Bilek, kol, boyun gibi bölgelerde sık görülse de vücudun her bölgesinde karşılaşılabilecek tahtakurusu ısırığının acımamasının sebebi ise, kan emme işlemi öncesinde tahtakurusunun yaydığı sıvının kesilen bölgeyi uyuşturmasıdır.

Tahtakuruları Neden Olur?

Evinizde tahtakurusu bulunması, sandığınız üzere pislik ya da dağınıklıkla ilgili değildir. Bu tip ortamlar, yaşamaları ve üremeleri için uygun olsa bile, evinizde tahtakurusu olmasına sebep teşkil etmezler. Tahtakuruları yaşamak için kan emmelidir ve beslenebileceği canlıya yakın yerlerde yaşamalıdır. Bu konuda da oldukça yeteneklidirler. Fiziksel donanımları uçmaya ve zıplamaya elverişli olmasa da, yürüyerek ya da insanlara, eşyalara ve kıyafetlere tutunarak uzun mesafelerde hareket ederler. Ayrıca ev hayvanlarına ve kümes hayvanlarına tutunarak da bir evden başka bir eve, rutubetli bir depodan bir eve taşınabilirler. Beslenme içgüdüsü tahtakurularının engel tanımaksızın konaklarına ulaşmaya çalışması için her koşulu değerlendirdiğini ifade eder.

Otellerde sıklıkla görülen tahtakuruları, yere koyulan valizlerle taşınarak ya da dezenfekte edilmemiş çarşaflar, havlular, yatak örtüleri, askılar gibi yollarla kıyafetlerinize yapışarak sizinle birlikte hareket ederler ve evinize yerleşirler. Kolaylıkla fark edilemedikleri için de, tahtakurusu ile mücadele etmek hem zahmetlidir hem de bireysel çabalarla kesin çözüm elde etmek pek mümkün değildir.

Tahtakuruları Nasıl Ölür?

Tahtakurusu nasıl yok edilir sorusuna verilebilecek en etkili cevaplardan biri de yüksek sıcaklığı kullanmak olacaktır. Bütün kıyafetlerinizi ve eşyalarınızı buhar makinesi ya da güneş altında yüksek sıcaklığa maruz bırakarak çok sayıda tahtakurusu yumurtasını yok etmeyi başarabilirsiniz. Ayrıca tahtakurusunun zararlarından kurtulmak için bitkisel çözümlerden yararlanabilir, lavanta, çay ağacı yağı ve biberiye yağını tahtakurusu yuvası olabilecek alanlara püskürtebilirsiniz.

Derin ve etkili temizlik de tahtakurusu istilasını kontrol altında tutmada etkili olabilirken kesin çözüm için tahtakurusu ilaçlama hizmeti veren profesyonel böcek ilaçlama firmalarına başvurmaktır. Tekniktürk, bu konuda size mükemmel çözümü sunmakla kalmaz, aynı durumla tekrar karşılaşmamanız için gerekli bilgileri de sizinle paylaşır. Tahtakurusu ile mücadeleyi Tekniktürk’e bırakın, işiniz şansa kalmasın.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •