X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / İmparator Akrebi Nedir?

İmparator Akrebi Nedir?

  • 16.6.2016 18:04:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

En Büyük Yerli Akrep: İmparator

İmparator akrebi (Pandinus imperator), Afrika’nın Senegal, Kongo ve Gabon bölgelerinde yaşayan yerli akrep türlerindendir. 20 cm’ye ulaşan boyuyla dünyanın en büyük akrebi olarak kabul edilir ama aslında Heterometrus Swammerdami türündeki akrep, 23 cm’lik boyu ile imparator akrebinden daha uzundur. En büyük akrep olarak bilinmesi nedeniyle kendisine imparator akrebi denmiştir.

Akrep

İmparator Akrebinin Morfolojik Özellikleri

Kıskaçları büyük kerpetene benzeyen imparator akreplerinin gövdeleri, siyahımsı kırmızı renktedir ve taneli bir dokuya sahiptir. İmparator akrebinin gövdesi, akrep zehrinin bulunduğu ön kısımdan, bacaklardan, akreplere özgü uzun kuyruktan ve baş bölgesinden oluşur. Metasoma olarak bilinen kuyruk, gövdenin arkasından sırta doğru eğimlidir.

İmparator Akrebi Zehirli midir?

İmparator akrepleri zehirlidir ama hem zehirli iğnesine hem de güçlü kıskaçlarına rağmen akrep sokması durumuna nadiren neden olurlar. Denk geldikleri canlıların organlarını kıskaçlarıyla sıkıştırmaları ya da canlıları sokmaları genelde dişilerin hamile oldukları ya da yavru akreplerini taşıdıkları döneme denk gelir.

İmparator Akrebi Nerede ve Nasıl Yaşar?

İmparator akrepleri, yuvalarını taşların ve çürümüş ağaç kütüklerinin altlarını kazıyarak yaparlar. Bu yüzden “kazıcı akrepler” olarak da anılırlar. İmparator akreplerinin yaşam süreleri tam olarak bilinmese de, terrarium kapsamında yapılan araştırmalarda 8 yıla yakın bir ömürleri olduğu saptanmıştır.

Doğal ortamlarında termitlerle (akkarınca, beyaz karınca) beslenen imparator akrepler, çoğu akrep gibi yuvalarını yalnızca avlanmak için terk ederler. Dev akreplerden beklenmeyecek bir durum olsa da doğada diğer akrepler, örümcekler, parazit arı ve kuşlar, sürüngenler, maymunlar, firavun fareleri ve diğer kemirgenler için leziz birer av konumundadırlar.

Türkiye’de bulunmayan imparator akrebi, Heterometrus Swammerdami türündeki akrebe rağmen bugün halen birçok kişi tarafından dünyanın en büyük akrebi olarak biliniyor. Zararlı akreplere göre son derece masum olan imparator akrebi, tahtını kaptırmamak konusunda inatçı anlaşılan.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •