X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

  • 26.9.2016 09:56:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tehlikeli Bir Hastalıktır

Kırım Kongo kanamalı ateşi, keneler tarafından bulaştırılan bir hastalıktır. Kene ısırması sonrasında insanlara taşınan ve hastalığa yol açan virüs ise "Nairovirüs" ailesinden "Bunyaviridae" türünden, “Hyalomma marginatum” adlı bir virüstür.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir? 

Hastalığın adından da anlaşılacağı üzere belirtiler, yüksek ateş, cilt içinde ve diğer alanlarda görülen kanamalardır (Burun, diş eti, üreme organlarının kanaması, mide-bağırsak sistemi kanamaları, idrarda ve dışkıda kan görülmesi). Diğer belirtiler;
  • Baş ağrısı,
  • Halsizlik,
  • Gövdede, kollarda ve bacaklarda morarma,
  • Yüzde ve göğüste kırmızı döküntülerdir.
Hastalığın ölümle sonuçlanması karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezliği sebebiyle gerçekleşir. Bu hastalığın keneler dışında başka canlılar, örneğin sivrisinekler tarafından insanlara bulaşıp bulaşmadığı da merak edilmektedir. Fakat sivrisinek, bit ya da pire gibi başka canlıların hastalık taşıyıcısı olduğu saptanmamıştır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir

Hastalığın tedavisi ile ilgili çalışmalar devam etse de kenelerin bulaştırdığı bu hastalık sonucu yaşanan ölüm oranları bugün hâlâ üzücü bir şekilde yüksektir. 

Hastalığın Geçmişi ve Yayıldığı Bölgeler

Kırım Kongo kanamalı ateşi, ilk kez 1944 yılında Batı Kırım steplerinde daha çok ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görülmüştür. Bu yüzden de hastalığa ilk olarak “Kırım hemorajik ateşi” adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire’de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edilmiş, 1969’da Kongo virüsu ile Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve hastalık “Kırım-Kongo kanamalı ateşi” olarak yeniden adlandırılmıştır.

Hastalığın sıklıkla görüldüğü yerler Afrika, Batı Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'dır. Virüsün salgın haline gelip çok tehlikeli biçimde yayıldığı ülkeler ise Bulgaristan, Makedonya, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, Kosova, Kazakistan, Afrika ülkeleri, Eski Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Yunanistan, Arap Yarımadası, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya’dır.

Hastalığın Türkiye’de görülmeye başladığı yıl ise 2002 yılının bahar ve yaz aylarıdır. Hastalığın sebep olduğu ölümlerin dünyadaki ortalaması %30 iken, Türkiye’de bu oran %5-6 civarındadır.

Virüsün Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Kenenin ısırması ile virüsün alınmasını takiben, hastalığın kuluçka süresi 1 ila 3 gündür; bu süre en fazla 9 güne kadar çıkabilir. Virüsün kana ve diğer dokulara teması durumunda kuluçka süresi 5-6, en fazla 13 gün olabilmektedir.

Hayvanlarda Bulunan Keneler Hastalık için Risk Taşır mı?

Ülkemizde yaşayan kedilerin ve köpeklerin üzerinde bulunan keneler hastalık virüsünü taşımazlar. Ayrıca keneler tutundukları konağı bırakıp başka bir konağa geçmezler. Yine de hiçbir zaman keneler çıplak elle tutulmamalı ve ezilerek vücuttan alınmaya çalışılmamalıdır.

Sığır, koyun, keçi, tavşan ve tilki gibi hayvanlarda virüs görülse de, hayvanlarda ateş yapmanın dışında çok ciddi sağlık sorunları görülmez.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Nasıl Korunur?

  • Hastalığı bulaştıran canlılar keneler olduklarına göre mümkün olduğunca kene tehlikesi olan bölgelerde bulunulmamalıdır.
  • Keneler çalı, çırpı ve gür otların bulunduğu yerlerde yaşarlar. Böyle yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalı, vücudu açıkta bırakan giysiler giyilmemelidir.
  • Bu tür bölgelerde mesleği icabı bulunan insanların lastik çizme giymeleri, tenlerini hiçbir şekilde açıkta bırakmayacak kıyafetleri tercih etmeleri gerekir.
  • Cilde sürülen haşere ilaçlarını kullanmak alınabilecek önlemlerden biridir.
  • Vücuda yapışmış bir kene tespit edildiğinde, kene ezilmeden, ağızdan ya da baş kısmından tutularak bir cımbız yardımıyla çekilmelidir. Isırılan yer alkolle temizlenmeli, şartlar uygunsa tanıyı kolaylaştırmak için kene, alkol içine konmalıdır.

Kenelerle Mücadelede Profesyonel Çözüm

Özellikle yaz aylarında yaşanan kene tehlikesi için çevresel ilaçlama yapılması, sağlık açısından lüks değil ihtiyaçtır. Bahçelerde, yeşil alanlarda kene ilaçlaması yapmak ise profesyonel böcek ilaçlama firmalarının uzmanlık alanıdır. Tekniktürk, haşere ilaçlamada kullandığı en kaliteli ilaçlarla ve deneyimiyle hayatınızı zorlaştıran ve sağlığınızı tehdit eden tüm haşere ve kemirgenlerde olduğu gibi kenelerle mücadelede de en hızlı ve etkili çözümü sunar.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •