X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Türkiye`de En Sık Rastlanan Sivrisinek Türleri

Türkiye`de En Sık Rastlanan Sivrisinek Türleri

  • 4.1.2017 13:05:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Sivrisineklerle Mücadele için Onları İyi Tanımalısınız

Sivrisinekler sulak alanlarda yaşamayı sever. Üremelerini durgun sularda gerçekleştirirler. Dünyada da yaklaşık 2,700 tür sivrisinek bulunduğu düşünülmektedir. Aedes, Anofel ve Culex sivrisinekleri ise hem ülkemizde hem de dünyada en sık görülen sivrisineklerdendir.  Bu sivrisinek türlerinin neler olduğunu ve özelliklerini bilmek, sivrisinek mücadelesinde bizi bir adım daha öne çıkarır.

Sivrisinek

Şimdi bu sivrisinekleri tanıyalım:

Aedes (Anopheles)

En tehlikeli sivrisinek türüdür. İnsanların kanıyla beslenir. Aedes sivrisinek ısırığı ile sarıhumma ve dang humması hastalıkları meydana gelebilir. Dünyada ciddi bir tehdit olan Zika virüsü de bu sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşır.

Daha çok tropikal bölgelerde yaşayan bu sivrisineklere son yıllarda ılıman bölgelerde de rastlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre Antarktika dışında dünyanın her yerinde yaşamaktadırlar.

Dişileri suyun üzerine yumurtalarını bırakır. Yumurtaların erişkinliğe ulaşmaları ise 6-7 günü bulur. Yaşam döngüsünü tamamlayıp ölmeleri ise 1 ila 2 hafta arasındadır. Bu cinsin sadece dişi olanları insanları sokar.

Anofel (Anopheles)

Sıtma hastalığını yayan sivrisinek türüdür. Yüksek ateş, baş ağrısı, titreme ve genel grip belirtileri içeren sıtma ölümcül olabilir.

Anofel sivrisinekleri genellikle bataklık, gölet, hendek ve yağmur havuzları gibi su kaynaklarının yakınlarında yaşarlar. Kendi içlerinde de farklı türleri vardır. Bazıları aydınlık severken bazıları gölgede ve karanlıkta yaşamayı tercih eder.

Yetişkin dişiler 50-100 yumurta bırakarak yumurtlama dönemini başlatır. Yumurtalar suya ya da suda yüzen bir cismin üzerine bırakılır; çünkü kuru havaya dayanıklı değillerdir. Genellikle 2-3 gün içinde yumurtadan çıkarak 3-4 hafta sürecek yaşamlarına başlarlar. Erkek Anofel sivrisineklerin yaşam süresi ise birkaç günle sınırlıdır.

Culex

Batı Nil virüsü, fil hastalığı, sıtma ve ensefalit (beyin iltihabı) hastalıklarına neden olan sivrisinek türüdür. Yumurtalarını varil, teneke kutular, kullanılmış lastik gibi eşyaların ve su birikintilerinin üzerine bırakabilirler. Culex sivrisineklerinin de sadece dişi olanları sokup virüs yaymaktadır.

Sivrisineklerle Mücadele için İlaçlama Şart

Sivrisineklerden kurtulmak için sivrisinek tuzakları, sinek ilacı, doğal yöntemlerle hazırlanan ilaçlar gibi çok çeşitli yöntemlere başvurulabilir. Fakat sivrisinekler hem taşıdıkları virüslerle sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ettikleri hem de çok kısa sürede üreyip istilaya neden olabildikleri için, böcek ilaçlama firmalarına sivrisinek ilaçlaması yaptırılmalıdır. 

Haşere ilaçlamada uzman olan Tekniktürk’ten sivrisinek ilaçlama hizmeti alarak bu sinir bozucu ve zararlı canlıları evinizden kesin bir şekilde uzakta tutabilirsiniz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •