X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Su Akrebi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Su Akrebi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • 16.6.2016 17:59:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Su Akrepleri Aslında Bir Böcek Türüdür

Su akrebi aslında akrep değildir; bir tür böcektir. Su akreplerine akrep denmesinin nedeni, ön uzun ayaklarının akreplerin kıskaçlarına benzemesidir. Su akreplerinin kuyrukları nefes tüplerine bağlıdır ve şnorkel işlevi görür. Yani su akrepleri bir anlamda kuyruklarından nefes alırlar. 

Su Akrebi

Hemiptera (Yarım kanatlılar) ailesinin üyesi olan su akreplerinin küçük kafalarının iki yanında yer alan büyük gözleri vardır. Gövdeleri düzdür ve soluk kahverengiden kül grisine kadar çeşitlilik gösterir. 3 çift bacağa ve 2 çift kanada sahiplerdir. 

Su akreplerinin uçup uçmadıkları muammadır. Çünkü uçmalarını sağlayan kasları garip nefes alma organlarına dönüşmüştür. Bazı su akreplerinin yazın uçabildikleri araştırmalar arasındadır. Kanatlarının altında hava keseleri taşırlar ve bu keseler, havasızlık durumunda uzun süre kullanılabilen oksijen tüpü işlevi görür.

Su Akrebi Nerede Yaşar?

Su akreplerinin ana vatanları Kuzey Amerika’dır. Kirli ve çamurlu sularda, bataklıkların yanındaki su birikintilerinde, akarsu yataklarında yaşarlar. Su bitkilerinin üzerleri ise yaşamayı en sevdikleri yerlerdir.

Sudan daha hafif olduklarında su yüzeyinde süzülürler. Su akrepleri ağırkanlı böceklerdir, çok yavaş bir şekilde hareket eder ve yüzerler.

Kış ya da soğuk hava şartları su akreplerini etkilemez. Bir buz kalıbının içinde dahi yaşayabilirler. 

Su Akrebi Nasıl Ürer? Yavrusu Nasıl Olur?

Erkek su akrebi dişi su akrebinin üzerine oturur, çiftleşme bu şekilde gerçekleşir. Dişi su akrebi yumurtalarını su bitkilerinin yüzeyine bırakır. Yumurtalar üzerinde 7 tane kıl vardır ve bu kıllar taç şeklindeki dizilimiyle yumurtayı korur. Daha sonra kıllar yayılır ve yumurtanın hava alması sağlanır. Mayıs ve haziran ayları, yavru su akreplerinin yumurtalarından çıktıkları dönemdir.

Su akrebi yavruları doğar doğmaz yetişkin su akrebi görünümüne sahiptir. Sadece kanatları ve nefes tüpleri bulunmaz. Onun yerine karınlarında sivri bir uç bulunur ve buradan hava alırlar. Larvalar bit görünümündedir. Korunmalarını ve kamufle olmalarını sağlayan tek bir tane kılları vardır. Çok hızlı büyürler ve en az yetişkinler kadar iyi avcılardır.

Su Akrepleri Ne Yer? Beslenme Şekilleri Nasıldır?

Su akrepleri pusu kuran ve avlarını ani hareketle yakalayan böceklerdir. Avları yaklaşınca hızla atılır, ön bacakları ile (akrepler kadar yengeçlerinki ve ıstakozlarınki gibi olan kıskaçları) avlarına saldırır ve tüp şeklindeki ağızları ile avlarını delerler. Beslenmeleri avlarını emme şeklinde gerçekleşir. 

Küçük böcekler, larvalar, su pireleri, su bitleri ve su solucanları su akreplerinin yiyecekleridir. 

Su Akrebi ile Mücadele

Suyollarında bulunmaları nedeniyle bağlık ve bahçelik yerlerde daha çok görülen su akreplerini yok etmek için en profesyonel çözüm, böcek ilaçlama firmalarından destek almaktır. Her türlü haşere ilaçlamada uzman olan Tekniktürk’ten su akrebi ile mücadele için de yardım alabilirsiniz. 

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •