X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Yabani Otlarla Mücadele Yöntemleri

Yabani Otlarla Mücadele Yöntemleri

  • 15.11.2016 18:08:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Yabani Otlar Sadece Görüntüyü Bozmaz

Bahçelerin çehrelerini bozan yabani otların tek zararları estetik yönlü değil. Bu istenmeyen bitkiler aynı zamanda topraktan su ve besin çekerek bahçe ve kültür bitkilerinin zayıflamalarına ve ölmelerine neden oluyorlar. 

Çeşitli uygulamalarla başa çıkabileceğiniz bu yabancı otlar, tam anlamıyla evlerinize yerleşen işe yaramaz akraba gibidir. Güzel kokmazlar, besin vermezler, bahçe dekorasyonuna bir katkı sağlamazlar.

İlaçlama

Çim alanlarının da belalısı olan bu yabani otların en bilindikleri ayrık otu, arapsaçı, sinir otu, çobançantası ve tarla sarmaşığı gibi iki yıllık ya da çok yıllık bitkilerdir. Bu bitkiler hızlı gelişip yayılmalarıyla ünlü oldukları için üreticilerin canını oldukça sıkarlar. Neyse ki yabani ot mücadelesini başarıya ulaştıracak 4 aşama var:

Koruyucu Önlemler

  • Bahçe peyzajı yapmaya başlamadan önce ilk dikkat edilmesi gereken şey, çim ekimi yapılacak alandaki yabani bitki türlerinin bulunup bulunmadığı. Ekime başlamadan önce toprağı birkaç kez işleyerek yabani otların çıkmasını teşvik etmeli, ardından da onları yok etmelisiniz. Bu uygulama sayesinde toprakta her zaman uyku halinde olan yabani ot rezervlerini büyük oranda azaltabilirsiniz.
  • Arazinin drenajını düzgün bir çizgi halinde tasarlamalı, tepeleri düzelterek çukurları doldurmalısınız. Böylece olası su birikintilerin önüne geçerek, sulak alanları seven yabani otların gelişimini engellersiniz.
  • Bahçenizde kullanacağınız toprağın kaliteli olduğundan emin olun. Kalitesiz topraklar yabani bitkilerin tohumlarından arındırılmamış oluyor.
  • Kullanacağınız tohumların sertifikalı olmalarına özen gösterin. Bu tür tohum paketlerinin içinde yabani tohumlar bulunmaz.
  • Hayvan gübresi kullanacaksanız, küçükbaş hayvanlardan elde edilmiş ve iyi yakılmış olanlarını tercih edin. Büyükbaş hayvanlardan elde edilmiş olanların içeriğinde daha çok yabani tohumlar bulunur; gübre iyi yakılamamışsa da yabani ot tohumları hâlâ canlılıklarını koruyor olabilirler.

Mekanik Mücadele

Yabani otlarla mücadele konusunda fiziksel yöntemler en eski çağlardan beri uygulanmakta. Tam olarak kesin çözüm olmasalar da, oldukça etkili sonuçlar verebilen bu yöntemler, küçük çaplı toprak parçasını işlemek isteyenler için ideal. İşte fiziksel yöntemler:

Sürme: Sürme esnasında yeni çıkan veya gelişmekte olan yabani otlar ölür ama kökü derinde bulunan bitkiler için toprağı alt üst etmek gerekir; bu sebepten dolayı kesin çözüm sağlayan bir uygulama değildir.

Çapalama: Fiziksel uygulamaların arasında en işe yarayan yöntemlerden biridir ama oldukça meşakkatlidir ve zaman alır. Günümüz şartlarına pek uymuyor sanki?

Malçlama: Işık geçirmeyen malzemelerle yabani otların güneşten beslenmesini engellemeye malçlama deniyor. Örneğin çilek tarımında yapılan siyah malçlama, hem toprağın ısısını arttırarak çileğin gelişme hızını arttırıyor hem de yabani bitkileri yok ediyor.

Su Altında Bırakma: Çeltik tarlalarına kullanılan yöntem; yabani bitkileri su altında bırakarak onları boğmaya deniyor.

Yakma: Her ne kadar ülkemizde özellikle kırsal kesimde kullanıyor olsa da yakma işlemi ekolojik dengeyi bozduğu için uzmanlarca önerilmez.

Biyolojik Mücadele

Yok etmek de değil de popülasyonunu azaltmak istediğiniz yabani otlara karşı onlar için zararlı olan böcek ve bitkileri kullanma yöntemi, doğayı silah olarak kullanmak isteyen bitki severler için kullanışlı bir yol.

Örneğin yabani otlarla mücadelede sirke kullanabilirsiniz. Sirkede bulunan asetik asit yabani otların köklerini kurutacaktır ama unutmayın: Bu durum tüm bitkiler için geçerli; yani çimlerinize ya da çiçeklerinize asla değdirmemelisiniz.

Kimyasal Mücadele

Evet, şimdi geldik teknolojinin faydalarına. Kimya bilgimiz arttıkça yabancı bitki mücadelesinde çok daha etkili yöntemler üretiyoruz. Yabani otlarla mücadelede kesin bir çözüm arıyorsanız, herbisitler sizin aradığınız reçete. Herbisitler, sadece bitkileri hedef almaları için hazırlanmış kimyasal ilaçlardır.

Herbisitler ikiye ayrılıyor: Total herbisitler ve seçici herbisitler.

Total Herbisitler: Bitkilerin nötron bombası diyebileceğimiz kimyasal karışımlardır. Uygulandığı alanda hiçbir bitkiyi sağ bırakmaz, kullanım hakları sınırlıdır. Çoğunlukla endüstriyel alanlar için (havaalanı, tren istasyonu inşaatı vb.) kullanılırlar.

Seçici Herbisitler: Belirli bitkileri hedef alan özel kimyasal karışımlardır. Herbisitler üç şekilde uygulanır:
  • Kültür bitkilerini ekmeden önce,
  • yabancı bitkiler topraktan çıkmadan önce,
  • yabancı bitkiler topraktan çıktıktan sonra.
Herbisitler, etkilerini arttırmak amacıyla karıştırılarak da kullanılabilirler ama bunun için profesyonel bilgiye sahip olmalısınız.

Tekniktürk’e Bırakın

Yabani bitkilerle olan savaşta Tekniktürk’ün profesyonelliğine güvenin, siz hiç yorulmayın. Piyasadaki en etkili herbisitleri kullanan uzman ekibimiz toprağınızı tüm yabani bitkilerden arındırırken; siz rahatça keyfinize bakın.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •