X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Karasineklerden Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yolları

Karasineklerden Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yolları

  • 15.11.2016 16:21:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Başımızın Tatsız Belaları

Karasinekler, günlük hayatımızda en çok gördüğümüz ve günlük yaşantımızı paylaştığımız canlılardır. Karasineklerin uzunluğu 5-8 mm arasında değişir. Renkleri genel olarak koyu gri ve siyah olur. Yerleşim bölgelerindeki tüm sineklerin %90’ını oluşturur ve insanların yaşadığı tüm iklimlerde hayatta kalabilir. Bütün uçucu böcekler içinde arka kanatlarının değişimiyle oluşan ve halter denen denge organı sayesinde en üstün uçma kabiliyetine sahip, usta bir hava akrobatıdır. Bu akrobatlar, atasözüne de konu olduğu gibi mide bulandırır.

Karasinek

Karasinekler, her türlü çöp artıkları ve gıdalarla beslenebilirler ve ortalama 3 km uçarak insanların yaşadığı her yeri istila edebilirler.

Karasineklerin Yapısı

Karasineklerde bir iç iskelet sistemi bulunmaz. Bunun yerine muazzam mekanik avantajlar sağlayan ve kitinden yapılmış bir dış iskeletleri bulunur. Bu sert kabuk, sineğin kanatlarını saniyede 200 defa çırpmasını sağlar. Karasineklerin sistemi oldukça şaşırtıcıdır. Mesela, kanatlarının yüzeyinde ve başının arkasında bulunan hassas duyu organları olan antenleri sayesinde, uçuşla ilgili mesajları anında beyne nakleder. Bu sinyallere göre kaslar, kanatları yeni duruma uygun olacak şekilde harekete geçirir. Bu sistem, günümüzün modern uçaklarına ilham kaynağı olmaktadır. Kendisini yakalamak istediğiniz zaman sürekli ıskalamanızın nedeni, sahip olduğu bu özelliğin ona şimşek gibi manevralar yapmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Karasineklerin reflekslerinin insanlardan 10 kat daha fazla olduğu kabul edilir.

Karasinekler Nasıl Ürer?

Yumurtalarını genel olarak dışkılara, çöplüklere bırakırlar. Sıcak ve nemli alanları tercih eden karasineklerin larvaları bir günden daha kısa bir sürede çatlar ve yumurtadan çıkar. İki hafta gibi bir sürede de pupa dönemine girerler. Pupa evresi de diğer evreler gibi kısa sürer ve hemen kanatlanıp erişkin biçimlerini alırlar. Çöp ve gübre gibi maddelerin bulunduğu yerlere 100-150 tane karasinek toplanarak yığın halinde yumurtalarını bırakır.

Karasinekler Nasıl Beslenir?

Karasinekler uçuş sırasında oldukça fazla enerji harcar. Bu da vücut sıvısının şeker oranında büyük miktarda düşüş meydana getirir. Karasineklerde bulunan uyarıcılar, bu durumu anında beyne iletirler. Havada tur atarken, koku alıcılarıyla besinlerin yerlerini tayin etmeye çalışır. Koku alıp besin bulduğu zaman da iniş programını harekete geçirir. İndiği yerde, ayaklarındaki tat alma organı besinin tatlı, tuzlu veya ekşi olduğunu beyne iletir. Eğer tercih ettiği bir besin türü ise hortumunu çıkarır ve emmeye başlar. Besin ne kadar şekerliyse, o kadar çok emilir. Ağzında bulunan iki tüp ile katı besinleri sıvıya çevirir. Sıvıya çevirirken daha çok tükürük kullanmasına ihtiyacı vardır. Bu yüzden hem dışkı hem de bol miktarda tükürük bırakır. Başka bir karasinek aynı yere konduğunda, önceki karasineğin tükürüğünü de emer ve böylece bakteriler aralarında hızla yayılmaya başlar. Karasineklerin ağızları ve ayakları 20 milyonu aşkın bakteri taşıyabilir. Ayrıca bir günde 20-25 kez dışkı bırakabilirler.

Karasinekler Ne Kadar Yaşar?

Sıcaklığa bağlı olarak 2-3 hafta yaşayabilirler. Karasinek yılda 8-10 kez yumurta bırakır. Bir yılda 250 milyar karasinek oluşabilir.

Karasineklerden Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yolları

Sivrisineklerden bulaşan hastalıklar gibi karasineklerden de farklı hastalıklar bulaşabilir. Bu hastalıklar genelde virüs, bakteri ve hatta tek hücreli canlılardan gelir. Karasineklerin bu virüslerin oluşmasında herhangi bir katkısı bulunmaz. Karasinekler sadece taşıyıcıdır.

Karasineklerden buluşan hastalıklar genel olarak bağırsaklardaki rahatsızlıklar olarak etkilerini gösterir. E. Coli bakterisi, şigella, kampilobakter, enterokok gibi bakterileri taşıdığı gibi, bu bakteriler dışkılarında ve tükürüklerinde de bulunur. Karasineklerin bulaştırdığı hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
  • Şarbon
  • Kolera
  • Konjoktivit (epidemi)
  • Difteri
  • Dizanteri
  • Gıda zehirlenmesi
  • Çocuk felci
  • Tüberküloz
  • Tifo
  • Ekvator frengisi

Karasineklerden Kurtulmak için: Tekniktürk

Evinizde bir karasinek yoğunluğu yaşanıyorsa, yakınlarda mutlaka bunun bir kaynağı var demektir. Bu noktada size yardımcı olacak olan kurum Tekniktürk’tür. Tekniktürk her böcek ve sinek istilasına özel çözümleriyle bu problemden kurtulmanızı sağlar. Bayer Protection Program üyesi Tekniktürk önce evinize keşfe gelir daha sonra da karasineklerin evinizden uzak tutmak için gereken çözümleri uygular.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •