X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Güve Isırır mı? Cildimize Zarar Verir mi?

Güve Isırır mı? Cildimize Zarar Verir mi?

  • 1.8.2016 11:39:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Güvelerin 150 bin Farklı Çeşidi Vardır

Birçok farklı ortamda hayatta kalabilen güvelerin ve kelebeklerin neredeyse 150 bin farklı çeşidi vardır. Bu rakama rağmen oldukça az çeşidi insanlara zarar verir. Kelebek veya güvelerin insanlar üzerinde negatif etkilere yol açma ihtimali oldukça düşüktür. Olumsuz sonuçlar doğmasına neden olan canlıların başında ise, beklenmeyecek şekilde tırtıllar gelir. Calyptra cinsi güveler insan tenini ısırabilir ve kan emebilir. Fakat bu güveler, evlerde değil de daha çok doğal alanlarda yaşarlar. Bu nedenle herhangi bir Calyptra cinsi güveyle günlük hayatta karşılaşılması ihtimali oldukça düşüktür.

Güve

Güveler veya Tırtıllar İnsan Cildine Nasıl Zarar Verir? 

Bazı yırtıcı böceklere karşı koruma olması için güve veya tırtıllar, vücutlarında keskin dikenler veya sivri tüylere sahiptirler. Ayrıca tükettikleri bitki özlerinin bazıları zehirli olabilir. Bu da çeşitli toksinler yayabileceklerinin işaretidir. Eğer bu tüyler veya dikenlerle temas ederseniz, ısırılmış gibi bir acı hissedebilirsiniz.

Tüyler ile Temas 

Güvelerin tüyleri çoğu zaman yumurtalar, farklı bitkilerden kalıntılar veya diğer çevresel etmenlerle dolu olabilir. Bu kalıntılara karşı herhangi bir alerjiniz bulunuyorsa vücudunuz tepki gösterecektir. Bazı bünyeler, diğerlerine göre daha alerjik olabilir. Bu yüzden beklenmedik bir tepki görüldüğü zaman bu hem güvenin taşıdığı maddelerden hem de alerjik bünyenin hassaslığından kaynaklanabilir. 

Ayrıca nadiren de olsa bazı tırtılların ve güvelerin ayakları ile temasta kurdeşen olarak da bilinen ürtiker gibi cilt hastalıkları görülebilir.

Güve Isırmalarına Ne Kadar Sık Rastlanır?

Güve sokması ve ısırmaları veya güvelerden kaynaklanan cilt sorunlarına en çok Yeni Zelanda’da rastlanır. Ancak çoğu ısırma vakası, ciddi sonuçlar doğurmadığı için sağlık birimlerine rapor edilmez. Bu yüzden de güve ısırmalarının resmi kayıtlarının tutulma oranı oldukça düşüktür.

Güve Isırması Nasıl Anlaşılır? 

Bir güveden veya tırtıldan kaynaklanan bir cilt hastalığının teşhisini yapmak oldukça zordur. Çünkü bu izlerin özellikleri klinik tanılara sahip değildir. Ayrıca birçok böcek sokmasında tanılar tecrübe ve tahmin yapılarak konulur. Laboratuvar testleri bu konuda çözüme ulaştırmada yeterli değildir. Yaz aylarında ciltteki kızarıklıklar veya kaşıntılar bir güve veya tırtıla işaret edebilir fakat bundan kesin olarak emin olmanın bir yolu yoktur.

Güve Isırıklarına İlk Yardım Yöntemleri

  • Cildinizin üzerinde bir tırtıl gördüğünüz zaman hem ona zarar vermemek hem de derinizde farklı bir reaksiyona yol açmamak için, elinizle değil bir cımbız veya bir peçete yardımıyla uzaklaştırmalısınız. 
  • Daha sonra yapışkan bir bant ile tırtılın gezdiği bölgeleri temizleyin ve sabun ile yıkamalısınız.
  • Güvelerin istilasına uğramış giysilerinizi de yıkamalısınız.
  • Tırtılın sizi ısırdığını hissederseniz hemen buz tedavisi uygulamalısınız. Bu, vücudunuzda bıraktığı etkiyi ortadan kaldırmak için yeterli olacaktır.

Güve İstilasından Kurtulma Yolları

Evinizde güvelerin ağ yaptığını veya akşam saatlerinde ortalıkta uçtuğunu görüyorsanız mutfağınızı tahıl güveleri işgal etmiş demektir. Eğer sadece yatak odanızda uçtuklarını ve kıyafetlerinizin de deliklerle dolduğunu görüyorsanız da elbise güvelerinin istilasına uğramış olabilirsiniz.

Güvelerden kurtulmanın en geçerli yolu, bir profesyonel güve ilaçlama firmasıyla iletişime geçmektir. Bayer Koruma Programı üyesi Tekniktürk, evinizdeki tüm haşerelere karşı savaşlarınızda sizin yanınızda. Önce evinizdeki güve kaynağını bulur, daha sonra da onları sonsuza kadar evinizden uzaklaştıracak çözümleri üretir.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •