X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Sirke... Namı Diğer Bit Yumurtası

Sirke... Namı Diğer Bit Yumurtası

  • 15.11.2016 17:46:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Saçlarımızın Arasındaki Kan Emiciler

Saçlarımızın arasına gizlenen bir düşman var, kanımızı emmek için fırsat bekliyor. Kendisini ilkokul zamanlarından tanıyoruz; ilk kez yabancı bir topluluk içerisine girdiğimiz yerden. Akla ilk bit geliyor... Haklısınız ama biz bu yazımızda daha çok bitlerin başlangıç evresinden, bit yumurtalarından bahsedeceğiz. Bit yumurtaları, diğer isimleriyle sirkeler, cansız gibi görünürler ama siz bu görünüşe aldanmayın.

Bit Yumurtası

Kafa derisine yakın bir yerden saç tellerine tutunan bit yumurtası, 1-2 hafta içinde açılarak yaşam amacı olarak kanınızı emmeyi seçmiş asalak böcekler olan bitleri meydana getirirler. 

Saç tellerine sıkıca tutunmuş sirkeleri bulundukları yerden çıkarmaya çalıştığınızda, bu minik asalakların göründüklerinden daha kuvvetli olduğunu fark edersiniz. Bu durum bit istilasının tekrar tekrar ortaya çıkmasına neden olur. Saçlarınızı bitlerden arındırabilirsiniz ama bir çift sirkeyi bile geride bırakırsanız, tekrar bit istilasına maruz kalırsınız.

Bit İlaçları Bit Yumurtalarını da Öldürür mü?

Etkili bir bit ilacının tüm bit tehlikesini yok etmesi beklenir ama çoğu kimyasal ilaç istenilen başarıyı gösteremez. Bit yumurtaları yarı ölü durumdadır, nefes almazlar. Onlardan tamamen kurtulmak için gerekli testlerden geçmiş, yetkililer tarafından onaylanmış bit şampuanlarını tercih etmelisiniz.

Bit Yumurtaları Neye Benzer?

Tam anlamıyla susama benzerler. Açık sarı renkte ve oval şeklinde sert kabuklu sirkeleri, tutundukları saç telinden çıkarmak için cımbız vb. bir araç gerekir.

Saçlarınızda kepek benzeri ama açık sarı renkli oluşumlar görüyorsanız bit istilası tehlikesiyle karşı karşıya olabilirsiniz.

Bit Yumurtaları Saça Nasıl Yapışır?

Dişi bitler, yumurtalarını genelde özellikle enseye ve kulağın arkasında kalan kısımlara bırakır.

Sirkeler, salgıladıkları su geçirmeyen yapıştırıcı bir kimyasalla kendilerini saç teline bağlarlar, bu nedenle saçlarınızı yıkayarak onlardan kurtulamazsınız. Bu bağlayıcı maddeye kitin kılıfı denir.

Sirkeler yumurtadan çıktıkları zaman yumurta kabuklarını saç derisinde bırakırlar. Çoğu kez yumurtalar veya artıkları saç spreyi kalıntısıyla karıştırılıyor; o yüzden şüphelendiğiniz küçük sarı oluşumları mutlaka büyüteçle incelemelisiniz.

Bit Yumurtalarını Saçımdan Nasıl Temizlerim?

Bit yumurtaları salgıladıkları sıvıyla saça kendilerini yapıştırdıkları için, yıkanarak ya da saç kurutma makinesiyle püskürterek onlardan kurtulamazsınız.

Sirkeleri temizlemenin en sağlıklı yolu, özel tasarlanmış bit taraklarını kullanmak. Bu tür taraklarda normal taraklardan 10 kat daha fazla sıklıkta diş bulunur, böylece bit yumurtalarını tutundukları saç telinden ayırabilirler.

Bitler Zıplar mı?

Bitlerin kanatları yoktur ve bacakları zıplamaya uygun değildir. Çoğunlukla sürünerek ilerleyen bitler, insandan insana zıplayarak geçmezler. Ortak kullanılan giysilerden ve havlulardan ya da toplu olarak kullanılan oturaklardan (otobüs koltuğu, parklardaki banklar vb.) bulaşan bitler, etrafta zıplayarak gezmekten çok saç diplerine gizlenmeyi tercih ederler.

Bitlerin Zararları   

Sirkelere zamanında müdahale etmezseniz olası bir bit istilasına davetiye çıkartıyorsunuz demektir ve bu da sağlığınızı kötü yönde etkileyebilir. Kafa derisine yapışarak kanınızı emen bitler, taşıdıkları birçok zararlı organizma ile hastalanmanıza neden olabilir; ısırdıkları yerlerde iltihaplı sivilceler çıkabilir.

Saç Bitleri Nereden Geliyor?

Sadece insan kanıyla beslenebilen baş bitleri nereden geliyor gerçekten de? Şimdiye kadar geliştirilen en iyi teori, onların da bizim kadar yaşlı oldukları yönünde. Atalarımız olan primatlar da benzer asalak böceklerle uğraşmak zorundaydılar; baş bitleri de bizim evrimleşmemizle doğru orantılı olarak o antik böceklerden geliştiler.

Tekniktürk’ten Yardım Alın

Her türlü böcek istilanıza karşı Tekniktürk’te pratik bir çözüm bulunuyor. Bizi hemen arayın, böcek ilaçlama konusunda uzman ekibimizle yardımınıza koşalım.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •