X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Evde Sıklıkla Görülen Güve Çeşitleri ve Çözüm Yolları

Evde Sıklıkla Görülen Güve Çeşitleri ve Çözüm Yolları

  • 26.09.2016 10:07:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Güveler Tekstil Ürünlerine Bayılır!

Güveler birçok ortamda yaşayabilirler ama ev ortamları onların en sevdikleri yaşam alanıdır. Tekstil düşmanı olan bu canlılar, görüntülerinden beklenmeyen derecede zarara neden olabilir ve tüm kıyafetlerinizi çöpe atmak zorunda bırakabilirler. Güvelerin görünümleri ve boyutlarına göre birçok farklı çeşidi bulunur. Güve çeşitlerinin genel olarak renkleri, kırmızı, kahverengi ve griden oluşur.

Güve

Tekstil Düşmanı Ev Güveleri 

Güveler, genellikle iç mekânlarda yaşar. Nemli ve havasız ortamları severler. Güvelerin çeşitleri, yaşam alanlarına göre belirlenir. Evlerde en sık görülen dört güve çeşidi aşağıdaki gibidir.

En Sık Görülen Ev Güveleri

Kahverengi Ev Güvesi
Kumaşları, halıları ve nemi seven kahverengi ev güvelerinin evinize istila gerçekleştirdiğini yıpranmış halılardan, tozlu ve kirli görünen kıyafetlerinizden ve dolap köşelerine örülen ağlardan anlayabilirsiniz. Yetişkinleri genelde 8-14 mm boyutunda olur. Larvaları ise 20 mm uzunluğundadır.

Giysi Güvesi 
Evinizde karşılaşma ihtimalinizin en yüksek olduğu güveler, giysi güveleridir. Kıyafetlerinizde canınızı sıkacak deliklere giysi güveleri neden olur. Varlıklarını fark ettiğiniz anda harekete geçmeli ve güvelerle mücadelenize başlamalısınız.  6-8 mm boyutlarında olan giysi güveleri, ışığı sevmezler ve uçmak yerine koşmayı tercih ederler. Özellikle genç güveler koşmayı tercih ederken, yavru ve yetişkin güveler kanatlarını kullanırlar. Ayrıca yetişkin giysi güvelerinin beslenme ihtiyacı yoktur.

Kürk Güvesi 
Kıyafetlerinizde, halılarınızda en belirgin deliklerin oluşmasına neden olan güveler kürk güveleridir. 6-8 mm boyutlarında olan güve kelebekleri, giysi güveleri ile benzerlik gösterir. Özellikle derilerde yaşamayı severler.

Güve

Evde Güve Oluşumunu Nasıl Engellersiniz? 

Evde güve oluşumuna karşı bazı önlemler almanız gerekir. Bir kez dolabınızı ele geçirmeleri, tekrar gelebilme ihtimallerinin işaretidir. Bu yüzden aşağıdaki önlemleri alıp, güvelerle mücadelenizde bir adım öne geçebilirsiniz:

Kıyafetlerinizi Fırçalayın
Güveler, yünlü, tüylü veya kürkten oluşan kıyafetlere çok düşkündür. Bu tarz kıyafetlerinizi dışarıda giydikten sonra mutlaka fırçalamalı ve üzerine yapışan tozlardan arındırmalısınız.  Çünkü güveler kirli ve tozlanmış kıyafetlere karşı büyük ilgi besler ve saldırıya geçerler.

Kıyafetlerinizi Temiz Tutun
Kıyafetlerinizi iki kez giydikten sonra yıkamanız, hem kıyafetlerin hem de sizin sağlığınız açısından önemi büyüktür. Ayrıca temiz kıyafetler, güve çeşitlerinin dikkatini çekmezler. İçiniz rahat bir şekilde kıyafetlerinizi dolabınızda tutabilirsiniz.

Dolaplarınızı Havalandırın
Serin ve temiz havalarda güveler hayatta kalamaz. Nemli ve sıcak ortamları severler. Dolabınızın bulunduğu odayı sık sık havalandırıp, temiz tutmaya özen gösterirseniz, güve saldırısına uğrama ihtimaliniz büyük ölçüde azalır.

Yazlık ve Kışlık Ayrımı
Mevsim normallerine göre düzenlediğiniz kıyafetleriniz veya yaz gelince kaldırdığınız halılarınız, güveler için müthiş bir ziyafet çağrısıdır. Tüylü, yünlü ve kürklü giysilerle, halıları seven güveler için kışlık kıyafetleriniz, yazlık kıyafetlerinize oranla daha çok ilgi çekici özellikler taşır. Bu yüzden kıyafetlerinizi uzun süreli kaldırırken hava almayacak şekilde muhafaza etmelisiniz. Bunu yapabilmek için vakumlu poşetler, plastik torbalar gibi saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz. Havasız ortamda yaşama şansı olmayan güveler, kışlık kıyafetlerinize böylelikle yaklaşamaz.

Evde Güve Olduğunu Anlamanın Yolları 

Bir güve istilası kendini hemen belli etmez. Güvelerle mücadeleye girip girmemeniz gerektiğini anlamak için bazı detayları takip etmeniz gerekir. Kıyafetlerinizde sürpriz deliklerle karşılaşıyorsanız, evinizde güvelerin varlığını kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca temiz bir kıyafetinizi, dolabınızda tozlanmış ve rengi solmuş bir şekilde bulduğunuz zaman da güvelerden şüphelenmelisiniz. Güve istilasının belirgin özelliği delikler ve tozlardır. Eğer dolap köşelerinde nereden geldiği belli olmayan ağlar da örülüyorsa, güveler dolabınızda besleniyor demektir.

Güvelerden Kurtulma Yolları 

Kıyafetlerinizdeki delikler veya dolabınızdaki ağlarla varlığını kesin olarak kanıtladığınız güvelerle mücadelenizde, kendi yöntemlerinizi kullanarak harekete geçebilirsiniz. Aşağıdaki önerilerle, güvelere karşı savaş açma şansınız bulunuyor:

Sinek Kâğıdı ve Balık Yağı
Güvelere tuzak kurmak için mutlaka balık yağı kullanmalısınız. Güveler, balık yağına asla karşı koyamaz. Sinek kâğıdı alıp, üzerine biraz balık yağı sürdükten sonra dolabınıza yerleştirin. Güveler, kıyafetleriniz yerine, sinek kâğıdına gitmeyi tercih eder ve sinek kâğıdına yapışır. 

Çamaşır Makinesi
Dolabınızda güvelerin varlığını keşfettikten sonra, tüm kıyafetlerinizi çamaşır makinesinde yıkamanız gerekir. Sıcak su ile yıkayıp, tertemiz yapacağınız kıyafetleriniz güvelerden arınacaktır. 

Sirkeli Su 
Yalnızca kıyafetlerinizi yıkamanız güveleri kovmanız için yeterli olmayacaktır. Elbise güvelerinden tamamen kurtulmak için sirkeli su ve bez ile dolabınızın her köşesini temizleyin. Sirke, dolabınızda tekrar güvelerin ortaya çıkmasını engeller. 

Elektrikli Süpürge
Vakum gücü yüksek bir elektrikli süpürge ile dolabınızı süpürün. Sirkeli su ile temizlikten sonra, elektrikli süpürge güveleri kovmak için yeterli olacaktır. 

Profesyonel İlaçlama

Eğer bu çözümler işinize yaramadıysa veya tüm bunları yapmak için vaktiniz yoksa, işi profesyonellere bırakabilirsiniz. “Bayer Protection Program” üyesi Tekniktürk, güvelerin neden sizin dolabınızı istila ettiğinizi bulur ve Bayer ürünleriyle profesyonel bir şekilde evinizin güve istilasından kurtulmasını sağlar.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •