X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Evcil Hayvanlarda Pire ve Kene İçin Alınacak Önlemler

Evcil Hayvanlarda Pire ve Kene İçin Alınacak Önlemler

  • 31.3.2014 00:00:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Evcil hayvanlarda parazit ve hastalığa yol açan böcekler için alınması gereken önlemler

Çok uzun yıllar boyunca evcil hayvanlara sahip biri olarak, onlarda en çok hayran olduğum özelliğin “koşulsuz sevgi” göstermeleri olduğunu söylemeliyim. Bazen türlü türlü yaramazlıklar yapsalar da, yine de sevimli görünme yeteneğine sahiptirler ve onlara kızmak benim için çok zordur.

Ancak, sırtını kaşımak için çimlerde yuvarlanmaya bayılan bir evcil hayvana sahip olmanın olumsuz tarafları da vardır. O da evcil hayvanınızın evinize taşıyabileceği zararlı haşerelerdir. Aşağıda sizlere en yaygın evcil hayvan haşerelerini ve bunları önlemek için neler yapabileceğinizi açıklamaya çalışacağım.

Pireler ve Keneler

Pirelerin kanatları yoktur ancak mükemmel bir sıçrayıcıdırlar ve bu yetenekleri, onların çimlerden evcil hayvanınızın üzerlerine sıçramalarını ve tüylerinin içinde kolaylıkla yuvalanmalarını sağlar. Kaşınmaya yol açan şey pirenin ısırığı değil salyasıdır ki, birçok kedi ve köpek buna alerjiktir. Ve eğer pireler hayvanınızdan size sıçrarsa, muhtemelen siz de alerjik reaksiyon göstereceksiniz ve bu durum da ciddi kızarıklık ve kaşınmayla sonuçlanacak demektir.

Keneler de, benzer şekilde yapraklardan ve otlardan kedinizin veya köpeğinizin sıcak vücuduna doğru ilerlerler. Eğer evcil hayvanınızın tüyleri uzun ve kıvırcıksa, bu böceklerin belirlenmesi zor olacaktır. Keneler kanla beslendiklerinden gittikleri her yere Lyme hastalığı, Canine Ehrlichiosis ve Canine Anaplasmosis gibi hoş olmayan hastalıklar taşıyabilir. Bunlar insanlara geçtiğinde, öksürük, bitkinlik veya ateş gibi belirtilerle başlayan ve kalp ve merkezi sinir sistemi hasarı gibi büyük problemlere dönüşebilen ciddi hastalıklardır.

Bu her iki zararlı haşere de, evcil hayvanımızı düzenli banyo yaptırarak ve zaman zaman ellerimizle tüylerinin aralarını kontrol ederek kolaylıkla tespit edilip önlenebilir ve çıkartılabilir.

Eğer evcil hayvanınızda pire olduğunu fark ederseniz veya evcil hayvanınız aşırı kaşınıyorsa, eldiven takarak ince bir diş fırçasıyla evcil hayvanınızın tüylerini yavaş yavaş tarayarak muayene edip, gördüğünüz pireleri temizleyebilirsiniz. Pire tasması kullanmak, veterinerinizden alacağınız evcil hayvanınız için özel olarak üretilmiş pire ilaçları ile pireleri ilaçlamak faydalı bir çözüm olacaktır.

Keneler konusuna gelince, eğer kene bulunan bir alanda yaşıyorsanız, keneler fazla uzayan çimlerde büyüdüklerinden, çimlerinizi kısa tuttuğunuzdan emin olun. Sık sık evcil hayvanınızda kene kontrolü yapın. Bunun için eldiven takıp evcil hayvanınızın tüylerini aralayarak derisine bakın. Eğer garip bir şey hissederseniz veya görürseniz, hemen eldiven takarak cımbızla keneyi çıkarın. Keneyi uygun şekilde atmanız çok önemli olduğundan ya dışarı uzağa bir yere atın veya hava geçirmez bir kaba koyun ve kapaklı bir çöp kovasına atın. Veyahutta direk olarak evin dışındaki çöp bidonuna atın.

Kalp Kurtları

En yaygın evcil hayvan haşeresi kalp kurdudur ve bu hastalığı sivrisinekler taşırlar. Kalp kurdu evcil hayvanınıza bulaştığında aktif hale geçmesi birkaç ay sürebilir. Yeni doğan kalp kurtları, hayvanın kan dolaşımında yüzerek, kalp ile akciğerler arasındaki kan damarları arasında yetişkinliğe ulaşırlar ve burada 35 cm’ e kadar uzunluğa erişirler. Köpekler bir seferde otuz kadar kalp kurdu taşıyabilirlerken, kediler sadece tek bir kalp kurdu yüzünden ölebilirler.

Neyse ki kalp kurtları günlük alınan ilaçlarla %100 önlenebilirler. Eğer evcil hayvanınıza kalp kurdu bulaşmışsa, veterineriniz kurtları öldürecek tedaviyi uygulayacaktır. Ancak bu tedavide kullanılan ilaçlar, hasta veya yaşlı köpekleri de öldürebilir. Bu nedenle ilk aşamada enfeksiyonu önlemek çok önemlidir.

Mide Bağırsak Kurtları

Kalp kurtlarının mide bağırsak benzerleri olan kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar ve kamçı kurtları, her türlü sindirim tahribatına yol açan korkunç düşmanlardır. Bu kurtlar da kalp kurtlarıyla aynı türden riskler taşımaktadırlar ve aynı şekilde tedavi edilmektedirler. Bunların bulaşmasını, evcil hayvanınızın yaşadığı ortamı temiz tutarak ve yavruyken dışkısını düzenli aralıklarla inceleyerek engelleyebilirsiniz. Bu kurtların bazıları, kalp kurtlarını tedavi etmede kullanılan aynı ilaçlar kullanılarak önlenebilmektedirler.

Giardia Hastalığı

Eğer evcil hayvanınız yağmur suyunu içmekten hoşlanıyorsa, bir protozoa paraziti olan Giardia alma riski altındadır. Bunun belirtileri kusma ve ishaldir. Aynı zamanda kilo kaybı, sıvı kaybı ve bitkinlik de görülür. Bu rahatsızlıklar Giardia aşısıyla önlenebilir. Bu nedenle eğer evcil hayvanınızla uzun açık hava turlarına katılacaksanız, gitmeden önce aşı yaptırmayı unutmayın. 

Yukarıda belirttiğim bu haşereler, tedavi edilmeden bırakılırsa, evcil hayvanınızın ihtiyacı olan besini sağlaması güç olacaktır. Eğer evcil hayvanlarınızın dolaştığı, barındığı yerlerde bu zararlı haşerelerin istilası yaygınsa, sorunu belirleyecek ve sorunu kökten çözecek seçenekler sunacak profesyonel bir ilaçlama firması çağırmayı düşünebilirsiniz. En iyi savunma, sorun daha başlamadan önleyici tedbirler almaktır. Sorun bir kere başladıktan sonra çözümün zaman alacağını, evcil hayvanınız ve ailenizin sağlığının riske gireceğini unutmayın!

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •