X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Kene İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

Kene İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

  • 1.08.2016 10:44:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Keneler İnsanlara ve Hayvanlara Tutunarak Yaşar!

İnsanlara ve hayvanlara tutunarak yaşayan keneler, parazit haşereler olarak dünyanın hemen her bölgesinde görülebilirler. Özellikle sıcak ve nemli iklimlerde yaygın oldukları gibi, 900’ü aşkın türe sahiptirler. Bu kene çeşitleri arasında siyah kene, gri kene, kahverengi kene, köpek kenesi, sığır kenesi, asıl kene, güvercin kenesi şeklinde isimlendirmeler olsa da, ana hatlarıyla keneler yumuşak kene ve sert kene olmak üzere 2 aileye ayrılır.

Kene

Keneler Ölümcül Hastalıklar Bulaştırırlar

Bu iki grupta da zehirli keneler bulunması, virüslerin hayvanlara ve insanlara bulaşmasına neden olabilir. Yaşam döngüleri 4 evreden oluşan ve her evrede farklı bir konakçıya tutunan keneler, her konaklarında birkaç saat ya da birkaç gün sürecek şekilde kan emerler. Kene ısırması esnasında da, önceki besin kaynağı konaklarından ya da dişi kenelerden kaptıkları virüsleri son konakçılarına aktarırlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Lyme hastalığı, babesiosis, kene felci gibi hastalıklarla ölüme varan sonuçlar doğmasına sebep olan kenelere karşı mücadelede en önemli adım ise hızlı davranmaktır.

Kenelerin yaşam alanı olabilecek ormanlar, sulak alanlar, bahçeler, hayvan barınakları gibi bölgelerde bulunan insanlar ve hayvanlar sık sık kontrol edilmeli ve kene tutunduğu fark edilirse, en kısa sürede kene çıkarma işlemi mutlaka bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Bunun dışında kenelere karşı önlemler değerlendirilmeli ve kene öldürme yöntemleri de uygulanmalıdır.

Kene İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

Kene Spreyi ile İlaçlama
  • Eczanelerden ya da zirai ürünlerin satıldığı dükkanlardan alınabilecek kene spreyleri, evde kene varsa uygulanabilir.
  • Kene spreyini uygulamadan önce, evde yaşayan bütün canlılar tahliye edilmeli ve belli bir süre eve girmemeleri sağlanmalıdır.
  • Koruyucu kıyafet, gözlük ve eldiven kullanılarak uygulanması gereken kene spreyi, evin en arka kısmından başlanarak halılar, pencere kenarları, yataklar, yatak altları, mobilyalar, perdeler, kapı eşikleri, dolap içleri, dolap altları, süpürgelikler, çatlaklar, yarıklar ve oyuklara uygulanmalıdır.
  • En sonda kapıya yakın bölgelere uygulandıktan sonra ev terk edilmelidir.
Kene

Kene Tozu ile İlaçlama
  • Kene spreyi uygulanan evlerde sprey kuruduktan sonra, yine hiçbir canlının içeride bulunmaması sağlanarak kene tozu ile ilaçlama yapılmalıdır.
  • Spreyin ardından uygulanacak kene tozu, kene yumurtalarını öldürme görevini üstlenecektir.
  • Eczanelerden ya da zirai ürünlerin satıldığı dükkanlardan alınabilecek kene tozu, spreyle ilaçlama yapılan bütün alanlara, yine evin en arkasından başlanarak uygulanmalıdır.

Vazelin ile İlaçlama
  • Kene istilası durumundan çok insanlara ya da hayvanlara tutunmuş kenelere uygulanabilecek vazelin, kene çıkarma amacıyla uygulanabilir.
  • Köpeklerde kene görülmesi durumunda ya da insanlara kene tutunursa, kenenin üzerine bir eldiven kullanarak vazelin tabakası sürülebilir. Bu tabaka sayesinde nefes alması zorlaşan kene, gömdüğü yerden kafasını çıkaracak ve kan emme işlemine ara verecektir.

Pestisit ile İlaçlama
  • Ekili araziler, uzun otlar, sulak alanlar, ahır ve ağıl gibi hayvan barınakları, hayvan kulübeleri ve bahçeler, koruyucu kıyafetler, gözlükler ve eldivenler kullanılarak yılda en az iki kere olmak üzere pestisitler kullanılarak ilaçlanmalıdır.
  • Özellikle ilkbaharda denenebilecek pestisitler, kene popülasyonunu %50 oranında azaltmanın en etkili yollarından biri olarak kabul edilebilir.
  • Oldukça etkili kene ilaçları arasında yer alan pestisitleri uygulamadan önce, onaylanmış ve diğer haşereler ile yaban hayatına zarar vermeyecek ürünlerin seçildiğinden emin olunması gerekir.

Permetrin ile İlaçlama
  • Kıyafetlere sıkılabilecek permetrin spreyler, keneleri hızlıca öldürme özelliğine sahiptir. 
  • Ancak yan etkileri nedeniyle hamilelerin ve bebekli annelerin permetrin spreylerden uzak durmaları gerekir.
  • Permetrin spreyler aynı zamanda kediler üzerinde ölümcül etkiye sahiptirler. Bu nedenle permetrin uygulanacağı zaman kediler mutlaka uzak tutulmalıdır.

Doğal Kene Kovucular
  • Portakal, limoni misket limonu, greyfurt gibi narenciye ürünlerini kaynatarak sprey haline getirebilir ve bu ürünü aileniz ve ev hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz.
  • Elde edilen spreyi evlerin bahçelerine uygulamak da kenelerin uzak tutulmasında etkili olacaktır.
  • Ayrıca sardunya, lavanta, nane gibi bitkilerin yağları da doğal kene kovucular arasında yer alır. Ancak bu yağlar, kediler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Çocuklarınızı Kenelerden Nasıl Korursunuz?

Çocukların en doğal hakkı olan dışarıda oynamak ve eğlenmek, kene tehlikesiyle gölgelenmemeli. Bunun için çocuğunuzu kenelere karşı korumak adına alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor. Çocuklarınızın oynadığı bahçelere fesleğenler ekmek, keneleri uzak tutacaktır. Aynı zamanda çocuklarınıza açık renkli kıyafetler giydirmek, herhangi bir durumda vücuttaki keneleri hızlıca fark etmenizi sağlar. Bir kır gezisine giderken yanınıza elma sirkesi alıp çocuğunuzun vücuduna sürerek de kenelerin uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.

Profesyonel İlaçlama Firmaları

Kene çıkarma işleminde mutlaka uzmanlardan destek alınması gerektiği gibi kene ilaçlama konusunda da en etkili yöntem, profesyonel kene ilaçlama firmalarına başvurmaktır. Bayer Koruma Programı üyesi olan ve yalnızca Bayer ürünleri kullanan Tekniktürk, analizler ve uzman kadrosu ile kene istilasının kaynağını tespit edip en etkili çözümleri belirler.

Özellikle tarım ve hayvancılık bölgelerinde, yılda en az 2 kere yapılması gereken ilaçlamada kullanılan kene ilaçlarının, aynı zamanda diğer haşerelere ve hayvanlara zarar vermemesini sağlamak da önemlidir. Tekniktürk, keneler üzerinde etkili ilaçları ile sorunun tamamen ortadan kaldırırken diğer canlıların da zarar görmemesini sağlar.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •