X KAPAT
Teklif Al
Teklif Al
Hizmet Verdiğimiz Bölgeler
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
Videolar
/ Haşere Rehberi / Lağım Sineği - Kanalizasyon Sineği

Lağım Sineği - Kanalizasyon Sineği

Lağım Sineği - Kanalizasyon Sineği

Latince Adı
Psychodidae ailesi

Dış Görünüm
Lağım sinekleri 1,5 – 5 mm büyüklüğünde, açık gri ya da sarımsı kahverengi renginde açık renkli kanatlara sahip sineklerdir. Gövdeleri ve kanatları, kendilerine tüylü bir görüntü veren uzun kıllarla kaplıdır. Lağım sineği, hareketsiz haldeyken kanatlarını kendine has bir şekilde gövdesinin üstünde, adeta bir çatı oluşturarak kapatır.

Davranışı, Beslenmesi ve Alışkanlıkları
Lağım sinekleri, evlerde banyolarda, mutfaklarda ya da bodrum duvarlarında bulunurlar. Geceleri daha aktif olan lağım sinekleri ısırmazlar ve her ne kadar şaşırtıcı olsa da insanlara hastalık bulaştırmazlar. Lağım sinekleri, canlı maddelerden ve kanalizasyondan beslenirler.

Üreme
Yumurtalarını dağınık yığınlar halinde, canlı maddelerin çürümekte olduğu hemen her yerde bırakırlar. Uygun koşullarda lağım sinekleri, bir hafta kadar kısa bir zamanda, ama çoğunlukla iki ya da üç haftada bir nesli yaşayabilirler.

Lağım Sineği İstilasının Belirtileri

Diğer sineklerde olduğu gibi, lağım sineklerinde de yetişkin lağım sineklerinin etrafta görülmesi en belirgin işarettir. Genellikle, banyo duvarlarında ya da üreme yerlerine yakın olan yerlerde dururlar. Larvaları da üreme yerlerinde solucan gibi kıvrılırken görülebilir.

Diğer Bilgiler
Bilinen lağım sineği (Psychodidae), suya dayanıklı ekosistemlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Bununla birlikte, eğer sayıları çok artarsa, lağım sinekleri ev sahipleri için sorun yaratabilirler. Lağım sinekleri, besin kaynaklarının bulunduğu canlı maddelerin yüzeyi kapladığı nemli alanlarda çok görülürler. İsimlerinden de anlaşılabileceği gibi, evlerde kanalizasyonlarda ve rögarlarda bulunurlar. Ayrıca, çürümüş tahtaların ve gübre yığınlarının yakınlarında da görülürler.

Lağım sineklerinin yumurtalarından beyaz, neredeyse şeffaf larvalar çıkar. Yüksek ısı değişikliklerinde ve düşük oksijen seviyelerinde yaşayabildikleri bilinmektedir. Bazen, biyolojik olarak ayrışmakta olan canlı madde tabakalarının altında yaşadıkları da görülür. Az sayıda olduklarında, pis su borularını tıkayan maddeleri çözmede etkili oldukları için, lağım sineği larvalarının varlığının faydalı olduğu düşünülür. Lağım sineği larvalarının, yoğun balçık ve birikintileri parçalayacak kadar olağanüstü güçte çeneleri vardır.

Lağım sineği larvaları, pupa evresini geçirdikten sonra altı ayaklı, çift kanatlı ve antenli yetişkin lağım sineği haline gelirler. Yetişkin sinekler yaklaşık iki hafta kadar yaşar, ama yeni büyüyen sinekler hemen onların yerine geçerler. Yetişkin lağım sinekleri bazen küçük oldukları, tüylü, geniş kanatlara ve belirgin antenlere sahip oldukları için güve sineği olarak da adlandırılır.

Lağım Sineğiyle Mücadele

Bu tür sineklerle mücadelenin en etkin yolu, canlı maddelerin borularda biriktiği sineklerin üreme yerlerini temizlemektir. Eğer lağım sinekleri bir evde varsa, çok büyük bir ihtimalle tıkanmış ya da yakında tıkanacak bir boru vardır. Bu boruyu bulun ve içini tıkanıklığa yol açan maddelerden tamamen temizleyin. Dünyadaki bütün boru açıcılarını dökseniz bile, tıkanıklığa neden olan maddeleri fiziki olarak temizlemediğiniz sürece bir faydası olmayacaktır. Maddelerle birlikte larvalar giderildikten sonra, yetişkin lağım sinekleri dışında bütün sorunlar çözülmüş olacaktır. Yaklaşık 20 güne kadar yaşayabilirler, ama yumurtalarını bırakabilecekleri bir yer kalmadığı için, bu sineklerin ölümüyle sorun çözülmüş olacaktır.

Lağım Sineği Larvaları

Genellikle ev sahipleri, lağım sineği larvaları borular içerisinde jelatin gibi bir filmin içerisinde durdukları için, bunları göremezler. Bununla birlikte, borular çıkarıldıkları zaman, larvaları bu filmin içinde görmek mümkün olacaktır.

Lağım sineği larvaları, en büyüdüklerinde 4 ile 10 mm arasında bir boya sahiptirler ve “sırtlarında” ya da arkalarında koyu çizgileri vardır. Larvaların gözleri ve bacakları yoktur. Larvaların bir ucunda, filmden dışarıya doğru uzanan, nefes almak için kullandıkları koyu renkte bir boru vardır.

Larvalar olgunlaştıktan sonra ya pupa evresine geçerler ya da yetişkin olacakları zamana kadar hareketsiz kalırlar. Dışarıdan gözlemlenebilen tek evreleri yetişkin oldukları zamandır. Lağım sinekleri, pislik içinde yaşasalar bile insanlara hastalık bulaştırmazlar.

Lağım Sineği İstilası

Lağım ya da güve sineğinin ismi, aynı güve gibi kanatlarının üzerinde taşıdığı pullardan gelir. Dokunulduğu zaman bu sarımsı gri ya da siyah pullar dökülerek geride kalıntı bırakırlar. Güve sinekleri genelde küçük, en fazla 55 mm uzunluğunda sineklerdir.

Bu sinek türü, boruların içinde oluşan jelatin gibi tabakanın üzerine yumurtalarını bırakır. Larvalar yumurtadan çıkar ve bu silindirik larvalar boruların içindeki mikroplardan beslenirken, jelatin filmin içerisinden dışarıya uzanan hava tüpleriyle nefes alırlar.

Yetişkin lağım sinekleri genellikle sıcak hava koşullarında ortaya çıkarlar. Bu sinekler iyi uçuşa sahip sinekler değillerdir, ve uçarken sarsak ve düzensiz bir rota çizerler. Ev sahipleri çok ender olarak bu sinek türünün istilasına uğrar; büyük bir olasılıkla sadece yetişkin lağım sineklerini görebilirler.

Lağım sineklerinden korumanın en iyi yolu, yetişkin lağım sineklerini kontrol altında tutmak ve düzenli aralıklarla boruları temizlemektir. Böcekle mücadele uzmanı, borularda olan filmsi tabakayı çözen bir enzim kullanarak bu konuda size yardımcı olabilir.

Lağım Sinekleri ve Çamaşır Suyu

Lağım sinekleriyle mücadele oldukça zor olabilir. Yumurtalarını, pis su borularının içinde yer alan jelatinimsi kütlenin üzerinde bırakırlar ve bu kütlede olan bitki ve hayvan artıklarından beslenirler. Ev sahipleri, etraftaki yetişkin lağım sineklerini sanki tek tek ortaya çıkıyor gibi gördükleri için bu durum oldukça sinir bozucu olabilir.

Bazı ev sahipleri, lağım sinekleriyle mücadele etmek için borulara çamaşır suyu dökmeyi denerler. Çamaşır suyu, bazı larvalar için etkili olsa da, borulardan geçişi çok çabuk olur ve kalın tortuların içine işlemez. Ayrıca, çamaşır suyu, bazı eski borularda tahribat yaratabilecek güçte olabildikleri için her zaman kullanışlı olmayabilirler. Bazen ev sahipleri, çamaşır suyuyla birlikte bolca amonyak dökme yöntemini uygularlar. Bu, çamaşır suyuyla amonyağın karışımının klor gazı yaratmasından dolayı ve bu gazın solunmasının ölümcül sonuçlar yaratabilmesi nedeniyle, oldukça tehlikeli bir yöntemdir.

Günümüzde kullanılan en etkin yöntem, borulardaki film tabakasının enzimlerle giderilmesidir. Alanlarında uzman olan böcekle mücadele şirketleri tarafından uygulanacak köpüren enzimler bu tabakayı giderecektir. Enzim uygulaması tehlikeli gazlara yol açmaz ve borulara da zarar vermez.



    • Adres:
      Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
    • E-posta:
    • Telefon:
      Çağrı Merkezi: 444 85 65
      Faks: 0216 386 52 65
    •