X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Evde Fare Varsa Ne Yapılmalıdır?

Evde Fare Varsa Ne Yapılmalıdır?

  • 14.4.2016 16:51:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Kısacık Ömürlerine Rağmen Fareler Çevrelerine Çok Zarar Verirler!

Hızlı üreyerek popülasyonunu sürekli arttırma becerisi bulunan fareler, 1-4 yıl arasında değişen kısa ömürlerinin yarattığı handikabı bu yolla telafi edebilirler. Haşereler gibi evleri ve yaşam alanlarını istila ederek yaşayan fareler, doğurarak çoğaldıkları için memeli hayvan sınıfına aittirler. Sert ön dişleri ile en sert cisimleri bile kemirebildikleri gibi, hemen hemen bütün gıda maddelerini de tüketebilirler.

Fare

Farelerin Zararları Nelerdir?

Hızlı tırmanma ve hareket etme özellikleri ile kontrol altına alınmaları oldukça zor olan farelerin, toplu halde yaşamaları da yerleştikleri bölgeleri kurutmaları anlamına gelebiliyor. Çok hızlı üredikleri için kısa sürede sayılarını 2-3 katına çıkarabildikleri gibi, besin kaynağı buldukça beslenmeye ara vermemeleri de farelerin zararlarını arttıran etmenlerdendir. Ev faresi (fındık faresi), çatı faresi, lağım faresi (sıçan) gibi evlerde ve evlere yakın alanlarda yaşayan fare çeşitleri, açıkta buldukları bütün gıda maddelerini kemirirler.

Fare kemirmesi ve fare ısırması gıda maddeleri dışında mobilyalar, kıyafetler, kablolar ve diğer ev eşyaları da zarar görebilir. Ayrıca fare idrarı ve fare pisliği ile insanların ve ev hayvanlarının temas etmesi halinde ölümcül hastalıklar bulaşabilir. Son yüzyılda kontrol altına alınmış olsa da ‘kara ölüm’ olarak adlandırılan veba, farelerin taşıdığı pirelerin insanlara geçmesiyle bu hastalığı taşır ve kısa sürede büyük bir salgına dönüşür.

Bu nedenle evde fare varsa kurtulmak için hızlı davranmalı ve farelerden bulaşan hastalıkların yaratacağı zorlukları yaşama ihtimalinizi ortadan kaldırmalısınız. Ayrıca lağım farelerinin uzun süre aç kalmaları halinde insanların parmak, dudak, burun, kulak gibi bölgelerini kemirmeleri de sık görülebilen bir durum olduğu için, evimde fare var diyorsanız sağlığınız tehlike altında demektir. Öncelikli olarak evinizde fare olup olmadığını kontrol etmeli ve eğer varsa fare ile mücadele yöntemlerini mutlaka uygulamalısınız. Peki, evde fare olduğunu anlama yolları nelerdir?

Evde Fare Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Fareler, açıkta buldukları bütün gıda maddelerini tüketebilirler. Özellikle çikolata, kaşar peyniri, et, tahıl gibi uzayan farelerin en sevdiği yiyecekler listesi ile birlikte hiçbir gıda maddesinin açıkta ve kolay ulaşılabilir yerlerde saklanmaması gerekir.
  • Fare pisliği ve fare idrarı kolay ayırt edilebilen belirtilerdir. Eğer evinizi kontrol ettiğinizde bu belirtileri görüyorsanız evde fare olduğundan emin olabilirsiniz.
  • Pis ve nemli ortamlarda yaşamayı tercih eden fareleri kontrol etmek için çatı arası, bodrum, garaj gibi alanlarda fare pisliği, fare idrarı, fare sesi gibi belirtilerle karşılaşma ihtimaliniz daha çoktur. Fare pisliği, 1,5-2 mm uzunluğunda, siyah renkli ve pirinç tanesi iriliğinde olur.
  • Daha çok geceleri olmakla birlikte evinizde fare sesi duyuyorsanız evinizde fare var anlamına gelir.
  • Gıda maddeleri dışında kıyafetlerinizde, mobilyalarınızda, kapı kenarlarında ve kablolarda fare kemirmesi ve fare ısırması izi olup olmadığına bakmalısınız. Eğer bu bölgelerde diz işleri, kırıntılar ve delikler varsa evinizde fare olduğundan emin olabilirsiniz.
Fare


Fareden Kurtulma Yolları Nelerdir?

  • Farelerin doğal düşmanları kedilerdir. Bu nedenle evde fareden kurtulmak adına bir kedi sahiplenebilirsiniz.
  • Kedi idrarı ve yılan pisliği, fareleri kaçırıcı özellikte olduğu için hayvan barınaklarından alacağınız bu maddeler, evde fareden kurtulmak için yardımcı olacaktır.
  • Pis ve dağınık ortamlarda yaşayan farelere karşı önlem almanın en önemli kuralı, evinizi daima temiz ve düzenli tutmaktır. 
  • Açıkta yiyecek bırakmamanın dışında, yere dökülen kırıntıların da hemen toplanması, farelerin besin bulmasını zorlaştıracağı için sayılarının artmamasını sağlayabilir.
  • Eczanelerden ve zirai ürün satan dükkanlardan temin edebileceğiniz fare zehirlerini, farelerin sevdiği yiyeceklerle birleştirerek fare istasyonları ve fare kapanlarının içine yerleştirebilirsiniz.
  • Bu zehirler fareler üzerinde kısa sürede etkili olmadıkları için kapan ve istasyonlara yerleştirirken dikkatli olmalısınız. Çünkü istasyondaki zehirli yemi tüketip kaçabilen fareler, birkaç gün sonra yuvalarında öleceklerdir. Bu da kötü kokan birçok fare ölüsüne ulaşmanızı güçleştirebilir.
  • Eğer öldürmeden fareden kurtulma yollarını denemek istiyorsanız fare yakalama tuzaklarını evinizin çeşitli bölgelerine yerleştirebilirsiniz.
  • Bu tuzaklara yakalanan fareleri evlerden ve ekili arazilerden uzak bölgelerde serbest bırakabilirsiniz.
  • Fare yuvalarının etrafına, mutfağa, dolapların altına, çatıya, garaja ve bodruma yerleştireceğiniz tutkal panolar, farelerin ayakları ve gövdeleriyle yapışmalarını ve etkisiz hale gelmelerini sağlayabilir.
  • Ancak yapışkanlı tuzaklara yakalanan fareler, bazen ayaklarını kemirerek kurtulmayı başarabilirler.

Profesyonel Çözüm

Evimde fare var, ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız yapmanız gereken en önemli şey, profesyonel ilaçlama firmalarına başvurmak olacaktır. Bayer Koruma Programı üyesi Tekniktürk, bütün fare türleri üzerinde etkili olmak ve kesin sonuç elde etmek için yalnızca Bayer ürünlerini kullanır.

Evde mekan analizi yapan ve fare belirtilerini inceleyen Tekniktürk’ün uzman kadrosu, sorunun kaynağını ve fare ile mücadelede en doğru yöntemi belirleyerek harekete geçer ve 15 gün ile 1 ay arasında mükemmel sonuç almanızı sağlar. Ardından farelere karşı alınacak önlemler hakkında sizi bilgilendirerek evde fare problemiyle tekrar karşılaşmamanıza yardımcı olur.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •