X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Güve İnsana Zarar Verir mi?

Güve İnsana Zarar Verir mi?

  • 1.8.2016 11:19:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Güveler Hayatta Kalabilme Becerileri Olan Zararlılardır

Güveler, farklı birçok ortamda hayatta kalabilirler. Tüm kumaş çeşitleri, güveler için oldukça besleyicidir. Hem kapalı ortamlarda hem de doğada hayatta kalabilen güveler, kıyafetlere ve mobilyaların kumaşlarına zarar verdikleri gibi, evlerin tozla dolmasına da neden olurlar. Eviniz güve istilasına uğradıysa, öncelikle bölgeyi temizlemek ve güvelere karşı çözümleri uygulamak gerekir. Ardından tekrar aynı problemi yaşamamak için de güvelere karşı önlemler almalısınız.

Güve

Güvelerin Yapısı 

Güveler, çiçek özleriyle beslenen ve geceleri yaşayan böceklerdir. İnsanları ısırmaz veya sokmazlar. Zararlı böceklerden ayrı olarak, yaşadıkları bölgenin doğası için oldukça faydalıdırlar. Çünkü böcekle beslenen ve doğal döngüde önemli yer tutan yırtıcı hayvanlar için besin kaynağı görevi üstlenirler. Ayrıca diğer haşerelerden farklı olarak doğada yaşayan güvelerin, renkli ve oldukça güzel kanatları bulunur. Güve çeşitlerinin bir diğer özellikleri de, gündüzleri saklanıp geceleri karınlarını doyurmak için bitki özlerine gitmeleridir.

Güvelerin Yaşam Döngüsü 

Yetişkin güveler dallara ve yapraklara minik yumurtalar bırakırlar. Bu yumurtalar çatladığında ortaya tırtıl denen larvalar çıkar. Bazı tırtıllarda ısırgan diken veya kıllar bulunur. Özellikle Megalopyge tırtılları, temas edilmesi halinde şiddetli bir acı hissetmenize neden olur. Fakat bu cins güveler doğada yaşarlar ve evinizdeki güve istilasında bu tarz bir tırtılla karşılaşmanız oldukça zordur. Tırtıllar genelde karanlıkta yaşarlar ve kozadan çıktıktan sonra hiç beklemeden beslenmeye başlarlar. Kısa sürede güveye dönüşen bu tırtılların üzerlerinde uzun kıllar bulunur ve kafalarının  üstü ise kırmızımsı olur.

Güveler Isırır mı?  

Güveler, uzun bir düzeneğe benzeyen bir ağız yapısına sahiptirler. Özellikle Morgan’s Sphinx güvesi, en uzun hortuma sahip türdür. Güveler, bu uzun parçalarını, beslenmedikleri zamanlarda rulo haline getirirler. Yani hortum benzeri ağızlarını rulo yaparak hareket ederler. Bir çiçekle veya beslenebilecekleri bir bitki özüyle karşılaştıkları zaman, bu hortumu açarlar ve bir elektrikli süpürge gibi besinleri çekerler. Larva güvelerde ise bir ağız yapısı ve ısırma özelliği bulunur, fakat bir hayvan ya da insan derisini ısıracak güçte değillerdir. Bu nedenle de cildinize zarar veremezler. Çok gelişmiş güve türleri insanları ısırabilecek kapasiteye sahip olsalar da bu ısırık, bir insanın hissedemeyeceği kadar hafif olur.

Güveler Zehirli midir?

Güveler özellikle larva döneminde zehirli olurlar, ancak zehirlerinin etkili olabilmesi için insanlar tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak yenilmeleri gerekir. Larvaların zehirli olmasının sebebi ise, zehirli bitki özleriyle beslenmeleri ve bu zehirleri depolamalarıdır. Yenildikleri zaman ağızda acı bir tat bıraktıktan sonra midenizi bulandırmaya başlarlar. Bu nedenle yanlışlıkla güve yenilmesi veya yutulması durumunda bir uzmana başvurulmalıdır.

Güve ile Mücadele 

Evinizde güve istilası başladıktan sonra, mücadele etmek için alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır.  Güvelerin birçok ortamda kendilerine alan bulma ve yaşama yetenekleri vardır.  Bu nedenle güve ile mücadelenize, öncelikle istila ettikleri bölgeleri temizleyerek başlayabilirsiniz. Giysilerinize, halılarınıza ve dolaplarınıza zarar veren güvelerden kurtulmak için evinizdeki bazı malzemeler, güve kovucu yerine kullanılabilir. Balık yağı ve sinek kâğıdı, bir arada çözüm getiren bir güve tuzağı olarak kullanılabilir.

Ayrıca derinlemesine bir temizlik de güve sayısını azaltacaktır. Temizlik sırasında sirkeli su ve bez kullanırsanız, güvelerin geri gelmemesini bile sağlayabilirsiniz. Fakat güve istilasına uğramış iç mekânlarda en etkili çözüm, profesyonel güve ilaçlama firmalarına başvurmaktır. Profesyonel yardım için Bayer Koruma Programı üyesi Tekniktürk’e danışabilirsiniz. Çözüm olarak her zaman Bayer ürünleri kullanan Tekniktürk, evinizdeki güve oluşumunun önce sebeplerini bulur; daha sonra da harekete geçerek evinizin güvelerden arınmasını sağlar.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •