X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Akrep Nasıl Ürer? Akrep Yavrusu Nasıl Olur?

Akrep Nasıl Ürer? Akrep Yavrusu Nasıl Olur?

  • 15.6.2016 23:51:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Akrep Yumurtaları Anne Akrep Sırtında Hayata Merhaba Der!

Dünyada 1.750 türde akrep vardır ve çok çeşitli yerlerde varlıklarını devam ettirmektedirler. Peki, akrep nasıl ürer, akreplerin çiftleşmesi nasıl olur, akrep doğumu nasıl gerçekleşir?

Akrepler, böcekler gibi yumurtalarını dışarıya bırakmazlar. Hayatları boyunca birçok kez kabuk değiştiren dişi akrepler, yavrularını doğurur ve doğumdan sonra ilk kabuk değişimine kadar sırtlarında taşırlar. Deri değişiminden sonra annelerinin sırtından inen akrep yavruları etrafa dağılır ve yaşamlarına kendi başlarına devam ederler. Annelerinin sırtlarından düşen yavru akrepler, tekrar sırta çıkmayı başaramazlarsa su kaybından ölebilirler. Dişi akrebin bacakları, yavruların annelerinin sırtına çıkmasını sağlayan bir tür merdiven işlevi görür. 

Akrep yumurtaları

Yumurtalar, dışarı çıkarılmadan önce döllenmeden sonraki gelişimin tamamlanabilmesi için akrebin içinde tutulur. 

Akrepler Nasıl Çiftleşir?

Akreplerin birbirlerini bulmaları ve çiftleşmeleri salgıladıkları koku ve titreşimler aracılığı ile olur. İlkbahar geldiğinde erkek akrep dişi akrep aramaya çıkar. Bir kese içinde bulunan spermlerini kıskaçları ile alır ve spermi dişinin eşey açıklığına yerleştirir. Bu bazen dişiyi oyalayarak yavaşça olabildiği gibi aniden de gerçekleşebilir. Çiftleşme sonrasında akrepler ayrılır ve kendi yollarına gider. Hatta erkek akrep çoğu zaman kaçarak uzaklaşır. Çünkü akrepler yamyamdır ve çiftleşme sonrasında erkek akrep, dişi akrep tarafından yenebilir. Eğer böyle bir durum olmazsa erkek akrebin ilk yapacağı şey, yiyecek aramak olur. 

Akrep Yavrusu Nasıl Olur?

Dişi akreplerin sırtlarında taşıdıkları yavru akrepler bazen larva olarak değerlendirilir ama bu yanlıştır. Akrep yavrularının larva olarak görülmesinin bir sebebi, kremsi beyaz renkli olmalarıdır. Çünkü larva, böceklerin yumurtadan pupa evresine geçiş süreçlerinde kurtçuktan sineğe geçip bütünüyle değişime uğrama süreleridir. Oysaki akrep yavrusu, doğduğundan itibaren dokunaçlara, pençelere, akrep sokmasına neden olan kuyruğa ve diğer dış özelliklere sahiptir. Hatta bu yüzden akrep yavrularına “yarı ergin böcek” de denebilmektedir. 

Birinci deri değişimini tamamlayan yavru akrepler “juvenil” olarak değerlendirilir. Kabukları kremsi beyazdan pembeye, birkaç gün sonra da kahverengiye döner. Çevrede dolaşmak için kısa geziler düzenlerler ve döndüklerinde yine annelerinin sırtına çıkarlar. Zamanla bu gezilerin süresi uzar. Sırttan inen yavru akrepler, 6-7 ay gibi bir süre annelerinin arkalarında dolaşır ve bağımsız bir hayat sürmeye başladıktan 3-4 yıl sonra yetişkin birer akrebe dönüşürler.

Dişi akrepler, 5 ay ile 1 yıl arasında değişen bir gebelik süresi yaşar ve yaklaşık 20 ila 47 arasında yavru akrep doğurur. Yavru akrebin erişkin bir akrep olması için geçmesi gereken süre ise 5 ya da 6 kabuk değişimidir. Bir akrebin ömrü ise yaşanılan ortamın koşullarına ve yiyecek bulma şanslarına bağlı olarak 3 ila 5 yıl arasında değişse de, bazı akrepler adeta yaşama sevinci ile dolup taşıyormuşçasına 15 yıllık bir ömür sürebilirler. 

Akrep ile Mücadele

Akrep nasıl doğurur ve çoğalır, gördük. Akrepler, insanların ve hayvanların yaşamlarını tehdit eden canlılardır. Hepsi zehirli olmasa bile, bir akreple aynı evde yaşamak her zaman risk barındırır. Peki, akrep nasıl öldürülür? Kesin çözüm, profesyonel böcek ilaçlama firmalarından destek almaktır. Haşere ilaçlama konusunda uzman olan Tekniktürk, akrep ilaçlaması hizmeti ile evlerinizde, apartmanlarınızda ve iş yerlerinizde bulunan akrepleri en etkili şekilde yok eder.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •