X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Kene Uçar mı? Kene Zıplar mı?

Kene Uçar mı? Kene Zıplar mı?

  • 19.7.2016 17:54:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Keneler Konakları Olmadan Yaşayamaz!

Keneler, kan emen parazitler olarak hayvanlar ve insanlara bağımlı halde yaşarlar. Yaşam döngüleri gereği her evrede bir canlıya tutunurlar ve ondan kan emerek gelişirler. Bu evrelerden her birinde, konak adı verilen besin kaynaklarına ulaşmaları gerekir. Yumuşak keneler ve sert keneler olmak üzere iki ana gruba ayrılan bu parazit canlılar, siyah kene, gri kene, asıl kene, güvercin kenesi gibi isimlerle de anılırlar. Beslenmeden önce ve sonra büyük boyut farkları yaşarlar. 0.5 cm’lik bir kene, beslendikten sonra şişer ve 2-3 katı büyüklüğe ulaşırlar.

Keneler Uçan Haşereler Değillerdir

Sıcak ve nemli ortamları yaşam alanı olarak seçen keneler için fidanlık alanlar, sulak alanlar, ekili bölgeler, uzun otların bulunduğu araziler ideal yaşam alanlarıdır. Bu alanlarda özellikle yayvan yapraklı ağaçları yaşam alanı olarak seçme özellikleri bulunur. Ayrıca tarım ve hayvancılıkla ilgilenen bölgelerde sık görülen kene çeşitlerine, ağıl ve ahır gibi hayvan barınaklarında da sıklıkla rastlanır. Ancak kenelerin böyle geniş bir alanda görülmeleri, onların uçabildikleri ya da zıplayabildikleri anlamına gelmez. Yani ”Keneler uçar mı?” ya da “Keneler zıplar mı?” sorularının cevabı kesin bir şekilde “Hayır” olmalıdır. Keneler uçamaz ve zıplayamaz.

Kanatları olmadığı için keneler uçamazlar ve güçlü bacakları olmadığı için de keneler zıplayamaz. Genellikle uzun otlar ve ağaçların diz ya da insan boyu gibi yüksek kısımlarında bekleyerek yanlarından geçen konaklara yapışırlar. Vücut üzerinde de sürünerek hareket ederler. Ancak kafadan ayağa kadar vücudun her bölgesinde görünebilmeleri ve konaklar arasında tutunarak ilerlemeleri nedeniyle kenelerin uçabildiğine inanılır.


Kene


Kenelerin Özellikleri


  •  Yumurta, larva, nimf ve ergin olmak üzere kenelerin yaşam döngüsü 4 evreden oluşur.
  • Bir sert dişi kene bir kere beslendikten sonra 10 bin ya da daha fazla yumurta bırakabilir.
  •  Dişi yumuşak keneler ise birkaç kere beslenirler ve her beslenmeden sonra 20-50 arası yumurta bırakırlar.
  • Sıcaklığa bağlı olarak 2 hafta ile bir ay arasında yumurtalardan larvalar çıkar.
  • Larvaların yumurtadan çıktıklarında 6 bacakları vardır ve ilk hedefleri, tutunup beslenebilecekleri bir konak bulmaktır.
  •  Konak bulup beslendikten sonra tutunamayarak yere düşerler ve deri/kabuk dökerler.
  • Nimf olarak adlandırılan bu evrede 2 bacakları daha oluşur ve toplam 8 bacaklı olurlar.
  •  Nimf evresinde yeni bir konak bulup beslenen keneler erginliğe geçerler ve üreme evresine hazır hale gelirler.
  • Erkek sert keneler genellikle çiftleşmenin ardından ölürken dişi keneler yumurtladıktan sonra ölürler.
  • Yumuşak keneler ise genellikle daha uzun ömürlü olurlar ve periyodik olarak üreyebilirler.

Mutlaka Uzman Desteği Alın

Kan emme işlemi için hortumunu insanlara ya da hayvanlara kenetleyen keneler, yeterince beslendikten sonra hortumlarını çıkartırken bir sıvı salgılarlar. Virüsler de genellikle bu yolla bu esnada hayvanlara ve insanlara bulaşır. Ancak genellikle kenelerden bulaşan virüsler hayvanlar üzerinde çok büyük etki göstermezler. İnsanlarda ise durum daha ciddidir.

Bir insanı ısıran kene hastalık taşıyorsa klasik kene çıkarma yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde zehirli kene varsa ve ısırmış durumdaysa kene nasıl öldürülür diye düşünmek yerine mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Çünkü bilimsel yöntemler dışında uygulanan kene çıkarma işlemi esnasında parazitin hortumu ya da başka parçaları vücutta kalabilir. Ayrıca keneler, vücuttan sökülürken panik yaparak vücutlarındaki sıvıların ve virüslerin tamamını konakladıkları ve beslendikleri kişiye geçirebilirler. Bu nedenle kene ile mücadelede ilk adım, uzmanlardan destek almak olmalıdır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Q humması, ağrıma da denilen babesiosis, kayalık dağlar humması gibi birçok hastalık da kene ısırması yoluyla bulaşır.


Kene


Profesyonel İlaçlama

Kenelerin zararlarından korunmak ve kenelerden bulaşan hastalıklara karşı önlem almak için profesyonel kene ilaçlama firmalarından mutlaka destek alınmalıdır. Bayer Koruma Programı üyesi Tekniktürk, sadece Bayer ürünlerini kullanarak kesin çözüm sunar. Özellikle ahır ve ağıl gibi barınaklarda, ekili arazilerde, otlaklarda, bahçelerde, ev hayvanlarının kulübelerinde yılda en az iki kere ilaçlama işleminin yapılması gerekir.

Eczanelerden ve zirai ürünlerin satıldığı dükkanlardan alınan kene ilaçları yeterli etkiyi gösteremeyebilirler. Tekniktürk’ün profesyonel kadrosu ve teknik analizleri ile kene istilasına hangi kene çeşitlerinin neden olduğu tespit edilir ve en uygun yöntemlerle müdahale edilir. Böylece tedirgin edici bir durum kalmadığı gibi hem insanlar hem de hayvanlar, kenelerin zararları ve hastalıklarına karşı korunmayı başarır.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •