X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / En Etkili Bit İlaçları: Kimyasallar ve Doğal Tarifler

En Etkili Bit İlaçları: Kimyasallar ve Doğal Tarifler

  • 1.12.2016 16:25:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Bitlerden Doğal Tariflerle Kurtulmak Mümkün

Bit ve sirkeler çok eski zamanlardan beri insanlığın problemi olmaya devam ediyor. Saç tellerinin arasına gizlenen bu kan emici asalak böcek, günde ortalama 5 kez pençeleriyle kafa derimize tutunarak kanımızla beslenir. Herkes bitlenebilir; önemli olan bitli kalmaya devam edip onların daha fazla yayılmasına neden olmamak.

Bit

Hem beslenirken hem de kafamızda gezinirken aşırı şekilde kaşınma hissi yaratan bitler nasıl temizlenir? Bu sorunun birçok cevabı var ama öncelikle rakibimizi tanıyalım. Basitçe bit nedir?

Bitler

Latince ismiyle “Phthiraptera” olarak tanımlanmış bitler, eklembacaklılar şubesinden asalak bir böcek türüdür. Yaklaşık 3000 tane türü vardır ve bir bölümü insan sağlığını tehdit etmektedir. Üç gruba ayırdığımız bitleri nerede bulundukları ile alakalı isimler verdik: Saç bitleri, pubik bit ve elbise biti.

Küçük başlı, geniş ve şişman karınlı bir vücut şekline sahip olan bit böceği, oldukça tembel ve hantal bir canlı. Sanılanın aksine zıplayamayan ya da uçamayan bitler, çoğunlukla insanlara ortak kullanılan eşyalardan bulaşıyor. İlaçlara karşı direnç kazanabilen bitlerle mücadele etmek biraz uğraştırıcı olabilir ama imkânsız değil. Birbirinden etkili bit ilaçları olduğu gibi kimyasal silahlara başvurmak istemeyenlerin uygulayabilecekleri bit için bitkisel çözümler bulunuyor.

Bit Nasıl Oluşur?

Bitler yumurta ile çoğalırlar. Örneğin saç bitleri yumurtalarını insanlarda kulak arkasına ve ense kısmındaki saç tellerine, kafa derisine yakın olacak şekilde yapıştırır. Bit yumurtalarına ayrıca sirke de denilir. Bit yavrusuna da yavşak ismi verilmiştir.

Dişi bitler, döllendikten 1-2 gün sonra yumurtlamaya başlarlar. Her dişi bit 140 taneye kadar yumurta üretebilir ve bu yumurtaları kitin kılıfı denilen güçlü bir yapıştırıcı maddeyle saç teline bağlar. Yumurtalar çoğunlukla 6-9 günde açılırlar ama bazıları 35 gün kadar dayanabilir. Bu durum bit sorunun neden tekrar tekrar ortaya çıkabildiğini gösteren bir detaydır. Çünkü çoğu bit ilacı sirkeleri etkileyemiyor. Yarı ölü durumunda olan bit yumurtaları, çoğu kimyasal solüsyondan etkilenmeden hayatta kalabiliyorlar.

Bit Çeşitleri

Bit çeşitlerinden bahsetmiş ve onları üçe ayırmıştık. Şimdi, ayrıntılı bir şekilde düşmanlarımızı tanıyalım:

Saç Bitleri

En sık rastlanılan bit sorununun suçlusu kendisidir. Çocuk ve bebekleri çok sever, çoğu insanın başına ilkokulda en az bir kere bit istilası gelmiştir. Latince ismi “Pediculus Humanus” olan baş bitleri, 2 -3 mm. uzunluğunda olurlar ve bitli biriyle ya da bitlenmiş bir yüzeyle doğrudan temasla bulaşırlar.

Pubik Bitler

Pubik bitlere (Pediculosis pubis) vücut biti, kasık biti ya da kıl biti de deniyor. İsminden de anlaşılacağı gibi çoğunlukla kasık bölgesinde yaşayan bu bitler, fırsat bulurlarsa kirpiklerde bile koloni kurabiliyorlar.

Elbise Bitleri

Elbise bitleri de, insan kanı emerek yaşamını sürdürür ama diğer bit kuzenlerinden farklı olarak elbiselerdeki ipliklerin aralarına, yorgan ve yastıkların içlerine saklanırlar.

Bitlerin Zayıflığı

Bitler hayatta kalabilmek için belirli sıcaklık derecelerine ihtiyaç duyarlar, 21 derece ile 35 derece arasındaki sıcaklıklar onlar için idealdir. 60 dereceyi aşan ısılarda hem bitler hem de yumurtaları ölür. Bitlerden kurtulmak istiyorsanız, saçlarınızı sıcak suda bekletebilirsiniz ama sıcaklığı her yere eşit şekilde dağıtamayacağınız için sağ kalan bitler olacaktır. Elbiselerinize bit bulaştığını düşünüyorsanız onları da en yüksek derecelerde 2 kez yıkayın.

Bitlere Karşı Alınabilecek Önlemler

Bitlenmek istemiyorsanız birkaç prensip edinmeniz gerekiyor. Üstelik bu prensipler küçük çocuklar için çok gerekli, yoksa tekrar tekrar bitlenebilirler.
  • Asla ortak havlular kullanmayın.
  • İkinci el elbise aldığınızda tamamen steril hâle getirdiğinizden emin olun.
  • Şapka, mayo ve ceket gibi giyim ürünlerini ortak olarak kullanmayın.
  • Başkasının tarağına dokunmayın. Basitçe başkasının hiçbir saç aksesuarıyla ilgilenmeyin.

Bitlere Karşı Doğal Çözümler

Hassas derili insanlarda bit ilaçları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu durumlarda yapılacak en doğru şey bit için doğal mücadele yöntemlerini bilmek ve doğru bir şekilde uygulamaktır.

Bitlere Karşı Sirke Kullanımı

Sirke, sahip olduğu yüksek asetik asit sayesinde doğal bir anti bit solüsyonu görevi görür. Ayrıca kafa derisindeki ölü bit yumurtalarını da temizler. Sirke ile mineral yağını karıştırarak elde ettiğiniz sıvıyı gece yatmadan önce saçınıza uygulayın ve bone takarak uyuyun. Haftada 2-3 bu işlemi yapmalı; ardında da bit tarağıyla saçınızı özenle taramalısınız.

bit

Bitlere Karşı Aromatik Yağ Savunması

Aromatik yağların çoğu bit tedavisinde kullanılır; en etkili formül Hindistan cevizi yağıyla yapılandır.

  • 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını ısıtın ve içine biraz kâfur ekleyin.
  • Karışımı saçınıza uygulayın ve bir gece boyunca bone kullanarak saçlarınıza nüfuz etmesini sağlayın.
  • Uyandıktan sonra saçınızı bit tarağıyla yıkayın, 5 gün boyunca her gün bu işlemi yapın.

Bitlere Karşı Bitkisel Çözümler

Okaliptüs yaprağı ve biberiye yaprağı doğal bir bit öldürücüdür. İki fincan suyla beraber bu yaprakları kaynatın ve saçlarınızda bit bulunan yerlere uygulayın.

Bit İlaçları ve Diğer Kimyasal Çözümler

Günümüzde bitlere karşı oldukça etkili ilaçlar üretiliyor. Bit tedavisini pratikleştiren bu ilaçlar sprey, şampuan ya da direkt olarak solüsyon şeklinde karşımıza çıkıyorlar.

Bit Şampuanları

Bit şampuanları, bildiğimiz normal şampuanlar gibi saça uygulanarak bit tedavisinde kullanılırlar. Çoğu bit şampuanını 24 saat içinde 2 kez uygulamak gerekir.

Bit Spreyleri

Bit spreyleri kuru saça uygulanmak için tasarlanmışlardır. Çoğunlukla bit taraklarıyla beraber satılırlar, spreyi uyguladıktan sonra bit tarağıyla saçınızı iyice taramanız gerekir. Bit spreylerinden tam verim almak için onları 2-3 günde bir tekrar kullanmalısınız, bit tarağıyla taradığınızda hiçbir şekilde bit ya da sirke görmeyene kadar.

Bitlere Karşı Tekniktürk Savunması

Bitlenmiş birinin yaşadığı evde her zaman için tekrardan bit istilası görülme ihtimali olur; o yüzden evi tamamen dezenfekte etmek gerekir. Bitlerin tamamen yok olduğundan emin mi olmak istiyorsunuz? Tekniktürk’ü hemen arayın, mükemmel sonuçlar veren bit çözümlerimizle evinizi yaşanabilir kılalım.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •