X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Karafatma Böceğinin Özellikleri

Karafatma Böceğinin Özellikleri

  • 26.9.2016 10:25:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Karafatmalar Geceleri Aktif Olan Haşerelerdir

Kara böcekgiller (Tenebrioniddae) familyasının bir üyesi olan karafatma, diğer adıyla oryantal hamam böceği, karanlık yerlerde yaşamayı seven, geceleri aktif olan bir böcektir. Genellikle hamam böcekleri ile karıştırılan karafatmalar isimlerinden anlaşılacağı gibi siyahken, hamam böcekleri kahverengi ve karafatmalara göre daha toparlak yapıdadır.

Karafatma

Karafatmanın Morfolojik Özellikleri

  • Uzunlukları 2-5 cm arasında değişir.
  • Uzun bacaklarıyla örümcekleri andıran bir görünüme sahiptirler.
  • Dişisinin vücudunda dış koruyucu yokken, erkeğinde vücudu saran sert bir kabuk bulunur.

Karafatmalar Nasıl Ürer?

Karafatma böceği çiftleştikten sonra 300-350 tane yumurtayı genellikle aynı yere değil, farklı yerlere dağıtarak bırakır. Karafatmaların yumurtalarını bırakmak için tercih ettikleri yerler ise tahta ve parke altları, duvar çatlakları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi altları, kenar kuytu yerlerdir.

Karafatma Ne ile Beslenir?

Tahıl ve kepek başta olmak üzere bitkisel ve hayvansal döküntülerle beslenirler. Gündüzleri saklanan karafatmalar geceleri yiyecek arayışına çıkarlar. Ortalıkta bırakılan her besin maddesini yiyebilirler.

Karafatma Pis Bir Böcektir

Dünya üzerindeki en pis böceklerden biri olan karafatma böcekleri nemli, kirli ve karanlık yerlerde yaşamayı severler. Evlere girdikleri yerler genellikle lağım boruları, su giderleri, açık bırakılan kapı ve pencerelerdir. Yaşamayı en çok sevdikleri yerler ise çatılar, kiler, karyola altları, ahır, ambar, hangar, apartman depolarıdır.

Pisliği ve nemi seven karafatmaları evden uzak tutmak için ilk yapılması gereken, evi her zaman temiz ve kuru tutmaktır. Yiyecek kırıntılarının süpürülmediği, besin maddelerinin açıkta bırakıldığı, bulaşıkların uzun süre yıkanmadığı ya da bulaşık makinesine kaldırılmadığı, çöp kutularının boşatılmadığı evler karafatmalara davetiye çıkaran yerlerdir.

Karafatma Kokusu Neden Olur?

Karafatmalar insanlarla karşılaştıklarında, örneğin elektrik süpürgesiyle onları süpürmeye kalktığınızda, kötü bir koku salgılarlar. Ayakları üzerinde vücutlarının alt bölümünü kaldırıp karınlarının ucunu yukarı doğru uzatarak koku salgılamaları karafatmaların kendilerini savunma şeklidir.

Karafatmanın Zararları

En pis ortamlarda dolaşmaktan gocunmayan karafatmalar, haliyle beraberlerinde birçok mikrop taşırlar. Ortalıkta bırakılan besin maddelerine de salyalarını, dışkılarını ve mikropları bulaştırırlar. Bu da insanlara birçok hastalığın bulaşması için yeterlidir. Şöyle düşünün: Bu kara böcek lağım borusunda dolaşıyor ve mikroplu ayaklarıyla sizin mutfak masanızın üzerinde duran yiyeceklerin üzerinde geziyor. Daha fazla devam etmek istemiyoruz, durum yeterince açık çünkü.

Mikrop ve hastalık taşıyan karafatmalar zehirli değillerdir ve insanları ısırmazlar. En azından.

Karafatmalarla Mücadelede Profesyonel Çözüm

Karafatmalar çok hızlı üreyen ve hareket eden böceklerdir. Bu yüzden onlarla mücadele etmek zordur. Üstelik yumurtalarını farklı yerlerde bırakmaları, her an yumurtadan çıkacak onlarca karafatmanın evi istila etme tehlikesini de taşır. Bu kara böceklerden kurtulmanın yollarından en etkilisi, profesyonel böcek ilaçlama firmalarından destek almaktır.

Karafatmaları ve diğer hamam böceklerini yok etmek için piyasada satılan birçok böcek ilacı mevcuttur fakat istilayı önlemek sadece ortalıkta görünen karafatmaları öldürmekle mümkün değildir. Onların yumurtalarını bulmak ve giriş yerlerine uygun ilaçlamayı yapmak gerekir.

Haşere ilaçlamada uzman olan Tekniktürk, kullandığı Bayer marka ilaçla ve yılların verdiği deneyimle karafatma ilaçlamada da profesyonel hizmeti sağlar. Bu pis siyah böceklerden bir an önce kurtulmak için ilaçlama yaptırın ve evinizi her zaman temiz tutun. Geceleri siz uyurken ortalıkta dolaşarak mikrop taşıyan bu pis böceklerle yaşamayı hak etmiyorsunuz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •