X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Sivrisineğin Ekosistemdeki Rolü, Faydaları Ama Daha Çok Zararları

Sivrisineğin Ekosistemdeki Rolü, Faydaları Ama Daha Çok Zararları

  • 14.12.2016 17:46:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Sivrisinekler Kan Emici Vampirlerdir. Onlara Aman Vermemek Gerekir

Sivrisinekler neden var?  Vızıltılarıyla sinirimizi bozup; kanımızı emerek bize hastalık bulaştırmak için mi? Tabii ki hayır, sivrisineklerin ekosistemde önemli bir yer kaplıyor ve dünya üzerindeki yaşamın devamına katkı sağlıyorlar. Bunu nasıl yapıyorlar? Yazının ilerleyen bölümlerinde bu konudan bahsedeceğiz ama öncelikle oldukça tehlikeli hastalıkları insana bulaştırarak hayati tehlikeye neden olabilen sivrisinekleri tanıyalım.

Sivrisinek

Vampir Böcek: Sivrisinek

Sivrisineklerin yaklaşık 3500 türü vardır ve bu türlerden bir bölümü kan emer ama sadece beslenme amacıyla değil. 100 milyon yıllık evrim süresi boyunca ağızları avlarından kan emebilen bir uzantıya dönüşen sivrisinek, sadece kanla değil çoğunlukla meyve özleriyle beslenir. İğne benzeri ağzıyla her türlü meyvenin dış kabuğunu delerek onun özsuyunu içebilir. O zaman neden kan emiyorlar?

Öncelikle şunu bilmek gerekiyor; sadece dişi sivrisinekler kan emer çünkü yumurtalarını çoğaltmak için sadece kanda bulunan özel bir proteine ihtiyaç duyarlar. Bebekleri ısırmayı daha çok seven sivrisinekler sadece insanları hedef almaz; derisi ince olan her türlü canlı onların av listelerine girebilir. 

Sivrisineklerin Zararları 

Kan emen dişi sivrisineklerin duyargaları, erkeklere göre çok daha hassastır. Isı ve neme karşı özellikle duyarlılardır ve en küçük ısı değişimini bile algılayabilirler. Dişi sivrisinek avını hemen sokmaz, önce etrafında uçarak kanını ve terini analiz eder. Dişi sivrisinekler karbondioksit oranından zengin kanı tercih ederler; kilolu insanların daha çok ısırılmalarının sebebi bu yüzdendir. Çünkü onların kanlarında daha fazla karbondioksit bulunur.

Sivrisinekler, bataklık ve lağım gibi pis sularda yaşadıkları için birçok zararlı parazit taşıyabilir fakat asla virüs taşımazlar. Sivrisineklerin AIDS bulaştırabilecekleri sanrısı doğru bilinen yanlışlardandır.

Sivrisinek ısırığı sarıhummaya, Dang ateşine, Zika virüsüne ve sıtmaya neden olabilir. Bunun dışında deride iltihaplanmaya neden olan birçok zararlı mikro organizmaların da taşıyıcılığını yaptıkları için, soktukları hedefin sağlıklarını kötü yönde etkilerler. Bu yüzden sivrisineklere karşı korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir ve sivrisinek ısırıklarına karşı nasıl bir tedavi uygulanacağı konusunda da fikirlerinizin olması hiç fena olmaz.

Sivrisinekler avlarını sokarken özel bir enzim salgılayıp bölgeye lokal anestezi yaparlar; böylece kan emme sırasında asla hissedilmezler. Bu enzim bazı insanlarla alerjik reaksiyonlara neden olabilir; sivrisinek alerjisi bulunan insanlar ayrıca bir risk grubu oluştururlar. 

Sivrisineklerin Faydaları

Sivrisineklerin en büyük faydasını larvaları sağlar. Sadece suda yaşayan larvalar, suyun içindeki tek hücreli algleri filtreleyerek beslenirler. Alglerle beslenen çoğu balık bu algleri filtreleyemez; onun yerine bu işi larvalar gerçekleştirir. Böylece su içindeki ekosistemin devamlılığı sağlanır. Ayrıca algler filtrelendiği için sularda aşırı yosun oluşumu görülmez.

Sivrisinekler çok hızlı çoğaldıkları ve dünyanın her yerinde yaşayabildikleri için birçok örümcek, yarasa ve kuş türünün ana besin kaynağıdır; üstelik yüksek miktarda protein içerirler. Görüldüğü gibi larvalar algleri dönüştürür, balıklar larvalarla beslenir, insanlar balıkları pişirir, yetişkin sivrisinekler insanların kanını emer... Bu döngüden bir elemanı çıkartırsak ne yazık ki tüm ekosistemin dengesini bozmuş oluruz. O yüzden sivrisinekler doğa için gereklidir.

Tekniktürk Yanınızda

Sivrisinekler doğal yaşamın devamı için gerekli olabilirler ama evlerimizde onlara ihtiyacımız yok. Kim evinde sinsice uçan kan emici bir asalak ister ki?
Böcek sorununuz ne kadar büyük olursa olsun Tekniktürk’ü arayın, hemen yardımınıza koşalım. En etkili böcek ilaçlama uygulamalarımızla biz ortamı böceklerden arındırırken siz keyifli bir şekilde hayatınıza devam edin. Ev ilaçlamada Tekniktürk bir telefon kadar yanınızda.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •