X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Evde Kırkayak Neden Olur? Nerelerde Yaşar?

Evde Kırkayak Neden Olur? Nerelerde Yaşar?

  • 7.2.2017 18:11:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Kırkayakların Yaşam Tercihleri İnsanların Yaşadıkları Evlerden Yana Değildir

Eklembacaklılar familyasından uzun ve ince yapılı bir böcek türü olan kırkayak, hayatını devam ettirebilmek için belirli bir nem oranına ihtiyaç duyar. Bu yüzden kırkayak böceği ile çoğunlukla rutubetli ve ıslak yerlerde karşılaşırsınız. Çok bacaklılar grubunun neredeyse 2/3’ünü oluşturan kırkayak çeşitlerinin bilinen sayısı yaklaşık 13.000’dir.

Kırkayak

Kırkayakların Doğaları

Kırkayakların halkalı bir vücut tipi vardır. Her halkadan birkaç çift bacak çıkabilir; bacak sayıları kırkayak türlerine göre değişir. 30 bacaklı kırkayak görebileceğiniz gibi 750 bacaklı kırkayak da görebilirsiniz.

Kafalarında iki anten bulunan kırkayaklar pek gelişkin gözlere sahip değiller; o yüzden de çevrelerini daha çok bu antenler yardımıyla algılıyorlar. Kırkayaklara benzeyen böceklerden biri olan çıyanla onu karıştırabilirsiniz; sadece şu ayrıntılara dikkat edin: Çıyanlar hızlı hareket eder, bacakları daha büyüktür ve her halkasında tek çift bacak bulunur.

Kırkayak Zehirli midir? 

Hayır, zehirli olan çıyandır. Kırkayak insana sadece taşıdığı zararlı mikroorganizmalarla zarar verebilir; ısırmaz ya da sokmazlar. Kırkayaklar, otobur böcekler sınıfına girer. Çürümüş bitkileri, filizleri, yaprakları ve kökleri yemeyi severler; özellikle çürümeye başlamış yapraklar ziyafet menülerini oluşturur. Kırkayakların zararları buradan gelir: Çürümüş besinlerdeki insan sağlığı için pek zararlı bakteriler, virüsler ve mikroplar kırkayakları taşıyıcı olarak kullanarak evlerimize ulaşırlar.

Kırkayak türlerinin küçük bir kısmı aynı zamanda etoburdur. Solucanlar, küçük böcekler ve leşlerle beslenen bu türlerin zararlı mikroorganizmaları taşıma riski daha yüksektir. Her böcek gibi trake solunumu yapan kırkayakların boyları 3 santimetreden başlayıp 20 santimetreye kadar çıkabilir. Nem oranının arttığı ilkbaharda, uygun şartların bulunduğu yerlerde kırkayakların sayısı bir anda binlerce olabilir. Böyle durumlarda Tekniktürk’ün profesyonelliğine başvurun. Zamanında engellemeyen istilalar kalıcı hale gelebilirler.

Kırkayaklar gece aktif olan böceklerdir, böylece hem gündüz vaktinin aydınlığından ve kuruluğundan korunur hem de gözlerden uzak bir şekilde yiyecek aramaya çıkabilirler. Kırkayaklar yumurta ile ürerler. Yumurtaları toprağa gömen anne iki hafta kadar kuluçkaya yatar. Yavrular bir yıl içinde yetişkinliğe ulaşır. Kırkayaklar çoğunlukla kahverengi tonlarında olur. Uysal olan kırkayaklar, yavaş hareket ederler. O kadar yavaşlar ki onları elektrik süpürgesiyle çekebilirsiniz ama bu asla kesin bir çözüm olmaz.

Kırkayaklar Nerelerde Yaşarlar?

Rutubetli ortamlarda yaşayan kırkayaklar, evleri pek tercih etmezler. Bahçelerde bulunan yaprak ve taş yığınlarının yarattığı nemli ortamlarda bulunurlar ama evinizde rutubet sorunu varsa onlara davetiye çıkartmış olursunuz.

Bodrum katları, kırkayakların çoğalabileceği yerlerin başında gelir. Çoğunlukla bakımı ihmal edilen bu mekanlarda üremeye başlayan kırkayaklar, zaman içinde kendi habitatlarını oluşturarak tüm evi işgal edebilirler. Ayrıca çatı katlarında, kullanılmayan balkonlarda ve kilerlerde de görülebilirler.

Kırkayakların Evlere Girme Sebepleri

Her istilacı türün amaçlarıyla aynıdır: Güvenli bir yerde çoğalarak koloni oluşturmak ve besine yakın olmak. Evlerde doğal avcılar bulunmadığı ve her zaman yiyecek stokları ulaşılabilir bir mesafede olduğu için, kırkayaklar davetsiz misafirliklerini asla sona erdirmek istemezler. Sizin bu istilaya karşı koymanız gerekir.

Kırkayakların Evime Yerleşmesini Nasıl Önlerim?

Alacağınız birkaç önlemle kırkayak istilasını hiç başlamadan önleyebilirsiniz:
  • Evlerde rutubeti önlemek için bu odaları düzenli olarak havalandırın; duvarları kireçleyin.
  • Balkon kapılarını kapalı tutun; evdeki tüm çatlak ve yarıkları sıvayın.

Tekniktürk’ü Arayın

Olası istila durumlarında en uygun çözüm profesyonel yardım almaktır. Kırkayaklar gizlenme konusunda ustadır ve siz istilaya son verdiğinizi düşünürken yeni bir akınla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bayer Koruma Programı’nın desteğiyle uyguladığımız haşere kontrol işlemleri ile biz evinizi yaşanabilir kılarız; siz de keyfinize bakarsınız.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •