X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Pestisit, İnsektisit ve Herbisitler Arasındaki Farkları Öğrenelim!

Pestisit, İnsektisit ve Herbisitler Arasındaki Farkları Öğrenelim!

  • 22.8.2016 12:40:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Haşere İlaçlamada Kullanılan Terimler

Böcek ilaçlarından bahsedildiğinde pestisit, insektisit ve herbisit kelimelerini sıklıkla duyuyoruz ama bu terimlerin ne ifade ettiğini, birbirlerinden farklarının neler olduğunu bilmiyoruz. Piyasada satılan birçok haşere ilacının üzerinde yazılan bu terimler ne ifade ediyor, hangi durumlarda hangisi kullanılmalı, bakalım:

İlaçlama

Pestisit: Zararlı organizmaların zararlarını azaltmak ve onları kontrol altına almak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımların genel adıdır. Pestisit kimyasal bir madde, dezenfektan, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir canlı olabilir. Zararlı organizmalardan kastedilen de böcekler, mikroplar, solucanlar, bitki patojenleri, yabani otlar, insanların besin kaynaklarına ve mal varlıklarına zarar verecek kuşlar, memeliler, yumuşakçalar, balıklar olabilir.

İnsektisit: Böceklere, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.

Herbisit: Yabani ot ilacıdır.

İnsektisitler ve herbisitler pestisit türleridir. Diğer pestisit türleri ise şunlardır:

  • Fungusit (Mantar ilacı),
  • Mollusit (Yumuşakça ilacı),
  • Rodentisit (Kemirgen ilacı),
  • Nematisit (Nematot ilacı),
  • Akarisit (Akar ilacı).

Pestisitler Zararlı mı?

İnsanların tüketeceği gıdaların üzerindeki zararlı organizmaları yok etmek amacıyla kullanılan pestisitlerin insanlar, gıda ürünleri ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Öncelikle pestisitlerin tarihine kısaca göz atmakta fayda var.

M.Ö. 1500’lü yıllara ait bir papirüste bit, pire ve eşek arılarına karşı hazırlanan bir insektisitin tarifi bulunmuştur. 19. yy’da inorganik pestisitler kullanılmış, 1940’lardan sonra organik kimyadan faydalanarak pestisit üretme çalışmaları yapılmıştır. Aslında en eski çağlardan beri insanlar gıda ürünleri üzerindeki zararlı organizmaları yok etmek için çeşitli yöntemler denemişlerdir. Elle yaprak biti ayıklamadan başlayan bu çalışma pestisitlere kadar uzandı diyebiliriz. Bunda makineleşmenin, gelişen teknolojinin ve artan nüfusun elbette payı vardır.

Zararlı organizmalar gıda ürünlerinin kaybına neden olmaktadır ve bu organizmaları yok edip insanların kullanımına sunabilmek pestisitlerle mümkündür. Fakat buradaki kritik konu pestisitlerin bilinçli kullanıp kullanılmadığıdır. Örneğin havadan püskürtülen pestisitlerin bileşenleri uzunca bir süre atmosferde kalabilmekte, ya da hedef olmayan diğer organizmalar yanlış pestisit kullanımı nedeniyle yok olabilmektedir.

Pestisitlerin İnsan Sağlığına Zararları

Bilinçsiz kullanım sonucu pestisitlerin insan sağlığı üzerinde ciddi anlamda olumsuz etkileri görülmektedir. Bunların başlıcaları;
  • Göz ve cilt irritasyonu,
  • Üreme problemleri,
  • Sinir sistemi rahatsızlıkları,
  • Lösemi,
  • Otistik çocuk doğumudur.
Türlerine ve kullanım şekillerine uygun olarak kullanılmayan her pestisit, hem çevre hem de insanlar üzerinde ciddi tahrip edici problemlere neden olmaktadır. Örneğin çiftliklerde kullanılan pestisitlerin yağmur suları ve yıkama su kanalları ile toprağa ve denize taşınması, içme sularında gerekli arıtımın yapılmaması önümüzdeki yılların en ciddi sağlık sorunlarından biri olarak görülmektedir.  

Bilinçli Pestisit Kullanımı için Profesyonel Yardım

Evinizde, bahçenizde, apartmanınızdaki haşereleri ve zararlı organizmaları yok etmek için profesyonel böcek ilaçlama firmalarından yardım almanız, hem haşerelerle mücadelede kesin çözümü hem de pestisitlerin işin uzmanları tarafından uygulanmasını sağlar. Örneğin satın alacağınız hamam böceği ilacının evde mi bahçede mi kullanılacağını ve hangi şekillerde uygulanacağını bilmeniz gerekir. Ya da bahçenizdeki bitkilerinize dadanmış zararlı organizmaları yok etmek için kullandığınız ot ilacının (herbisitin), diğer organizmalara ve bitkilere zarar verme ihtimalini düşünmeniz gerekir.

Bu yüzden profesyonel haşere ilaçlaması yaptırmak en mantıklı ve sağlıklı yöntemdir. Kullandığı birinci sınıf Bayer marka ilaçlarla ev ilaçlamadan bahçe ilaçlamaya deneyimi ve uzmanlığı ile size ve çevreye zarar vermeden ilaçlama yapan Tekniktürk’ten, zararlı organizmaları yok etmek için destek alabilirsiniz. Hem çevreyi hem de kendi sağlığınızı korumak, Tekniktürk gibi profesyonellerin işi.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •