X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Güveden Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Güveden Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

  • 21.7.2016 19:15:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Güveler Hiç de Masum Olmayan Haşerelerdir

Güveler görüntülerindeki benzerlik nedeniyle genellikle kelebeklerle karıştırılsalar da, kesinlikle masum olmayan haşerelerdir. Güve çeşitleri, beslendikleri ürünlere göre un güvesi, elbise güvesi, tahıl güvesi gibi isimler alırlar. Bu ürünlerin üzerine bıraktıkları mikroplarla ve döküntülerle, ürünlerde bozulma ve çürüme gibi hasarlar meydana getirirler. Bu yüzden de güve ile mücadele etmek gerekir. Peki ama nasıl? Güvelerden nasıl kurtuluruz?

Güve

Güvenin Türünü Belirleyin

“Güve nasıl yok edilir?” sorusunun cevabı çeşitlidir ama güvelerin türlerini belirlemek, hangi alanlarda önlem almanız gerektiğini göstereceğinden önemlidir. Giysi güvesi yün, pamuk, kaşmir ve halı gibi malzemelerle beslenir ve adından da anlaşılacağı üzere giysilere dadanır. Yani kıyafetlerinizin aralarında, gardırobunuzda bulunurlar ve yumurtalarını buralara bırakırlar.

Un güvesi, un, unlu gıdalar ve tahıllarla beslenirler. Bu durumda un güvelerini ve larvalarını bulacağınız yer, bu gıda ürünlerini sakladığınız kiler, mutfak dolapları ve ambar gibi yerler olacaktır.

Temizlik ve Havalandırma

Güveler karanlık ve nemli yerlerde yaşamayı seven haşerelerdir. Bu yüzden giysi dolaplarını, çekmeceleri, dolap içlerini, halıları elektrikli süpürge ile süpürüp önce sirkeli sonra da sabunlu suyla güzelce temizlemelisiniz.

Güve

Kıyafetleri havalandırmak da güve oluşumunu engellemede etkilidir. Güvelere ve yumurtalarına rastladığınız kıyafetlerinizi en az 45 derece sıcaklıkta ve 1 saatten fazla çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Bu işlemden önce kıyafetlerinizi başta yaka altları ve dikiş yerleri olmak üzere sertçe fırçalayabilirsiniz.

Kıyafetlerinizi Doğru Yöntemle Saklayın

Kıyafetlerinizi saklamadan önce yıkamalı, havalandırmalı, sonra plastik poşetlere veya kutulara koyarak kaldırmalısınız. Yazlık-kışlık ayrımını yapmanız da önemlidir.

Don Güve Don

Güveleri yok etmenin bir yolu da onları dondurmaktır. Nasıl yani? Kıyafetlerinizi ve gıda ürünlerinizi derin dondurucuya koyun ve bir süre bekletin. Güveler ve larvaları donarak öleceklerdir.

Giriş Yerlerini Kapatın

Güveler de çoğu haşere gibi açık pencerelerden, kapı altlarından, pervazlardaki, duvarlardaki çatlaklardan ve boşluklardan evinize girerler. Pencerelere sineklik taktırmak ve çatlakları silikon kalafatla doldurmak almanız gereken önlemlerdir. Bu işlem özellikle kilerler, depolar ve ambarlar için uygulanmalıdır.

Çatlaklara ve boşluklara birçok haşerede etkili olan borik asit tozu dökebilirsiniz. Borik asidi eczanelerden ve tıp kimyasalları satan dükkânlardan edinebilirsiniz.

Tuzaklar Hazırlayın

Güveleri yakalamak ve öldürmek için çeşitli tuzaklar hazırlayabilirsiniz. Diğer haşereler için satılan yapışkanlı kâğıtları, güvelerin yumurtalarını saklamak için dolaştıkları kuytu kenar yerlere koyabilirsiniz.

Sinek kâğıdı da güve yakalamada iş görür. Sinek kâğıdının üzerine balık yağı sürün ve dolabınıza asın. Güveler balık yağına dayanamazlar.

Doğal Güve Kovucular

Kimyasal güve ilacı kullanmak istemiyorsanız güveleri kaçıran doğal malzemelere yönelebilirsiniz. Unutmayın; güve temizliği kadar güvelerin evinize ya da iş yerinize girmelerini engellemek için de önlemler almalısınız ve güveler bu doğal malzemelerden kesinlikle nefret ediyorlar:
  • Sedir: Sedir ağacının kokusu güveleri kaçırır. Sedir ağacından yapılan halkalardan satın alabilir ya da ağacın talaşlarını gardırobunuzun raflarına koyabilirsiniz.
  • Lavanta: Bu güzel kokulu bitki birçok haşerede olduğu gibi güvelerde de rahatsızlık uyandırır. Lavanta keselerini kıyafetlerinizin arasına koyun; hem güveler kaçsın gitsin, hem de giysileriniz mis gibi koksun.
  • Limon: Limonun kabuğunu rendeleyin ve küçük keselere doldurun. Keseleri çekmecelerinize ve gardırobunuzun raflarına yerleştirin. Güveler limon kokusundan kaçarlar.
  • Doğal sabun: Temiz ve mis kokulu olan ne varsa sevmiyor güveler, biz insanların haşerelerle neden iyi geçinmediği de anlaşılmış oluyor böylece. Mümkün olduğunca içinde katkı maddesi olmayan doğal sabunları özellikle yünlü kıyafetlerinizin arasına koyun. Dilerseniz limon kabuğunu rendelediğiniz gibi, sabunu da rendeleyip keselere doldurabilirsiniz.
  • Defne ve okaliptüs yaprağı: Evinizi ve giysilerinizi bir güzel kokutup güveleri kaçıracak bu doğa harikalarına da teşekkürler.

En Etkili Çözüm İçin İlaçlama Yaptırın

Güveler çok hızlı üreyen ve bir seferde 200 ile 400 yumurta bırakan canlılardır. Bu da hiç beklemediğiniz bir anda güve istilası tehlikesi ile karşı karşıya olabileceğiniz anlamına geliyor ki, bu gerçekten çok rahatsız edici bir durumdur. Bu yüzden de profesyonel haşere ilaçlama firmalarından güve ilaçlama hizmeti alarak bu sorunu kökünden çözmelisiniz. Böcek ilaçlamada uzman olan Tekniktürk, güvelerle mücadelenizde profesyonel ekibi, ileri teknolojisi ve Bayer marka ilaçları ile yanınızda! 

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •