X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Görünmeyen Düşman: Hanta Virüsü

Görünmeyen Düşman: Hanta Virüsü

  • 22.08.2016 10:41:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Tehlikeli Virüs: Hanta

Görebildiğiniz zararlılarla mücadele etmek kolay değildir elbet; ama görünmeyen bir düşmanla uğraşmanın yanında çocuk oyuncağı gibi kalır. Gözlerimizle mikroskobik canlıları göremiyoruz fakat bu durum onların havada, karada ve toprakta gezindikleri gerçeğini değiştirmez. Her mikro kozmos varlığı zararlı değildir. Sadece bazıları tehlikeli bulaşıcı hastalıkları etrafa yayabilir. İnsan sağlığını tehdit eden zararlılardan biri olan Hanta Virüsü de ancak araçlar vasıtasıyla görünen bir boyutta yaşar, ilk etkileşimde karın ağrısı ve ateşe neden olur. Sonrasında HFRS ve HPS gibi ciddi rahatsızlıklar kendini gösterebilir. Peki, Hanta Virüsü ile nasıl savaşabilirsiniz?

Hanta Virüsü

Bu can alıcı soru cevaplanmadan önce düşmanınızı biraz tanıyın; böylece ona karşı savunmanızı çok daha efektif bir şekilde kurabilirsiniz.

Hanta Virüsü Nedir?

Hanta, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” hastalığına neden olan “Bunyaviridae” ailesinden bir virüs ve “böbrek yetmezliği ile seyreden kanamalı ateş” ile “Hanta Virüsü kalp-akciğer sendromu” isimli tehlikeli hastalıklara sebep olmuştur. İsmini Güney Kore’deki Hantan Nehri’nden alan virüs, Amerika’nın biyolojik silah amacıyla üstünde çalıştığı mikro organizmalardandır aynı zamanda. Neyse ki kamuoyu tepkisi sayesinde, Amerika deneylerine 1975 yılında son vermek zorunda kalmıştır.

Hanta Virüsü Nasıl Bulaşır?

Hanta Virüsü, pamuk faresi ve onun familyasından olan bazı kemirgen türlerini taşıyıcı olarak kullanmaktadır. Virüs taşıyıcısına zarar vermez, onun idrarı ve dışkısı ile havaya karışır. İnsana solunum yoluyla bulaşan Hanta, özellikle kırsal kesimde yaşayanları tehdit ediyor olsa da unutmayın ki dünya artık oldukça kozmopolit bir yer olduğu için, belli bir yerde başlayan salgın hızlıca başka yerleri de etkileyebilmektedir.

Hanta Virüsü temasla bulaşmaz. Ayrıca kan yoluyla da bulaşmaz ve yiyeceklerden bulaşma ihtimali de oldukça düşüktür; çünkü virüs mide asidine karşı dayanıksızdır.

Hanta Virüsü’nün Neden Olduğu Hastalıklar

Virüs iki organı hedef alır: Akciğer ve böbrek. Akciğere saldıran tür daha çok Amerika’da bulunur. Avrupa ve Asya’daki tür ise böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.

Hanta Virüsü’nün kuluçka süresi 1 ila 3 hafta arasındadır. İlk belirtiler olarak üşüme-titreme, halsizlik,  yoğun adale ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklar görülür. Hastalık hafif bir şekilde atlatılabilmekte; ama bazı durumlarda böbrek yetmezliğine kadar varan sonuçları olabilmektedir. O yüzden erken teşhis oldukça önemlidir. Yakın zamanlarda kırsal kesimde bulunduysanız ve bu belirtileri gözlemlemeye başladıysanız; hızlı bir şekilde doktorunuza danışmalısınız.

Hanta Virüsü Risk Grupları

Hanta Virüsü, Hacettepe Üniversitesi’nden öğretim üyesi Doç. Dr. Songül Vaizoğlu’nun “Küresel Isınmanın Halk Sağlığına Etkileri” konulu tezinde, dünyaya yayılacak ölümcül virüslerden biri olarak gösterilmiştir. Nedeni ise basit, sıcaklık arttıkça kemirgenlerin yaşam alanları genişlemektedir, doğal olarak Hanta Virüsü’nün de.

Hanta Virüsü

Hanta Virüsü, özellikle kırsaldaki çiftçi ve hayvancılık yapanları tehdit etmektedir. Ayrıca liman işçileri, madenciler ve ormancılar gibi farelerle aynı yaşam alanında çalışan gruplar da yüksek risk altındadırlar. Bunlarla birlikte köy ziyareti yapan aileler, kampçılar, doğa gezilerine çıkan maceraperestler ve piknikte toprakla fazla haşır neşir olan çocuklar da yüksek risk grubu içindedirler. Evlerde pek sık görülmese de, bahçeli ve eski altyapıya sahip binalarda yaşayanların da düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları gerekir.

Hanta Virüsü’ne Karşı Ne Tür Önlemler Alınıyor? 

Özellikle toplu taşıma alanında hizmet veren birçok kurum düzenli aralıklarla araçlarına ilaçlama yaptırmaktadır. Ayrıca belediyeler de, kamuya açık kapalı alanları düzenli olarak dezenfeksiyon işlemleriyle steril hale getirmektedir.

Siz Bu Mücadeleye Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Hanta Virüsü, ülkemizde önceden görülmüyordu; fakat bu durum son zamanlarda değişti. Kırsal kesimlerde görülen hızlı bir vaka artışı vardır. Virüsün yayılmasına karşı yapmanız gereken şey, yaşam alanlarında kemirgen kontrolüne dikkat etmektir. Bunun için işinin ehli uzman firmalarca yapılan fare ilaçlama uygulamalarıyla kemirgen kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Son Olarak: Dezenfeksiyonun Önemi

Dezenfeksiyon, en basit tanımıyla yaşam alanlarını zararlı mikroorganizmalardan kimyasal yöntemlerle arındırma sürecidir. Toplu halde kullanılan alanlar, tehlikeli hastalıklara yol açan virüsler ve bakterilerin yayılmasını oldukça kolaylaştırır, bu yüzden de dezenfeksiyon işlemleri hayati önem taşımaktadır.

Tam anlamıyla zararlılardan arındırılmış bir yaşam ve çalışma alanı istiyorsanız; her türlü ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemleri için uzmanlardan yardım almalısınız. Türkiye’nin sektörde uzman firması Tekniktürk gibi örneğin.

Tarlalarınız, ambarlarınız, ahırlarınız ve pek kıymetli evleriniz için bize ulaşın, biz etrafı huzurla yaşanabilir kılarken siz rahatınıza bakın.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •