X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Fare Nasıl Yok Edilir?

Fare Nasıl Yok Edilir?

  • 20.5.2016 16:10:00
  • Soru-Cevap
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Farelerden Kurtulmak Kolay Değildir, Fareler Çok Çabuk Ürerler!

Yaşam alanlarına göre farklı isimler alan farelerin zararları, sadece bir yönlü değil birden çok yönlüdür. Evlerde ve ekili arazilerde böcekler gibi istila yöntemiyle yaşayan farelerin üreme biçimleri ise memeli hayvanlarınki ile aynıdır. Fareler nasıl ürer diye düşünüyorsanız, onların yumurtlamadıklarını, insanlar ve diğer birçok canlı gibi doğurarak çoğaldıklarını bilmelisiniz.

Farelerin çoğalma yöntemleri olan doğurmanın farkı ise çok hızlı bir biçimde gelişmesidir. Sadece birkaç haftalık hamilelik döneminin ardından doğan fare yavruları, yine sadece birkaç hafta içerisinde yetişkin olurlar ve farelerin üreme döngüsüne katılırlar. Peki, evinizde ya da arazinizde bu tip sorunlar yaşamamak için fareden korunma yolları nelerdir?

Fare

Farelerden Korunmak İçin Kontrol Yöntemleri

  • Fındık faresi, çatı faresi, lağım faresi gibi fare türleri, aç kaldıklarında insanların yaşam alanını talan ederek, özellikle açıkta bırakılan gıda maddelerini tüketirler. Bu nedenle bütün gıda maddeleri ağzı kapalı bir şekilde tutulmalıdır.
  • Gıdalardan geriye kalan artıkların ve atıkların ağzı mühürlenmeli ve dışarıdaki çöp konteynerlerine yerleştirmek alışkanlık haline getirilmelidir. Bu atıkların kolay ulaşılabilir olması ve evinizin içinde yer alması, fare istilası için yeterli bir sebeptir.
  • Kapı altı, pencere kenarı, çatı arası gibi dışarıdaki farelerin evinize girmesine imkan tanıyacak açıklıkları alçı, çimento, silikon, ahşap, metal gibi malzemelerle kapatmalısınız.
  • Evinizin pencerelerine ve çatınıza temas eden ya da çok yakın olan ağaç dallarını budamalısınız. Çok iyi tırmanıcılardan olan fareler, bu dallar aracılığıyla evinize rahatlıkla girebilir.
  • Doğaları gereği fareler pis ortamlarda yaşadıkları için evinizi daima temiz tutmalısınız. Dağınık ortamlar da farelerin ideal yaşam alanı olarak görüldüğünden eşyalarınızı, dolaplarınızı düzenli tutmayı denemelisiniz.
  • Farelerin doğal düşmanları olan kediler, evinize fare girmemesi için mükemmel araçlardan biridir. Bu nedenle bir kedi sahiplenmek, fareleri evden uzak tutma konusunda oldukça işe yarayacaktır.
  • Fare pisliği, fare idrarı, fare sesi gibi fare belirtilerini sık sık kontrol ederek bodrum, garaj, mutfak, çatı arası gibi muhtemel alanları denetleyin. Eğer fare olduğundan şüphelenirseniz ev hayvanlarına ve çocuklara zarar vermeyecek şekilde fare istasyonu ve fare kapanı kurarak evin çeşitli bölgelerine yerleştirebilirsiniz.
  • Nane yaprağı, defne yaprağı, nane yağı, çay ağacı yağı gibi doğal ürünler, fareden kurtulma yolları arasında oldukça önemlidir. Doğal fare kaçırıcıları arasında yer alan bu ürünleri farelerin girebilecekleri ya da yuva olarak kullanabilecekleri alanlara yerleştirin.
Fare

Fare Nasıl Yok Edilir?

  • Fareler genellikle pis, nemli, loş ortamlarda yaşadıkları ve üredikleri için böyle evlerin bulunduğu bölgelerde yaşamamaya çalışın.
  • Farelerin doğal düşmanı olan kediler, fare nasıl yok edilir konusunu insanlardan daha iyi bildikleri için avcılık yetenekleriyle çok yardımcı olurlar. Bir kedi sahiplenin.
  • Hayatta kalma güdüsü ağır basan fareler, basit yapışkanlı tuzaklara yapıştıklarında gerekirse ön ve arka ayaklarını kemirerek kurtulmaya çalışırlar. Tutkal panolara ise mücadele ettikçe daha çok yapışırlar ve en sonunda gövdeleri panoda hareket edemez olur. Fare ile mücadele için evinizin farklı bölgelerine tutkal panolar yerleştirin.
  • Farelerin en sevdikleri yiyecekler arasında yer alan kaşar peyniri, tahıllar, çikolata ve kuru yemişler, fare kapanı ve fare istasyonuna yerleştirmek için en çekici gıdalardır.
  • Eczane ve zirai ürünler satan dükkanlardan temin edebileceğiniz fare zehirlerini bu gıda maddelerine sürerek, tuzaklara yerleştirip yaşam alanınızın çeşitli bölgelerine dağıtabilirsiniz. Ancak insanlar ve ev hayvanları üzerinde de bu zehirlerin öldürücü etkisi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
  • Farelere çözüm olarak kullanacağınız fare ilaçlama ürünleri genellikle anında etki etmez. Zehirle temas eden fareler genellikle iç kanama benzeri bir durumla karşılaşırlar ve ortalama bir hafta içerisinde ölürler. Bu nedenle fare istasyonundaki yiyecekler tükenmesine rağmen hemen farelerden kurtulamayabilirsiniz.
  • Ekili arazinizde, fidanlığınızda ya da bostanınızda her 25 metrekarelik alana ortalama aktif 5 fare deliği düşüyorsa bu bölge fare istilası altında demektir. Bütün deliklere, ellerinizle temas etmeden fare zehri yerleştirmelisiniz.
  • Yan arazilerden sizin arazinize farelerin geçmemeleri için arazi kenarlarını derince kazabilir ve hatta bu çukurların içini suyla da doldurabilirsiniz.
  • Fareden kurtulma yolları arasında başı çeken fare zehri, aynı zamanda fareleri tehlikeli silahlara da dönüştürür. Çünkü zehir nedeniyle ölen fareleri yiyen diğer canlılar da zehirlenip ölecektir. Bu nedenle evinizde, sokağınızda ya da arazinizde fare zehri kullanacaksanız fare ölülerini mutlaka toplamalı ve imha etmelisiniz.

Farelerin Zararları Nelerdir?

Bu nedenle farelerin zararları düşünülürken 1-4 yıl arasında değişebilen kısa ömürlerinden çok, hızlı üreme yetenekleri de dikkate alınmalıdır. Veba, tifüs gibi ölümcül hastalıklar, farelerden bulaşan hastalıkların başında gelirken insanların uğradığı zarar bununla da kalmaz. Gıda maddelerinde görülen fare kemirmesi ve fare ısırması gibi izler, o gıdaların tamamen atık haline geldiğini gösterir ki ev faresi, çatı faresi, lağım faresi gibi fare türlerinin temel besin kaynakları evlerde açıkta bırakılan yiyecekler, çikolata, tahıllar, hububat gibi maddelerdir.

Tarla faresi, kör fare, çöl faresi gibi açık yaban ise fare çeşitleri ekili arazilerdeki bitkileri, tohumları, meyveleri, bitki yapraklarını ve fidanları kemirerek çürütürler. Fare ile mücadelenin bu kadar önemli olmasının sebebi de toplu halde yaşayan bu zararlı canlıların yukarıda sayılan zararlarının kontrol altına alınmasının güçlüğüdür. 

Profesyonel Çözüm

En zararlı memeli hayvanlar arasında yer alan fareleri nasıl yok ederiz diye düşünüyorsanız yukarıdaki kişisel çözüm yollarını deneyebilirsiniz. Ancak hızlı üreme yetenekleri nedeniyle azalan nüfuslarını kısa sürede arttırabilen farelerle mücadelede en doğru yol, haşere ilaçlama firmalarına başvurmaktır. Fare ilaçlamada uzman firmalar, sorunun köküne inerek kalıcı çözümler getirebilirler.

Uzman kadrosu ve yüksek standartları ile Bayer Koruma Programı üyesi olan Tekniktürk, fare ilaçlama konusunda ihtiyacınız olan bütün özelliklere sahiptir. Yalnızca bütün fare çeşitleri üzerinde etkili Bayer ürünlerini kullanan Tekniktürk’ün analizleri ve doğru hamleleri ile kısa sürede büyün farelerden kurtulabilir ve aynı problemi tekrar yaşamamak için gerekli bütün bilgileri de öğrenebilirsiniz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •