X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Ev Çıyanı Ne ile ve Nasıl Beslenir, Nerelerde Görülür?

Ev Çıyanı Ne ile ve Nasıl Beslenir, Nerelerde Görülür?

  • 16.06.2016 19:28:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Ev Çıyanına Çok Sık Rastlanır

Bilimsel adı “Scutigera coleoptrata” olan ev çıyanı, evlerde en sık rastlanan çıyan türlerinden biri olduğu için bu ismi almıştır. 

Çıyan

Ev Çıyanının Görünümü

Ev çıyanı, diğer çıyanlardan çok daha uzun olan bacakları ile ayrılır. Uzunlukları 3,5-6 cm arasında değişir. Gövdesi sarımsı gri ya da kahverengidir ve vücudunun üzerinde mavimsi ve kırmızımsı morumsu çizgiler/lekeler bulunur. Tüm çıyanlar gibi gövdesi çok bölmelidir. 15 segmente ayrılmış gövdesinin her parçasında birer çift ayak bulunur. Gövdesinin kenarlarından çıkan uzun bacakları kendisine yürüyen bıyık görüntüsü kattığından; kafası ile ayak kısmını ayırt etmek zor olabilir. Büyük iri gözleri bulunur. Dişi ev çıyanlarının bacaklarının son çifti daha uzundur.

Ev Çıyanları Nerelerde Görülür?

Mutfaklar, banyolar, bodrum katları, kanalizasyon boruları, depolar, inşaat alanları ev çıyanlarının en sık görüldüğü yerlerdir. İsmi ev çıyanı olsa da yaprak yığınlarının altı, çöplerin dibi, odunların arası, kayaların ve ağaç gövdelerindeki yarıklar da ev çıyanın en sevdiği yaşam alanlarıdır. 

Ev Çıyanı Ne ile ve Nasıl Beslenir?

Sinekler, hamam böcekleri, termitler, örümcekler, pireler, gümüş böcekleri ve güveler ev çıyanı için leziz avlardır. Yırtıcı olan ev çıyanları ön ayakları ile yakaladığı avına zehrini enjekte eder ve onu öldürüp yer. 

Diğer çıyanlar geceleri aktifken ev çıyanının aydınlıkla ilgili bir sorunu yoktur; o hem gece ve gündüz; hem de ortalıkta görülebilir. Uzun bacakları ona çok hızlı hareket edebilme yetisini ve iri gözleri iyi bir avcı olma özelliğini kazandırmıştır. Sadece yerde değil; duvarlarda da dolaşarak buralardaki böcekleri de kolayca yakalayıp yiyebilmektedir.

Çıyan

Ev Çıyanının Yaşam Döngüsü

Dişi ev çıyanları bahar ve yaz aylarında nemli topraklara 35 veya daha fazla yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar dört bacağa sahiptir. 6 deri değişimi aşamasından sonra diğer bacaklar gelişir ve tamamen yetişkin ev çıyanı görünümüne kavuşurlar. Dişi ev çıyanlarının ömürleri yaklaşık 3 yıl kadardır.

Ev Çıyanından Kurtulmak için Profesyonel Çözüm

Çıyanlar insan hayatı için ölümcül derecede tehlike arz etmezler. Çıyan sokması durumu, daha çok çıyanların kendilerini savunma ihtiyacı hissettikleri durumlarda gerçekleşir. Çıyan zehri, alerjik hastalığı olanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda ciddi sağlık problemlerine, nadiren de olsa ölümlere neden olabilir. 

Evet, ev çıyanları ölümcül derecede tehlikeli olmasalar da onlarla birlikte yaşamak huzursuz edicidir. Çıyanları evinizden uzak tutmanın çeşitli yolları olsa da en etkili çözüm haşere ilaçlama firmalarından destek almakla sağlanır. Evinizde, bahçenizde ya da apartmanınızda yaşayan ev çıyanından kurtulmak için onu evinize davet eden koşullar bilinmeli ve bunlara uygun yöntemler alınmalıdır.

Böcek ilaçlama konusunda kaliteli ilaç kullanımı, deneyimi ve uzmanlığı ile kendisini kanıtlamış bir ilaçlama firması olan Tekniktürk’ten çıyan ilaçlama hizmeti alarak, ev çıyanını sadece birkaç seferliğine değil; her zaman için yaşadığınız yerlerden uzak tutabilirsiniz. 

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •