X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Evinizi İlaçlatmadan Önce Haşerelere Karşı Nasıl Önlemler Alırsınız?

Evinizi İlaçlatmadan Önce Haşerelere Karşı Nasıl Önlemler Alırsınız?

  • 6.4.2016 23:09:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Önerilerimizi Uygulayarak Haşereleri Yaşadığınız Yerlerden Uzak Tutun, Rahat Edin

Huzur yuvamız olan evlerimizde istemediğimiz canlılarla birlikte yaşamak zorunda kalabiliyoruz. Bu canlıları da yürüyen haşereler, uçan haşereler ve kemirgenler olarak sınıflandırabiliriz.
Karınca, hamam böceği, halı böceği, kalorifer böceği, tahtakurusu, tahta kurdu, halı böceği, meyve sineği, karasinek, sivrisinek, güve, gümüşçün olarak da bilinen gümüş böceği gibi canlılarla, fare gibi kemirgenler yüzünden ev ilaçlama şirketlerine başvurabiliriz. Elbette en etkili çözüm böcek ilaçlama firmalarından profesyonel destek almaktır ama ilaçlamadan önce evinizdeki haşerelere karşı önlem alırsanız, bu canlıları mümkün olduğunca yaşadığınız yerlerden uzak tutmayı başarabilirsiniz.

Şimdi ev ilaçlamaya başvurmadan önce evinizde haşerelere karşı alabileceğiniz önlemlere göz atalım:

1. Hangi Haşere ile Karşı Karşıya Olduğunuzu Bilin

Haşerelerden kurtulma yöntemleri benzer olsa da, her haşere için farklı uygulamalar geliştirmek durumunda kalabiliriz. Bu yüzden evinizde gördüğünüz ve gördüğünüze memnun kalmadığınız canlının türünün ne olduğunu araştırın. Bunun için haşerenin görüntüsünü aklınızda tutup ya da fotoğrafını çekip internette küçük bir araştırma yapabilirsiniz.

Haşerenin türünü saptamak, doğru önlemi almak açısından önemlidir. Örneğin evinizde uçarak sinirlerinizi bozan sinek meyve sineği ise, açıkta duran meyveleri kaldırmanız gerektiğini fark edersiniz. Ya da karınca istilası ile karşı karşıyaysanız karıncalar için uygun pestisitlerden (zararlı organizmaları engellemek, kontrol altında tutmak ve verecekleri zararları azaltmak için kullanılan madde/maddeler) almalısınız, fareler için olanlardan değil.

2. Evinizi Kuru Tutun

Böcekler ve kemirgenler nemli ortamlarda yaşamayı severler. Çünkü hayatta kalabilmeleri için suya ihtiyaçları vardır. Susadıkları zamanlarda bizler gibi sürahiden bir bardak su doldurup içemedikleri için de buldukları her su birikintisi onlar için yaşam kaynağı anlamını taşır. Bu yüzden de;
  • Su sızdıran yerleri (musluklar gibi) tamir etmelisiniz.
  • Tezgâh üstlerini ve zeminleri kuru tutmalısınız.
  • Çiçeklerinizin altındaki saksı tepsilerini sulu bırakmamalısınız.
  • Evcil hayvanınızın suyunu gece dışarıda bırakmamalısınız. Böcekler gündüzleri ortadan kaybolup geceleri yiyecek ve su aramaya çıkarlar.

İlaçlama sonrası temizlik


3. Temiz Ev, Haşereler için Cazip Bir Yer Değildir

Haşerelerin, böceklerin ve kemirgenlerin evinize gelme nedenleri yiyecek ve su bulmaktır. Bu yüzden de en sık görüldükleri yerler mutfaklar ve banyolardır. Elbette her birinin kendine özgü damak tadı vardır. Örneğin açıkta bırakılmış olgun bir meyve, meyve sineğini evinize çekerken, hamam böcekleri için yere düşen her kırıntı ziyafet olacaktır.
Evinize uğramayı düşünmediği halde yakınlarda dolaşan haşerelerin aklını çelmemek için evinizde temizlik önlemleri almalısınız. İşte yapmanız gerekenler:
  • Yere düşen kırıntıları elektrikli süpürge ile süpürün. “Birkaç kırıntıdan ne olacak?” demeyin, ne olacağını söyleyelim: Böcekler için yem.
  • Yiyecekleri üzerleri açık bir şekilde bırakmayın.
  • Gıda ürünlerini kapalı kutularda veya kavanozlarda saklayın.
  • Bakliyatları ve pirinci serin yerde muhafaza edemiyorsanız buzdolabında saklayın.
  • Bulaşıkları bekletmeden günlük olarak yıkayın.
  • Çöpü sık sık değiştirin ve ağzı kapalı çöp kutularında bulundurun.
  • Yere yiyecek dökülmemiş olsa dahi özellikle mutfağı ve banyoyu sabunlu su ile günlük olarak silin.

4. Dağınıklık, Haşereler için Saklanmayı Kolaylaştırır

Eşyalarınızın derli toplu olması, haşerelerin hatta kemirgenlerin saklanmalarını kolaylaştırır. Düzen ve zararlı canlıların istemediği durumlardır.
  • Kıyafetlerinizi katlayarak gardırobunuza kaldırın ve dolapların içini havalandırın. Belli zaman aralıklarında dolabı tamamen boşaltıp rafları, çekmecelerin içlerini temizleyin. Mevsim değişiklikleri yüzünden kaldırdığınız kıyafetlerinizi vakumlu poşetlere koyarak saklarsanız haşerelere karşı daha etkili önlem almış olursunuz. Uzun süre havasız ve kapalı kalan dolap içleri ya da yatak bazalarında saklanan kıyafetlerde güve olabilir. Unutmayın, küçücük bir delik bile haşerelerin giriş çıkışları için yeterli bir alandır. Fakat plastik vakumlu poşetler güveler için de diğer haşereler için de tam koruma sağlar.
  • Evdeki gazete, dergi, karton kutu, kâğıt tomarı birikintilerini ortadan kaldırın. Bu yığınlar eskilerin dediği gibi “toz yığını” olmalarının yanı sıra, aynı zamanda haşereler için gizlenme yeri ve fareler için kemirilecek şeylerdir. 

5. Evcil Hayvanınız Varsa Temizliğine Dikkat Edin!

Evinizde sizinle birlikte yaşayan köpek ya da kedi dostlarınız varsa onların temizliğine ve bakımına da önem vermelisiniz. Daha çok sokakta yaşayan kedi ve köpeklerden eve pire taşınsa da, evdeki kedi ve köpeklerde de bakımları yapılmazsa pirelenme olabilir. Bu yüzden evcil hayvanınızın tüylerini sık sık taramalı, pirelenme durumunda ise sevgili dostlarınızı pire şampuanı ile yıkamalısınız.

Pire


6. Haşerelerin Evinize Girişini Engelleyin

Haşereler, böcekler ve kemirgenler evinize çatlaklardan, duvar boşluklarından, pervazlardan, kapı altlarından, yıpranmış ve çürümüş yüzeylerden (özellikle ahşap olanlar) girerler. Bu yüzden bu alanlara gerekli müdahaleleri yaparak zararlı canlıların evinize girmelerini engelleyebilirsiniz.
  • Boşlukları ve çatlakları silikon, macun ve tutkal gibi dolgu malzemeleri ile kapatın.
  • Süpürgelikleri, dolapları, lavabo giderlerini, kanalları, boruları ve elektrik prizlerini kontrol edin. Buralarda da çatlaklar olabilir. Bu alanları da silikon kalafat ile onarmalısınız.


7. Önleyici Ürünlerin Kullanımı

Temizlik veya dolgu önlemlerinize rağmen evinizde istemediğiniz canlıların varlığı halen devam ediyorsa bazı karışımlar hazırlamanızın ya da haşere/böcek yemlerinden almanızın zamanı gelmiş demektir.
  • Böceklerin en sık dolaştığı ya da evinize girdiklerini tespit ettiğiniz yerlere yapışkanlı bantlardan yapıştırın.
  • Borik asit, birçok haşere için evinizde hazırlayacağınız en etkili zehirdir. Borik asidi eczanelerden ya da tıp kimyasalları satan yerlerden satın alabilirsiniz. Borik asidi toz halde çatlaklara ve boşluklara serpebileceğiniz gibi, bal ve fıstık ezmesi gibi şekerli yiyeceklerle karıştırıp macun haline getirebilir ve haşerelerin en çok dolaştıkları yerlere küçük kartonlara sürülmüş halde koyabilirsiniz. Şeker, genellikle haşerelerin ve böceklerin sevdiği bir gıda maddesidir. Borik asit mide zehri olarak oldukça güçlüdür. Bu yüzden evde çocuğunuz ya da evcil hayvanınız varsa zehri onların ulaşamayacakları yerlere koyduğunuzdan emin olun.
  • Tablet halinde satılan yemlerden satın alabilir ve istemediğiniz canlıların evinizde dolaştıkları yerlere koyabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken şey, yemin evdeki haşerenin türüne göre alınması gerektiğidir. Örneğin karınca yemi başka içeriğe sahipken hamam böceği yemi farklı özelliktedir.
  • Sprey ilaçlar dozlarının etkisine göre çeşitlilik gösterir. Evinizde yoğun olarak böcek istilası varsa ya da aldığınız önlemlere rağmen popülasyonlarında azalma sağlayamadıysanız sprey ilaçları deneyebilirsiniz. Evi havalandırmayı, yiyecekleri ortadan kaldırmayı, eşyaların üzerini kapatmayı unutmayın.


8. Balkondaki Böcekler için Kuşlardan Yardım Alın

Balkonlardaki ve bahçelerdeki böceklerden kurtulmanın yolu  kuşları bu alana çekmektir. Kuşlar böcekleri yiyerek doğal yolla onları evinizden uzaklaştırmış olurlar. Bunu sağlamak için ise balkonunuza kuşların gelmelerini sağlayacak su çanakları koyabilir, zaman zaman bulgur ve ekmek ıslatarak kuşlara yem hazırlayabilirsiniz.

9. En Etkili Çözüm Profesyonel Böcek İlaçlama

Haşere istilaları ile mücadele etmek kolay değildir. Ancak kökten çözüm bu zararlıların yuvalarını bulup yok etmekle mümkündür. Bu yüzden ev ilaçlaması yaptırmanız gerekir. Bunun için de profesyonel haşere ilaçlama firmalarından destek almalısınız. Seçeceğiniz ilaçlama firmasının her haşere türü için özgün yöntem ve farklı ilaç kullandığından emin olmalısınız. Tekniktürk, uzman kadrosu ve kaliteli ilaçlarıyla evinizdeki zararlı canlıları en kısa sürede kökünden yok eder.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •