X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Pire Nasıl Ürer ve Çoğalır?

Pire Nasıl Ürer ve Çoğalır?

  • 20.11.2014 12:30:00
  • Soru-Cevap
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Pireler üremek için kana ihtiyaç duyarlar!

Konakları arasında yer değiştirirken tehlikeli hastalıkları da beraberinde taşıyan pire, hızla üreyen bir parazittir. Sıcak ve tüylü yerlerde yuvalanan pireler üremek için kan emmeye ihtiyaç duyarlar. Diğer haşere türlerinde olduğu gibi yeteri kadar kan emen pireler yumurta bırakmaya ve hızla üremeye başlarlar. 

Pirenin Yaşam Döngüsü

“Pire nasıl ürer?” sorusunun cevabını pirenin yaşam döngüsüne aşamalı olarak bakarak cevaplayabiliriz. Bir pirenin yaşam döngüsü yumurta, larva, pupa ve erişkin olarak dört aşamadan oluşmaktadır. Döngü uzunluğu birkaç haftadan birkaç aya kadar farklılık gösterebilir. Bu döngünün oluşmasında çevre koşullarının etkisi büyüktür. 
  • Yumurta Aşaması: Dişi pire, konakçıdan yeteri kadar kan emdikten sonra (Bir pire için konakçı kuşları ve memelileri kapsa da daha çok kedi ve köpeklerdir) yumurtasını konakçının yüzey tüylerine veya derisine bırakır. Bu yumurtalar çoğu diğer parazitlerin yumurtalarının aksine yapışkan değillerdir ve kolayca kayıp bulunulan zemine düşerler. 
  • Larva Aşaması: Pire yumurtalarının açılması sıcak yerlerde soğuk yerlere göre daha hızlı olur. Pire yumurtaları 1 ila 12 gün içerisinde larvaya dönüşürler. 3,5-5 mm arası uzunlukta, beyaz renkli ve yarı saydam bir görünüme sahip, ışığı sevmeyen pire larvaları çatlaklar ve yarıklar gibi kuytu yerlerde bulunan deri döküntüleri veya kıl gibi organik maddelerle beslenirler. 
  • Pupa Aşaması: Pire larvaları etraflarına küçük koza yapı örerek 1 ila 18 gün içinde pupa evresine geçerler. Pupa aşamasındaki pirelerin bu evreyi tamamlaması 3 gün de sürebilir, 1 yıl da. 
  • Erişkin Aşaması: Genel olarak yaklaşık 2 haftalık pupa evresinden sonra ergin hale gelen pireler hemen yiyecek aramaya başlarlar. Kan emici olduklarından evcil ve çiftlik hayvanlarının olduğu yerlerde yuvalanan pirelerden dişi olanları yaklaşık 48 saatlik kan emme sürecinden sonra yumurtlamaya başlayarak döngüyü yeniden başlatırlar.

Evde pire nasıl çoğalır?

Her zaman, her yerde pireler nasıl çoğalırsa öyle. Evcil hayvanlar sebebiyle ya da dışarıdaki bir hayvandan dolayı eve düşen bir pire kan emerek yukarıdaki aşamalardan geçerek hızla çoğalır. Zıplama kapasitesi yüksek olan pireler kaşıntı yaptıkları gibi birçok hastalığı da bir önceki konakçılarından yeni konakçılarına taşımaktadırlar. Bu da insan huzuru ve sağlığı açısından pirelerin tehditkar varlıklar olduklarının kanıtıdır. Pireleri kalıcı bir şekilde temizlemek için uzman teknisyenlerin son teknolojiyi ve yılların deneyimini birleştirerek dünya standartlarında hizmet veren Tekniktürk’e başvurabilirsiniz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •