X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Çıyan Nasıl Öldürülür?

Çıyan Nasıl Öldürülür?

  • 16.6.2016 19:37:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Çıyan Sıcak Havaların Hayvanıdır

Çıyanlar Antarktika dışında dünyanın her yerinde bulunan canlılardır. Daha çok sıcak havalarda ortaya çıkan çıyanlar, insanlar için ölümcül tehlike taşımasalar da evinizde, bahçenizde ya da apartmanınızda yaşadıklarını fark ettiğinizde tedirgin olursunuz. Zehri ölümcül olsun ya da olmasın haşereler insanlar için hijyenik olmayan, huzursuz edici bir ortam oluştururlar. 

Çıyan

Peki, yaşadığınız yerde çıyan varsa ne yapmalısınız? Çıyan nasıl öldürülür, bakalım:

1- Hızlı Olun, Çünkü Onlar Aşırı Hızlı

Çıyanlar, kırkayaklarla karıştırılacak kadar çok bacağa sahiptir. Bu da onların çok hızlı bir şekilde hareket edebilmelerini sağlar. Bir çıyan gördüğünüzde kesinlikle oyalanmadan hızlıca onun üzerine sert bir cisimle vurmalı ya da çabucak ulaşabileceğiniz bir yerdeki böcek spreyini üzerine püskürtmelisiniz. 

Eğer çıyanı öldürmek istemiyorsanız, hızlıca üzerine bir kavanoz kapatın ve kavanozun altına karton gibi bir yüzey sürün. Daha sonra da kavanozu ters çevirip kapağını kapatın. 

2- Yapışkan Tuzaklar Hazırlayın

Yapışkan tuzaklar haşerelerden kurtulmak için etkili yöntemlerden biri. Çıyanlar da diğer birçok haşere gibi eve kapı girişlerinden, kapı pervazlarından, duvarlardaki yarıklardan girerler. Duvar diplerine, kapı altlarına ve pervazlara yapışkanlı bantlar koyarak onları yakalayabilirsiniz. Mukavva üzerine tutkal sürerek de kendi yapışkanlı bandınızı hazırlayabilirsiniz.

3- Doğal Böcek İlaçlarını Kullanın

Çıyanlar daha çok bahçelerde görülür. Çıyanları öldürürken toprağınızın ve bitkilerinizin kimyasal maddeler nedeniyle zarar görmemesini istemeniz en doğal hakkınız. Bu durumda kimyasal içermeyen, doğal böcek kovucu maddelerle ilaç hazırlayabilirsiniz.

Tüm haşerelerde etkili olan borik asidi çıyanlardan kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Borik asit, eczanelerde ve tıp kimyasalları satan yerlerde toz ve sıvı halde bulunur. Toz haldeki borik asit açık alanlar için daha uygundur. 

Bir diğer kimyasal madde içermeyen ürün ise organik insektisit olan diyatomlu topraktır. Diyatomlu toprak gibi bitkisel kaynaklı piretrin içeren ürünler bitkilerinize zarar vermeden çıyanları öldürür.

Elbette hem borik asidi hem de diyatomlu toprağı sadece bahçede değil; evinizde de kullanabilirsiniz. 

4- Evin Girişine Bariyer Kurun

Pencereleri her zaman kapalı tutmanız mümkün değil. Çıyanların evinize girmesini engellemek için pencere pervazlarına borik asitle, diyatomlu toprakla ya da piretrin içeren tarım ürünleriyle bariyer kurabilirsiniz. İnce bir hat oluşturacak şekilde bu ürünleri şerit halinde koymanız işinize yarayacaktır. Bahçe kapılarının girişlerine de diyatomlu topraktan bariyer oluşturabilirsiniz.

Çıyan

Çıyanları Evinizden Uzak Tutmanın Yolları

Çıyanları öldürmek kadar, hatta belki de daha önce onların evinize gelmesini engelleyebilirsiniz. İşte çıyanların evinize gelmesini engellemenizi sağlayacak yöntemler:

1- Böceklerin Girişini Engellemek, Çıyanların Gelmesini Engeller

Çıyanlar böceklerle ve solucanlarla beslenirler. Dolayısıyla evinizde böcek varsa çıyanlar için davetiye çıkarmış olursunuz. 

2- Evinizi Kuru ve Temiz Tutun

Birçok haşere gibi çıyanlar da nemli ortamları severler. Bu yüzden evinizi her zaman kuru tutmalı, tezgâh üstlerini ve su giderlerinin çevresini ıslak bırakmamalı, bozuk muslukları tamir etmelisiniz.
Evde böcek olmasının en büyük nedenlerinden biri de yiyeceklerin ortada bırakılmasıdır. Bu yüzden;
  • Yiyecek kırıntılarını elektrikli süpürgeyle süpürün,
  • Bulaşıkları bekletmeden yıkayın,
  • Çöp kutularının kapaklarını açık bırakmayın ve çöplerinizi düzenli olarak boşaltın.

3- Bahçenizi Düzenli Tutun

Bahçenizdeki odunlar, çalılar, yaprak öbekleri çıyanların diplerine veya aralarına saklanmasını sağlayan bölümlerdir. Budanacak bitkileri budayın, odunları yağmurda ıslanmayacak bir yerde saklayın, bahçenizi temiz ve düzenli tutun.

4- Tüm Giriş Noktalarını Kapatın

Kapılardaki, pencerelerdeki, duvarlardaki ve süpürgeliklerdeki boşlukları, çatlakları, yarıkları silikon gibi dolgu malzemeleri ile kapatın. 

5- Acı Biberle Çıyanları Evinizden Uzak Tutun

Evin hem içine hem de dışına küçük miktarlarda toz acı biber koyabilirsiniz. Duvar dipleri, kapı altları, pervazlar, süpürgelikler, banyo giderinin çevresi acı biberi koymanız için uygun yerler. Fakat evinizde kedi ya da köpek gibi evcil hayvan besliyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Elbette küçük çocuğunuz varsa da.

En Etkili Yöntem Profesyonel İlaçlama

Dünyada 2.000’e yakın çıyan türü vardır ve çıyanların çoğu insanlar için hayati derecede tehlikeli olmasalar da çıyan sokması gerçeğini göz ardı etmek tedbirsizlik olur. Çıyanın evinize gelmesi için önlemlerinizi aldığınız, hatta çıyan öldürme için bazı yöntemleri denediğiniz halde içiniz tam olarak rahat değilse böcek ilaçlama firmalarından destek almalısınız. Çünkü haşerelerle mücadele hiçbir zaman sadece evde var olan haşereyi yok etmekten ibaret değildir. Haşerenin eve girmesini sağlayan koşulları bilmek ve bunu engellemek için doğru ilacı doğru yöntemle uygulamaktır. 

Evinize her an yeniden çıyan girme ihtimali ile yaşayamazsınız. Sürekli elinizde böcek ilacı ile dolaşmanız da elbette beklenemez. Bu yüzden de profesyonel haşere ilaçlama firmalarından destek almalısınız. Ürün kullanımından deneyimine, kalitesini ve uzmanlığını kanıtlamış olan Tekniktürk’ten, çıyan ilaçlama hizmetini alarak evinizde sevdiklerinizle birlikte huzurla yaşayın, istemediğiniz zararlı canlılarla değil.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •