/ Bilgi Merkezi / Arıların çöp kutularının etrafında uçmalarını engellemek amacıyla ne yapılabilir?

Arıların çöp kutularının etrafında uçmalarını engellemek amacıyla ne yapılabilir?

Arıların çöp kutularının etrafında uçmalarını engellemek amacıyla ne yapılabilir? Serdar AYDEMİR
Uzmana Danış
Soru-Cevap

Arıların çöp kutularının etrafında uçmalarını engellemek amacıyla ne yapılabilir?

Bu konu büyük ölçüde müşterinin iş birliğine dayandığından bir ilaçlama firması için gerçekten ele alınması güç bir sorun. Sorunun büyüklüğü de elbette müşterinin türüne bağlı. Eğer tek bir ev sahibinden bahsediyorsak durum daha kontrol edilebilirdir. Ancak eğer bir gıda işletmesinden, fabrikadan bahsediyorsak o zaman sorunu kesmek için zor anlar yaşayacağız demektir.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki bal arılarını öldürmemek her zaman en iyi yoldur. Bal arılarının, insanların olduğu alanların civarındaki varlıklarını azaltmaya çalışmak onları öldürmeye çalışmaktan daha iyidir ve bu da onlar için o alanların çekiciliğinin azaltılması anlamına gelir. Çöpe atılan meyve suları ve yemek atıkları şeker içerdiği için bal arılarının, tatlı sıvılar ve atılmış et parçaları ise leşçil yaban arılarının dikkatini çekecektir. Yaban arılarına nazaran yem arayan bir bal arısı saldırgan değildir ve eğer insanlar sadece kendi işleriyle ilgilenirlerse ve arıları kışkırtmazlarsa arılar tarafından sokulma ihtimalleri çok düşüktür. Fakat insan insandır :) Ve özellikle küçük çocukların bulunduğu yerlerde endişe edilmesi çok anlaşılabilir bir durumdur. Eğer bir arı benim yüzümü sokacak olsa ben de arıya karşı sempatik olabileceğimi düşünmüyorum :) Bal arılarını yiyecek bulacakları bir alandan etkili bir şekilde uzak tutacak kovucular yoktur. Bu nedenle yiyeceği uzaklaştırmak gibi alternatif bir yolla uğraşmak zorunda kalınmaktadır ve bu da müşteri ile iş birliği anlamına gelir.

Halka açık alanlarda insanları kullanmaya teşvik etmek için çöp kutuları bulunur ve çoğu zaman insanlara kapalı bir kapağı açıp içine çöp atmak çok zahmetli bir iş gibi gelir ve genelde çöp dışarı atılacaktır. Tamamen kapanan sallanan kapaklı çöp kovası yardımcı olabilir ancak tam anlamıyla sorunu çözmez. Burada çözüm temizliktir ve en azından çöp kutularının yüzeyindeki sıvıları temizlemek için çöp kutularının günlük olarak yıkandığından emin olmak gerekmektedir. Çöplere düzenli olarak değiştirilen poşetlerin geçirilmesi de faydalı olacaktır. Bu şekilde arıların aradığı yiyeceklerin ulaşılabilirliği en aza indirilecek ve onları daha az çekecektir. Aynı şey dışarıda bulunan yemek yeme yerlerindeki masalar için de söylenebilir. Masalardan arıları çekecek sıvıları çıkarmak için masaların günlük olarak temizlenmesi gerekmektedir. Çöp kutuları da insanların yemek yedikleri yerden uzak ancak görülmeleri ve kullanılmaları açısından yakın olacak bir şekilde konumlandırılmalıdır.

Böcek ilacı uygulamasındansa yukarıda anlattığım gibi önleyici tedbirler almak geçici bir çözümdense kalıcı bir sonuç için çok daha iyidir. Arıları öldürmek için teneke kutulara böcek ilacı sıksanız bile müşterilerin, kendileri ya da çocukları bu böcek ilaçlarıyla temas edecek diye endişelenmelerine neden olursunuz. Çöplerin içine böcek ilacı sıkmak da ya işe yaramaz ya da kısa süreli kullanım için yararlı olur. 



  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •  


Bu firma Bayer Protection Program üyesidir.