X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / İlaçlama yaptırdım ama böceklerden kurtulamıyorum. Ne yapayım?

İlaçlama yaptırdım ama böceklerden kurtulamıyorum. Ne yapayım?

  • 12.2.2014 00:00:00
  • Soru-Cevap
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Kurtulamadığım bir hamam böceği problemim var. Birkaç kez ilaçlama yaptırdım fakat bitmiyor. Sorunumu çözebilir misiniz?

Haşere kontrolü bir bilgi işidir ve bilgi, çözüm için mutlaka şarttır. Tür tespitinin doğru olarak yapılması, iyi bir araştırma - soruşturma, doğru metodu belirleme ve uygun kimyasal seçimi, uygulamanın araştırma verilerine paralel gerçekleştirilmesi, raporlama, tespit ve önerilerin yer aldığı müşteri bilgilendirmesi, çözümün en önemli adımlarını oluşturur. Uygulamanın devamında gerekliyse eğer, kontrol uygulaması planlanmalı ve izlenmelidir.

İyi bir ilaçlama firması, altyapısını etkin olarak geliştirmeli, iyi bir ilaçlama teknisyeni de işini kusursuz yapmalıdır. Uygulamada gözden kaçacak bir böcek yuvalanma noktası veya kaynağın tespit edilememesi, müşteri bilgilendirmesinin eksik yapılması gibi bir ince ayrım, başarıyı tamamen ortadan kaldırır. Çünkü hamam böcekleri kısa sürede ergen hale gelir ve çok sayıda yumurta bırakırlar. Dolayısıyla zaman kaybı ve eksik yapılacak her ilaçlama, hem mali kayıp demektir, hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenmeye neden olur.

İlaçlama yaptırdım ama böceklerden kurtulamıyorum. Ne yapayım?

Çözüm Odaklı İlaçlama

Hamam böceklerini yok etmek için uygulama teknisyeni uygulama alanına geldiğinde, ilk önce tür tespitini yaparak işe başlamalı ve düşmanını teşhis etmelidir.  Bunun için elektronik cihazların motor aksamları, süpürgelikler, kablo kanalları gibi yerler bir fener ve ayna yardımıyla dikkatlice  ve atlanmadan incelenmeli, ergin ve yumurta araştırması yapılarak popülasyon seviyesi ölçülmelidir. Bu aşamada ev sahibi ile de yapılacak soruşturmanın önemi, asla unutulmamalı ve atlanmamalıdır.

Uygulamaya geçmeden önce kritik kontrol noktaları belirlerken ise, tespit edilen türe ait yaşam anatomisi, beslenme koşulları, alışkanlıkları gibi bilgilere dayanarak ortam koşullarına uygun, doğru metot ve kimyasal veya kimyasallar seçilmelidir. Kritik nokta ve yuvalanmaların belirlenmesi aşamasında yapılacak bir hata, tür tespiti doğru bile olsa, istenilen sonuca ulaşılmasını kesinlikle engelleyecektir.   

Hamam böcekleri ile yapılacak uygulamada jel veya sprey formülasyondaki kimyasalları seçmek mümkündür. İlaçlamada böceklerin yumurtalarını güvenle bırakacakları elektronik cihaz motor aksamları, yani buzdolabı, fırın, ısıtıcılar, klima ve havalandırma kanalları vb. gibi yerler ve dolap - menteşe kenarları, kalıcılığı ve etkinliği yüksek, elektronik cihazlara zarar vermeyecek güvenli jel formülasyondaki ilaçlarla noktasal olarak ilaçlanmalıdır. Burada amaç, erginlerle birlikte yumurtadan çıkacak yeni böceklerin zarar görmesini hedefleyerek, problemin tekrarına olanak vermemektir. Çünkü jel formülasyondaki ilaçlar, hamam böcekleri için son derece çekici, iştahla yedikleri, kalıcılığı yüksek kimyasallardır. Mücadele açısından en önemli özelliklerinden birisi ise “domino etkisi" olarak tanımlanan etki zincirinin birçok böceğe ulaşmasıdır. Bu noktada her bir böceğin gelip yemi yemesi gerekmez. Yemi alarak yuvaya taşıyan böcek, ona değen böcekler ve onun dışkısı ve ölüsü ile beslenenler de aynı kimyasal etkiden dolayı ölüme neden olur. Jel uygulamasının yanı sıra yarık ve çatlarlar, kırık fayanslar, kapı ve pencere pervazları, süpürgelikler, duruma göre sprey formülasyondaki kimyasallar ile ilaçlanarak, oluşmuş olan yuvalanmayı ortaya çıkartmak ve kontrol altına almak uygun olacaktır. Ama jel damlacıklarının üzerine sprey ilaçlama yapılmamalıdır. Bu iki metodu kullanırken formülasyon yapısı farklı olan kimyasalları doğru alanlarda ve birbirlerini etkisini destekleyecek şekilde kullanmak gerekir. Aksi takdirde sistemsiz ve bilinçsiz yapılacak bir uygulama, bir önceki doğru adımları da geçersiz kılarak başarıya ulaşmamızı engelleyecektir.

Uygulamada gözden kaçan bir kritik nokta veya yanlış belirlenen yöntem ya da kimyasalın uygun olmayan şekilde kullanılması, böcek direncini geliştirecek ya da gözden kaçan alanda oluşan üreme, kısa bir süre içinde yeniden popülasyonun yükselerek problemin tekrarlanmasına neden olacaktır. Sorunuzdan da anlaşılacağı gibi, sizin yaşadığınız durumda da böyle bir etki söz konusu olabilir. İyi bir ilaçlama çalışmasından sonra yapılacak müşteri bilgilendirmesi ve sorunun ortak olarak değerlendirilmesi, alınması gereken tedbirler konusunda görüş birliğine varılması ile birlikte, yuvalanmış hamam böceği sorunu ortadan kalkacaktır.

Sonuç olarak kesinlikle hamam böcekleri ile yaşamak zorunda değilsiniz. Temiz ve hijyenik ev ortamınıza dönerek güvenle yaşayabilirsiniz. 

Bundan sonra yapılması gereken ise, evlerimizin bulunduğu apartmanların ortak alanları ve diğer dairelerin oluşturabileceği risklerle taşıma yolu ile evimize getirebileceğimiz yeni bireylerin yerleşip çoğalmalarını engellemek için, dönemsel yapılacak koruma mücadeleleridir. Temizlik ve fiziksel koşulların iyileştirilerek, bina ortak alanları ile diğer dairelerdeki durumların da izlenmesi ve yönetimle bilgi alışverişinde bulunulması etkili bir programın vazgeçilmezidir.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •