X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Tahtakurusu İnsana Zarar Verir mi? Zararları Nelerdir?

Tahtakurusu İnsana Zarar Verir mi? Zararları Nelerdir?

  • 2.4.2016 22:29:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Evinize Tahtakurusu ya da Tahtakurusu Yumurtası Getirmiş Olabilirsiniz!

Evinizde tahtakurusu görmek son derece olağan bir durumdur ve herkesin başına gelebilir. Tahtakuruları, milimetrik canlılar olmaları nedeniyle kolay kolay fark edilemezler ve bir yerden başka bir yere, insanlara ve bazen ev hayvanlarına yapışarak giderler. Bu nedenle evinizde bir tahtakurusu varsa mutlaka başka bir yerden, sık gittiğiniz bir arkadaşınızın evinden, bir kere konakladığınız bir otelden ya da ayaküstü uğradığınız bir kafeden evinize gelmiştir. Kıyafetlerinizin arasına gizlenebileceği gibi otel odasında yere koyduğunuz valize yapışarak da evinize girmiş olabilen tahtakurusu yavrusu, eğer hemen önlem alınmazsa hızla üremeye başlayacaktır.
Tahtakurusu yumurtasının bulunduğu herhangi bir ortamda bulunmuş misafirlerinizle de taşınabilen bu canlılar, tek seferde 200 yumurtaya kadar üreme kabiliyetine sahiptirler. Bu da evinizde bir tahtakurusu görmeniz durumunda tahtakurusu istilasına maruz kalmak üzere olduğunuz anlamına gelir. Tahtakurusu ile mücadele etmek için öncelikle onu tanımlamalı ve diğer böcek türlerinden ayırt edebilmelisiniz. Evinizdeki canlının tahtakurusu olup olmadığını anlamak için ısırık izlerinden faydalanabilirsiniz.

Tahtakurusu Isırığı Nedir?

Tahtakurusu, insan kanıyla beslenen ve kendi ağırlığının 6 katına kadar kan emebilen bir zararlı böcek türüdür. Gündüzleri saklandıkları için görülmeleri çok zor olan bu canlılar geceleri açığa çıkarlar. Temel besin kaynakları insanlar olduğu için de daha çok yatakların içinde ve etrafında yaşarlar. Bir tahtakurusu ısırığı ilk bakışta gözünüze çarpmayacak kadar küçüktür, ancak deriye yakın damarlar beslenmek için ideal olduğundan özellikle boyunda, kollarda, el ve ayak bileklerinde bu izlere daha kolay rastlanabilir.
Peki, sadece 5 mm boyunda olan tahtakurusunun zararları nelerdir? Zamanında ve yeterli önlem alınmazsa tahtakurusu insana zarar verir mi?

Tahtakurusu Zararları


Kaşıntı ve Alerji

  • Deriye yakın kan damarlarını ısırmaya meyilli olan tahtakuruları, ısırdıkları bölgeye bir salgı enjekte ederek kısa süreliğine uyuştururlar. Böylece siz uyurken genellikle aynı doğrultuda birçok kez ısırırlar. 
  • Aynı bölgede var olan tahtakurusu ısırığı izleri bir tahtakurusuna işaretken vücudun farklı bölgelerindeki izler bir tahtakurusu istilasını hatırlatır. Isırılan bölgelerde acı olmasa da yoğunluğa göre kaşıntı görülmeye başlanır. 
  • Bilekler, kollar, boyun ve vücudun ısırılan diğer kısımları yoğun bir şekilde kaşınırlar ve bazı kremler kullanılsa da kesin bir tedavisi yoktur.
  • Genellikle tahtakurusu ısırığı ciddi zararlar vermese de hassas cilde sahip bazı insanlarda, arı sokmasına karşı yaşanan alerji gibi tahtakurusu alerjisinin görülmesi ihtimali bulunmaktadır.


Enfeksiyon

  • Tahtakurusu istilasına karşı önlem alınmazsa karşılaşılabilecek zararların biri de enfeksiyon tehlikesidir. 
  • Isırılan bölgenin kaşınması nedeniyle insanlar sert bir şekilde kaşıyarak bu bölgelerin çizilmesine, kanamasına ve hatta yara olmasına neden olabilirler. Bu açık yaralar da mikrop kapmaya müsait oldukları için vücudunuzu enfeksiyona karşı korumasız bir hale getirebilir.
  • Tahtakurusu ısırığı kendi başına bir bulaşıcı hastalık yaymazmış gibi görünse de sizden önce ısırdığı insanların ve hayvanların kanında bulunan hastalıkları ısırıklarıyla size bulaştırabilir. Böylece ev hayvanınızın vücudunda yer alan virüsler, sizi büyük bir hastalıkla karşı karşıya bırakabilir.

Uykusuzluk

  • Evinizde ya da kaldığınız otel odasında tahtakurusu varsa hem önceki tahtakurusu ısırıklarının yarattığı kaşıntılar nedeniyle uyuyamayabilirsiniz hem de psikolojik olarak uykuya karşı direnç gösterebilirsiniz.
  • Ne kadar çok uykunuz olursa olsun beyniniz, uyuduğunuz zaman tahtakurusu ısırığına karşı savunmasız kalacağınızı bildiği için uykuya direnir.
  • Kaşınma ve alerji gibi durumlarla mücadele ederken beynin uyanık kalmanız için gönderdiği sinyallerle birlikte ilerleyen günlerde hem fiziksel hem de psikolojik olarak yorgun düşersiniz.
  • Yatağınıza, evinize ya da kaldığınız yere olumsuz yaklaşır, tedirginlik hisseder ve odaklanma problemi yaşarsınız. 
  • Bu etkenler günlük işlerinizde başarısız olma sonucunu doğurabileceği için sinirlilik ve iştah kaybı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.


Stres ve Depresyon

Tahtakurusu ısırığı ve istilasının ardından yaşanacak olumsuz durumlar, tahtakurusu ile mücadele yetersiz kaldıkça daha da büyüyecektir. Uykusuzluk, iştah kaybı, odaklanamama ve tedirginlik gibi sonuçlar nedeniyle başarısızlık doğacağı için yaşayacağınız stres, orta vadede depresyona girmenize neden olabilir.

Sosyal İzolasyon

Evinizde tahtakurusu istilası olmasına rağmen böcek ilacı kullanmayarak ya da haşere ilaçlama firmalarına başvurmayarak hem fiziksel hem de psikolojik yönden savunmasız kalabilirsiniz. Uykusuz, sinirli, yorgun ve vücudunun çeşitli bölgelerinde ısırık izleri bulunan birisi olarak sosyal çevrenizden uzaklaşmanız da kaçınılmazdır. Tahtakurusu neden olur sorusuna kendinizi suçlayıcı cevaplar verebilir ve çevrenizdeki insanlara bulaştırma kaygısına kapılabilirsiniz. Bu da evinizde misafir ağırlamak ya da yakınlarınıza ziyarete gitmek gibi sosyal aktivitelerden kaçınmanıza neden olur.

Tahtakurusu ile Mücadelede Kesin Çözüm

Tahtakurusundan nasıl kurtulurum diye düşünüyorsanız ve kesin bir çözüm arıyorsanız böcek ilaçlama firmalarına mutlaka başvurmalısınız. “Bayer Koruma Programı”na üye ve bilimsel yöntemlerle çözümler sunan Tekniktürk, bütün problemlerinizden kurtulmanızı garanti eder. Evinizde yapacağı analizlerle tahtakurusu yuvalarını tespit ederek kısa sürede etki gösteren tahtakurusu ilaçlarıyla problemi tamamen ortadan kaldırır ve bir daha bu problemi yaşamamanız için sizi bilgilendirir.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •