X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Fare Ömrü Ne Kadardır?

Fare Ömrü Ne Kadardır?

  • 9.3.2016 18:30:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Farelerin Ömrü Yaşam Kalitelerine Bağlıdır!

Doğal ortamında bir fare, en fazla 2 yıla kadar yaşar. Fakat, bilerek ya da bilmeyerek onları iyi beslerseniz; taze yiyecek ve su tüketebilecekleri ortam yaratırsanız, hatta egzersiz yapacak yeterince alanı onlara tahsis ederseniz; ömürlerini uzatmış olursunuz. Daha doğrusu her canlıda olduğu gibi farelerin de yaşam kaliteleri arttıkça ömürleri uzar. 

Bahsini etmiş olduğum bu iyi ihtimaller gerçekleştiğinde bir fare ömrü 3-4 seneye kadar uzayabilir. Bu süre boyunca yaptıkları yüzlerce yavruyla koloni haline gelebilirler. Fareler, çizgi filmlerde her ne kadar sevimli gözükseler de, bu küçük canlıların insanlara hastalık mikrobu bulaştıran kemirgenler oldukları unutulmamalıdır. Fareleri gördüğünüzde, hemen önlem alarak yaşam alanınızdan uzaklaştırmazsanız sonradan çok pişman olabilirsiniz.

Fareler Kaç Yıl Yaşar?

Fare ömrünün 2 ila 4 yıl arasında değiştiği bilgisine, bu canlıların ne kadar hızla üredikleri gerçeğinin penceresinden bakmak faydalı olacaktır. Zira diğer memeli hayvanlarla karşılaştırdığınızda neredeyse koştukları hızda ürediklerini fark edersiniz; ki bu da oldukça ürpertici bir gerçektir. 2 ila 4 senelik ömürleri boyunca 40-50 tane yavru yapan farelerin önlem alınmadığı takdirde bir sürü haline gelmeleri hiç de zor olmayacaktır.

Farenin Yaşam Döngüsü Nasıldır?

Farelerin hayatını insanlarda olduğu gibi şu bölümlerde incelemek mümkündür: Çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık. Fareler, insanlarla karşılaştırıldığında farelerin hızlandırılmış bir çocukluk dönemi vardır diyebiliriz. Bu kemirgenler bebeklik döneminde hızla gelişirler ve 6 hafta içinde cinsel anlamda olgunlaşırlar. İnsanlar içinse bu dönem 12-13 yıl devam eder.

Fareler, her ne kadar 6 hafta içinde cinsel olgunluğa ulaşsalar da sosyal anlamdaki olgunluğa 5-6 ay içinde ulaşırlar. Yetişkin bir farenin yaşadığı her ay, insanların yaşadığı 2,5 yıla karşılık gelir. İnsanlarda menopoz dönemi 48-55 yaş arasında gerçekleşirken, dişi fareler 15-18 aylıkken menopoza girmişlerdir bile.

Farelerin Hayat Beklentileri

“Fare kaç yıl yaşar?” sorusunun yanıtı farelerin yaşadıkları ortama göre değişir. Evde yaşayan farelerin ömrü 2 ila 3,5 yıl arasında değişir. İngiltere'de evcil fareler hakkında yapılan bir araştırma sonuçlarına göre ortalama ömürleri 21,6 aydır. Buna karşılık yabani yaşayan farelerin %95'i ise 1 yıl içinde ölmektedir.

Fareler Ne Yer?

Bu sorunun yanıtı sizi şaşırtabilir. Çünkü fareler besin kaynağının yüksek olması açısından çikolata da dahil olmak üzere her şeyi yiyebilirler! Sebzeler, meyveler, böcekler, ağaç kökleri farelerin yediği en masum gıdalardır diyebiliriz. Çünkü deri eşyaları, mobilyaları, kumaşları da kemirirler. Hatta ve hatta insanların ve diğer hayvanların yumuşak dokuları da onlar için birer yiyecek kaynağı olabilir. İşte bu nedenle farelerin beslenmesi diğer canlılarda olduğu gibi otçul ya da etçil olarak sınıflandırılamaz. Çünkü fareler, “hepçil” beslenirler. “Fareler ne kadar yaşar” sorusunun yanıtına aslında bu pencereden bakıldığında farelerin ömürleri ne kadar az olsa da, insan hayatına verdikleri zarar oldukça fazladır!

Fare

Farelerden nasıl kurtulunur?

Fareler zeki hayvanlar oldukları için bireysel olarak yapacağınız her girişimden kolayca kaçabilirler. Profesyonel destek almadan farelerden kurtulduğunuzdan hiçbir zaman emin olamazsınız.

Farelerden kurtulmak için mutlaka deneyimli bir haşere ilaçlama firmasından destek almalısınız. Bu anlamda Tekniktürk, uzman ekibiyle fare mücadelesini başarıyla yürütecektir.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •