X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Karafatma Nasıl Yok Edilir?

Karafatma Nasıl Yok Edilir?

  • 15.11.2016 17:37:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Karafatmalar Karanlık Yerlerden Hoşlanır

Oryantal hamam böceği (Blatta Orientalis), ülkemizdeki adıyla “karafatma”, karanlık ve rutubetli yerleri seven bir böcektir ve kiler, mahzen, duvar boşlukları gibi her ışık almayan ortamlarda koloni kurabilir. Parlak koyu kırmızı veya siyah renklerinde olabilen istilacı hamam böceği; çoğunlukla açık havada yaşar ve gün ışığında taşların altında ve yaprak yığınlarının içinde saklanır. Şehrin kanalizasyon sistemini de yuva olarak kullanan karafatmalar, insanların evlerini istila ettikleri yetmezmiş gibi bir de onlara dizanteri ve hepatit gibi tehlikeli mikropları, virüsleri ve bakterileri bulaştırabilirler.
Karafatma
Milyonlarca yıldır birçok afetten sağ çıkmış, radyasyona bile bir dereceye kadar dayanabilen bu melun böceklerle mücadele etmek hiç kolay değildir. Kesin çözüm için profesyonel böcek ilaçlama firmalarından destek almak gerekir.

Karafatmalar Hakkında Genel Bilgiler

  • Karafatmaların boyları çoğunlukla 25 ile 32 mm arasında olur.
  • Karafatmalar çürümekte olan yiyeceklerle beslenir.
  • Erkek oryantal hamam böceklerinde kanat bulunurken, dişilerde bulunmaz. Kanatları olmasına rağmen erkekler uçamaz.
  • Oryantal hamam böcekleri yiyecek bulamadan bir ay yaşayabilir ama su olmadan en fazla iki hafta dayanabilir.

Dinozorlar Çağından Bugüne 

300 milyon yıldır varlıklarını devam ettiren karafatmalar, küresel felaketlerden sağ çıkmayı her zaman başarmışlardır. Bir dönem dinozorlarla beraber gezinmiş olan bu antik böcek türü, su bulabildiği her ortama kolayca adapte olabilmektedir.

Oryantal hamam böcekleri salgıladıkları kimyasallarla iletişim kurar. Bu kimyasallar ortaya küflü bir koku çıkmasına neden olur.

Sıcak mevsimlerde besin bolluğu nedeniyle daha çok kanalizasyon ve çöp kutularının yakınlarında görülen karafatmalar, soğuk mevsimlerle iç mekânlara –yani evlerimize-  göç ederler.

Karafatmaların mevsimsel bir büyüme evreleri vardır ve erişkinleri yaz mevsiminde ortaya çıkarlar.

Karafatmalar Karanlığı Sever

Erkekleri 110-160 gün, dişileri 35-180 gün aralığında ömre sahip karafatmalar; en çok nemli ve karanlık yerlerde rahat eder. Mutfak tezgâhı boşlukları, çatı araları, bodrum katları ve duvar boşluklarında barınmayı çok seven karafatmaların nimfleri (son larval dönemleri), yaklaşık 8-10 mm boyunda olmaktadır. Erişkin haline oranla oldukça uyuşuk bir yapıya sahip nimfler, genellikle çok fazla ortalıkta gözükmezler.

Karafatmaların Yaşam Döngüleri

Yumurta, nimf ve ergin olarak üç yaşam evresine sahip karafatmaların dişileri bir yumurta kesesine 16 yumurta sığdırabilir. Yumurtalarını 30 saat sonra sulak ve yiyeceklerin bulunduğu bir yere bırakan anne hamam böceği, yumurtaları kendi kaderlerine terk eder. Nimfler, kendi kendilerine büyüyüp bir yetişkin oluncaya kadar 7 ile 10 kez kabuk değiştirebilirler. Yumurtalar, şartlar uygunsa 60 gün içinde yeni nesil hamam böceği nimflerini ortaya çıkarır.

Karafatmaların Zararları

Karafatmalar, zararlı mikro organizmalar taşır. Çürümüş besinlerle beslenirken ayaklarına ve uzantılarına yapışan bu zararlı mikro organizmaları, istila ettikleri evlere bulaştırırlar. Karafatmaların beslenme alanlarına bakarak (lağımlar, çöplükler, gider boruları) ne tür bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Tüketmeyi planladığınız yiyeceklere ulaştığı zaman onlara zararlı mikro organizmaları bulaştırarak besin zehirlenmesi, ishal ve dizanteri gibi hastalıklara neden olabilen oryantal hamam böcekleri; ayrıca etrafa bıraktıkları dışkılarıyla astım ve alerji rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Karafatmalarla Mücadele Etmek Kolay Değil

Yumurtalarının dayanıklılığı ve uzun ömrü sayesinde, karafatma istilasını tamamen yok etmek oldukça zordur. Sağ kalmış bir dişi ve bir erkek yumurta bile sürüyü tekrar ortaya çıkartabilir. Böylece haşere ilaçlama için yapılan tüm emekler boşa gitmiş olur. Ayrıca önceki ilaçlamadan kurtulan yeni nesil, aynı kimyasallara karşı belirli bir oranda direnç kazanabilmektedir.

Karafatmalara Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Görünen yerlerde temizliğe gösterdiğiniz özeni evin her alanına yayın. Karafatmalar rutubetli ve kirli ortamlarda barınırlar, böylece onlara yaşam alanı bırakmamış olursunuz.
  • Evin duvarlarında, mobilyalarda ve kapılarda bulunan yarık ve delikleri kapatın, gider borusu etrafına böcek kovucu aparatlar yerleştirin.
  • Evin rutubet seviyesini kontrol altında tutun.
  • Evinizin alt yapı sistemlerine düzenli olarak bakım yapın.

İstila Başladıysa Destek Kuvvetleri Çağırın

Karafatmalara karşı kişisel olarak başlatılan savaşların büyük çoğunluğu mağlubiyetle sonuçlanmaktadır. En zor şartlarda bile sağ kalmayı başarabilen hamam böceklerine karşı kesin bir çözüm arıyorsanız, böcek ilaçlama konusunda Türkiye’nin en profesyonel ismi Tekniktürk’e başvurun.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •