X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Fare Kemirmesi ve Yangın

Fare Kemirmesi ve Yangın

  • 16.06.2016 18:58:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Farelerin Dişleri Yangın Çıkaracak Kadar Tehlikelidir

Doğanın en güçlü dişlerine sahip canlıları arasında yer alan fareler, yaşam alanlarını haşereler gibi istila etseler de aslında memelidirler. Böcekler ve diğer haşereler gibi yumurtlamak yerine doğurarak çoğalan fareler, yaşam alanı olarak da çatı arası, depo, garaj, bodrum, döşeme içi, duvarlardaki oyuk ve delikleri seçerler.

Bu alanları hem loş hem de pis olması nedeniyle tercih ettikleri gibi, insanların besin kaynaklarına yakın olmalarına da dikkat ederler. Ev faresi (fındık faresi), çatı faresi gibi evlerde yaşayan fare türleri ile birlikte lağım faresi (sıçan) gibi türler de evlere yakın alanlarda yaşarlar. Tarla faresi, çöl faresi gibi yaban fare çeşitleri ise ekili arazilerde, seralarda, fidanlıklarda ve diğer açık alanlarda yuvalanırlar.

Fare

Farelerin en sevdikleri yiyecekler arasında çikolata, et, kaşar peyniri, tahıl, ekinlerin kökü, tohum, meyve, fidanların kabukları gibi maddeler gelse de, bir fare yeterli besin kaynağına ulaşamazsa kıyafetlerden mobilyalara her şeyi hemen her şeyi kemirebilir. Mermeri bile kemirebilecek kadar güçlü dişleri bulunduğu gibi, bu dişler kendilerini yenileme özelliğine de sahiptir. Yani fare kemirmesi ve fare ısırması ile aşınan dişler kendilerini yenileyerek eski sağlam ve keskin hallerine dönebilirler.

Fareler Usta Kundakçılardır

Bu nedenle hem yaban fareleri hem de evlerde yaşayan fareler zaman zaman büyük tehlikelere neden olabilmektedirler. Hastalıkların dışında bu tehlikelerin başında da yangınlar gelir. Evlerde ve evlere yakın bölgelerde yaşayan fareler, yuvalandıkları yerlerde tüketebilecekleri her şeyi tüketirler. Buna gıda kaynakları, mobilyalar, kıyafetler dahil olduğu gibi anten kablolarını ve elektrik tesisatında yer alan kabloları da eklemek mümkündür.

Yapılan araştırmalara göre bilinmeyen nedenlerle çıkan yangınların 4’te 1’lik kısmına sincap, sıçan, lağım faresi, çatı faresi gibi kemirgen hayvanlar neden olur. Özellikle çatı arası, yer altı kanalları gibi bölgelerde yaşayan fareler, yeterli besin kaynağına ulaşamadıklarında kablo kemirmeye başlarlar ve bu da kısa devre oluşmasına neden olabilir.

Fare

Kablolar Onların İştahlarını Kabartır

  • Özellikle elektrik kabloları, iç kısımda yer alan telleri korumak için plastik bir malzemeyle kaplıdırlar ve bu dış kabuk, bir süre sonra ısınmaya başlar.
  • Isındıkça farelerin ilgisini çekmeye başlayan kabloları kemiren fareler, tellerin birbirlerine değmesi ya da kopması nedeniyle kısa devre oluşmasına yol açarlar. 
  • Bu sorunun neticesinde de kablolardan kıvılcım çıkar. Genellikle ahşap malzeme kullanılarak yapılan çatı arası, bodrum gibi alanlar da bu kıvılcımların etkisiyle yanmaya başlar.
  • Bu tip alanlar sürekli göz önünde olmadıkları için bir kıvılcımdan başlayan küçük yangınları fark etmek de mümkün değildir. 
  • Bir kaplama ya da ahşap kolondan diğerine sıçrayan ateş, yine fark edilemediği için kısa süre içerisinde bütün depoyu, bodrumu ya da çatıyı sarar. 
  • Fareler daha çok gece açığa çıktıkları için de oluşacak bu tip sorunları büyümeden önlemek daha zor hale gelir. 

Yangınların büyük bir kısmının geceleri başlamasının ve önlenememesinin nedeni, insanların çoğunun uyuyor olmalarından ya da dikkatlerinin tamamen dağınık olmasından kaynaklanır. Ayrıca açık arazilerdeki yüksek gerilim hatları da fare kemirmesi nedeniyle yangınlara yol açabilmektedir.

Yüksek gerilim hattında yer alan kabloları kemiren fareler, oluşan kıvılcımların kuru otlara sıçraması nedeniyle büyük yangınlara ve dolayısıyla önlenemez çevre felaketlerine neden olabilirler. Bu nedenle farelere önlem almak, farelerin zararları arasında yer alan hastalıklardan ve yangınlardan korunmanıza yardımcı olabilir.

Hem Önlem Hem de Profesyonel Destek Almalısınız

Fareyle mücadele etmek için yapılması gereken ilk şey, farelere yaşam alanı bırakmamaktır. Kapı altı, pencere kenarı, çatı arası, bodrum, garaj, döşeme gibi alanlardaki açıklıkların kapatılması, farelerin evinize girememesine yardımcı olacaktır. Tarla farelerinden korunmak için de ekili arazilerin etrafının kazılması ve bu çukurların suyla doldurulması gerekir. Ayrıca temizlik ve düzen sağlanmalı, eve fare girmemesi için de doğal fare düşmanı olan kedilerden yararlanılmalıdır.

Bu önlemler fareden kurtulmak için büyük fayda sağlasa da kesin çözüm için fare ilaçlama firmalarına başvurmak ve profesyonel destek almak tek seçenektir. Bayer Koruma Programı üyesi olan ve yalnızca Bayer ürünleri kullanan Tekniktürk, 15 gün ile 1 ay arasında kesin sonuçlar elde etmenizi ve geceleri huzur içinde uyuyabilmenizi sağlar.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •