X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Avcı Böcekler: Uğur Böcekleri

Avcı Böcekler: Uğur Böcekleri

  • 2.2.2017 11:18:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Üreticinin Dostu Uğur Böcekleri

Organik tarımda avcı böcek olarak tanınan ve kullanılan uğur böceği, üreticiler için yararlı olabilir fakat bazı türleri istilacı böcek sınıfına girer. Latince ismiyle “Harmonia axyridis” olarak bilinen Asya uğur böceği, bildiğimiz uğur böceklerinden bu yönüyle ayrılan böcek çeşitlerindendir. 7 mm uzunluğundaki Asya uğur böcekleri, sarı ve kırmızı renklerinde olabilir.

Uğur Böceği

Yapılan araştırmalara göre Asya uğur böceklerinin renkleri, onların ne kadar zehirli olduklarını belirliyor. Sarı renkli olanlar en az zehre sahipken, kırmızı renkte olanlar diğer uğur böceği çeşitlerine oranla daha güçlü bir zehre sahipler.

Asya uğur böcekleri, akrabalarına oranla sıcağı daha çok sever; o yüzden evlerin sıcak ortamları onlara çekici gelir. Zamanında müdahale edilmezse evinizi bir uğur böceği kolonisiyle paylaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Başlarının hemen arkasındaki “M” simgesiyle ayırt edebileceğiniz Asya uğur böcekleri, evlere delik ve çatlaklardan girer. Tavan aralarını ve çatı katlarını mesken tutan bu böcek kısa sürede çoğalarak can sıkıcı bir soruna dönüşebilir.

Uğur Böceği Ne Yer?

Uğur böceklerinin çoğu türü yaprak bitleri ve unlu bitler gibi zararlı böcekleri yer; böylece bahçıvanları büyük bir dertten kurtarır. Bazı türler ise bitkilerle beslenir. Uğur böceklerinin çok sayıda düşmanı da bulunur; kuşlar, kertenkeleler, daha büyük avcı böcekler…

Uğur böceğinin Vücut Yapısı

Yarım küre şeklinde, oval bir forma sahip uğur böceklerinin özelliklerinden en belirgini, kabuğunda bulunan beneklerdir. Benek sayısı 2 taneden 50 taneye kadar olabilir ama çoğunda 7 benek bulunur. 7 rakamının uğurlu olarak görülmesi uğur böceklerinin sayesindedir. Uğur böceklerinin iyi şans getirdiğine inanılması ise üreticileri birçok zararlı böcekten kurtarmaları sayesinde oluşmuştur.

Uğur Böceğinin Yaşam Döngüsü

Dünya üzerinde keşfedilmiş 5.000’den fazla uğur böceği türü bulunuyor ve hepsinin ömrü değişkenlik gösteriyor. Birçok türün uzun yıllar boyunca yaşadığı biliniyor; kış mevsimini çoğunlukla bir sığınakta (evlerimiz gibi örneğin) geçiriyorlar. Ömürleri türden türe göre değişse de tüm uğur böcekleri aynı yaşam döngüsünü takip ediyor: Yumurta, larva, pupa ve erişkin dönem. Uğur böceklerinin yetişkinliğe ulaşma zamanı değişkenlik gösterebiliyor ama çoğunlukla 1-2 ay sürüyor.

Yumurta Dönemi

Dişi uğur böcekleri yumurtalarını çoğunlukla yaprak bitleri tarafından istila edilmiş bitkilerin yapraklarına ve dallarına kümeleme olarak bırakır. Bir dişi uğur böceği 1000 taneye kadar yumurta bırakabilir ve bu yumurtalar beş gün içinde açılır.

Larva Dönemi

Larvalar büyüteçle görülebilecek timsahlara benzer. Larvalar eğer etobur uğur böceği türlerine aitse bitkideki otçul böcekleri yemeye başlarlar ve hızlıca büyürler. Bu dönem yaklaşık 1-2 hafta sürer.

Pupa Dönemi

Yetişkinliğe geçmeden önceki döneme pupa dönemi denir. Larva yeterince besin topladıktan sonra bir uyku haline geçer ve yetişkin bir uğur böceğine dönüşür. Bu dönem 3 ila 12 gün sürebilir.

Erişkin Dönem

Erişkin uğur böcekleri tıpkı larvaları gibi bitki zararlılarını tüketmeye başlar ve kışa kadar aktif kalırlar. Bir uğur böceği türüne bağlı olarak bir yıl içinde birkaç jenerasyon oluşturabilir.

Uğur Böceği İstilası İşaretleri

Evlerinizin etrafında uçuşan kalabalık sayıda uğur böcekleri görüyorsanız; bir istila tehlikesi altında olabilirsiniz. Kışı güvenli ve sıcak bir yerde geçirmek isteyen uğur böcekleri binaları mesken tutabilirler.

Uğur Böceği Mücadelesi

  • Evinizi uğur böceği istilasına karşı korumak istiyorsanız özellikle tavan arası gibi sıcak ve tenha mekanlara ulaşabilen delik ve yarıkları kapatın.
  • Pencere ve kapılardan hasarlı olanları, aralıklı olanları tamir edin.
  • Tüm gider tesisatına düzenli bakım yaptırın; uğur böcekleri bu yolu da kullanabilirler.

Tekniktürk’ü Arayın

Uğur böceği istilasıyla karşı karşıya kalırsanız endişelenmeyin; Tekniktürk’ü arayın. Profesyonel ekipmanlarımız eşliğinde en etkili dezenfeksiyon uygulamalarımızla biz böcekleri temizlerken siz keyfinize bakın.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •