X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Dezenfeksiyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Dezenfeksiyon Nedir? Nasıl Yapılır?

  • 16.2.2017 13:12:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Dezenfeksiyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Toprak, hava, insan vücudu ve tüm çevremizde, mikroorganizmalar kendilerine yaşam alanı bulurlar. Evlerimizdeki halılar, kumaşlar, koltuklar ve yerler bakteri, mantar ve virüs yuvasıdır. Ayrıca temizlik yaparken kullanılan malzemelere karşı oldukça dayanıklı olan birçok bakteri yaşar. Evinizi veya iş yerinizi tamamen mikroorganizmalardan kurtarmak için yapabileceklerinizin başında, dezenfeksiyon gelir. Özellikle tıbbi ve cerrahi girişimler sırasında tamamen mikrop ve bakterilerden arındırılmış bir ortam gerekir. Ameliyathane, diyaliz, yoğun bakım, transplantasyon ve yeni doğan bebek üniteleri gibi yerlerde ortam havası ve malzemeler belirli bazı kurallara uymalıdır. Dezenfeksiyon sayesinde, cansız ortamdaki patojen mikroorganizmalar öldürülür. Aynı zamanda bu tür mikroorganizmaların üremeleri de dezenfeksiyon uygulanarak engellenir.

Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyon Nedir? 

Hastalık yapma özelliği bulunan mikropların uzaklaştırılması ve tamamen ortadan kaldırılması işlemine dezenfeksiyon denir. Dezenfeksiyon, geniş bir aralığı tanımlar. Dezenfeksiyon işleminde, genelde kimyasalların oluşturduğu dezenfektanlar kullanılır. İki farklı dezenfeksiyon yöntemi bulunur. Biri yüksek ısı derecesi kullanılarak ve mikroorganizmaları tamamen yok etme amaçlanarak yapılır; diğeri de yüksek düzeyli dezenfeksiyondur ve uzun bir süreçte uygulanarak yapılır.

Sterilizasyon Nedir?

Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmaların arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Sterilizasyon işlemi uygulandıktan sonra ortamdaki tüm mikroorganizmalar öldürülür. Sterilizasyonun dereceleri bulunmaz; tek seferlik bir işlemdir. Bir kere yapıldığı zaman tüm sporsuz bakteriler, virüsler, mantarlar gibi mikroorganizmalar yok olur. Sterilizasyonun amacı tüm organizmaların ortadan kaldırılmasıdır.

Dezenfeksiyon Yapılırken Nasıl Maddeler Kullanılır? 

  • Tüm mikroorganizmaları öldürebilen maddeler.
  • Hızlı etki eden maddeler.
  • Toksik barındırmayan maddeler.
  • Nötral pH ya da suda çözülebilen maddeler.
  • Renksiz ve kokusuz maddeler
  • Stabil maddeler.
  • Eşyalara zarar vermeyen maddeler.
  • Çevreye zarar vermeyen maddeler.
  • Ucuz ve kullanımı kolay maddeler.

Dezenfeksiyon Yöntemleri

Isı ile Dezenfeksiyon

Isı ile dezenfeksiyon evlerde en çok kullanılan yöntemdir. Suyu 15-20 dakika kaynatarak patojen maddelerin ölmesi sağlanır. Fakat büyük ölçekli uygulamalarda, altından kalkamayacağınız kadar yorucu bir yöntemdir.

Isı ile Dezenfeksiyonda Nasıl Etkili Olunur?

  • Sıcaklığın derecesi,
  • ortamdaki basınç,
  • temas süresi,
  • mikroorganizmanın ısı direnci.

UV Işını ile Dezenfeksiyon

Baker tarafından ilk kez 1910 yılında Fransa’da kullanılan yöntem, diğer kimyasal maddelerden etkilenmeyen bir uygulamadır. Temas süresi kısa olmasına rağmen lokal olarak etkilidir. Sistemdeki biyofilm içerisinde etkisiz olan UV radyasyonu suyun fiziksel veya kimyasal özelliğini değiştirmez. Bu işlem uygulanırken oldukça yüksek miktarda enerji ihtiyacına ve pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyulur.

Kimyasal Dezenfektanlar İle Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyon işlemlerinde brom, iyot, klor ve hidrojen peroksit gibi halojenler kullanılır. 

Brom

Halojen ve sıvı haldeki Brom, koyu kırmızı-kahverengidir. Deri ile temasta yanıklara neden olan bu kimyasal, sudan 3.2 kat daha ağırdır. Germisidal etkisi yüksek olan brom, yüzme havuzlarının dezenfeksiyonunda da kullanılır.

Klor

Klor, dezenfeksiyon yapılırken en çok kullanılan halojendir. Yaygın olarak kullanılması, dezenfeksiyon işleminin “Klorlamak” olarak kullanılmasına bile neden olmuştur. İlk olarak suların dezenfeksiyonu amacıyla İngiltere’de kullanılan klor, sıvılaştırılmış gaz, kalsiyum hipokloritler ve sodyum halinde piyasada bulunur.

Ozon

Keskin kokulu, açık mavi renkteki ozon, stabil olmayan bir gazdır. Bu nedenle ozon kullanılacağı zaman imal edilir. Fransa’da 70’ten fazla kentin içme suyu, ozon ile dezenfekte ediliyor. Ayrıca ozon yalnızca dezenfekte etmek için değil, suyun rengini ve kokusunu gidermek için de kullanılıyor.

Su Deposu Dezenfeksiyonu

Apartmanların ortak kullanımına açık olan su depolarının düzenli bir şekilde sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerinden geçmesi gerekir. Suyun hiçbir şekilde içeriğini değiştirmeyen kimyasallar ve özel yöntemlerle yapılan su deposu dezenfeksiyonu için profesyonel yardım almak, her zaman sağlıklı ve temiz bir suya sahip olmanızı sağlar.

Dezenfeksiyon İşlemleri için Tercihiniz Tekniktürk

Tüm dezenfeksiyon işlemleri için Tekniktürk’e başvurmak, yapabileceğiniz en doğru tercihtir. Çünkü Tekniktürk dezenfeksiyon işlemleri için dünyaca ünlü Huwa-San markasının Huwa-San TR-50 adlı ürününü kullanmaktadır.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •