X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Fare ile Mücadele Yöntemleri Nasıl Olmalıdır?

Fare ile Mücadele Yöntemleri Nasıl Olmalıdır?

  • 7.5.2016 13:25:00
  • Soru-Cevap
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Fareler Sıkı Kemirgenlerdir!

Sert dişleri ile mermeri bile kemirebilen fareler, doğanın en zararlı memeli hayvanları arasında yer alırlar. Böcekler gibi evleri, bodrumları, garajları, yaşam alanlarını, arazileri, tarlaları, fidanlıkları, kısacası hemen her yeri istila ederler ve yaşadıkları bölgedeki besin kaynaklarını tükettikten sonra da başka bir alana geçerler. Güçlü ön dişlerinin getirdiği avantaj ile en sert cisimleri bile kemirebildikleri gibi, bu dişlerin fare kemirmesi ve fare ısırması işlemlerinin ardından kendilerini yenileyebilmeleri, farelerin zararlarını daha da arttırır.

Farelerin Zararları Nelerdir?
Kaşar peyniri, çikolata, et, tahıl, hububat, farelerin en sevdikleri yiyecekler listesinde başı çekse de aç kalan bir fare, mobilyalar, kablolar, kıyafetler, ev hayvanları ve hatta insanların parmak, kulak, burun, dudak gibi bölgelerini de kemirebilirler. Lağım faresi, fındık faresi, çatı faresi gibi fare türleri, insanlarla iç içe yaşadıkları için geniş bir besin kaynağına sahiptirler. Tarla faresi, kör fare, çöl faresi gibi yaban fare çeşitleri de bitkiler, tohumlar, meyveler, ekin kökleri ve fidanların köklerini kemirerek beslenirler.

Fare kemirmesi ve fare ısırması dışında fare idrarı ve fare pisliği de insanlara zarar verebilmektedir. Farelerin artlarında bıraktıkları bu kalıntılar, ölümcül hastalıkların onlarla temas eden hayvanlara ve insanlara bulaşmasına neden olur. Kısacası farelerin zararları, sadece besin kaynakları ve ekinler üzerinden değil, sağlık sorunları üzerinden de değerlendirilmeli ve fare ile mücadele daha ciddi bir biçimde ele alınmalıdır. Peki, fare ile mücadele etme yöntemleri nelerdir? Burada öncelik, farelerden korunma yollarını deneyerek yaşam alanlarınızı ve ekili arazilerinizi istila etmelerini önlemektir.

Fare

Farelerden Korunma Yolları Nelerdir?

  • Farelerin doğal düşmanları kedilerdir. Bu nedenle bir kedi sahiplenmek, fareleri mümkün olduğu kadar evinizden uzak tutacaktır.
  • Farelere çözüm olarak öncelikle onlara uygun yaşam alanlarını ortadan kaldırmak gerekir. Fareler doğaları gereği dağınık, pis, nemli ve loş ortamları tercih ettikleri için evinizi temiz ve düzenli tutmalısınız.
  • Hemen hemen her türlü şeyle beslenebilmelerine rağmen fareyle mücadelede anahtar nokta, açıkta ve kolay ulaşılabilir bölgelerde gıda maddeleri bırakmamaktır. Bu nedenle yiyeceklerinizi mutlaka ağızları kapalı ve farelerin ulaşmasının zor olduğu yerlerde muhafaza etmelisiniz.
  • Gıda maddelerinde olduğu gibi çöplerin de ağızlarını mühürledikten sonra evin içinde bekletmeden uzaktaki bir çöp konteynerine atmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Yemeklerden geriye kalanlar, bozulmuş yiyecekler, kırıntılar ve daha fazlasının yer aldığı çöpler, farelerin sevdikleri yiyecekler arasında yer alır.
  • Evinizin penceresine ya da çatısına temas eden ağaç dalları varsa bu dalları budamalı ve teması önlemelisiniz. Çok iyi tırmanıcı olan fareler, ağaçlara tırmanıp dalları kullanarak evinizin içine girebilir ya da çatı arasına yerleşebilir.
  • Kapı altı, pencere kenarı, döşeme gibi açık alanlar, farelerin evinize girmek için kullandıkları kapılardır. Böyle açıklıkları alçı, çimento, silikon, metal gibi malzemelerle doldurmak ya da kaplamak, fare mücadelesinde elinizi güçlendirir.
  • Kediler, fare avcıları oldukları için evde fare ile mücadelede büyük önem taşırlar. Bir kedi sahiplenebilirsiniz.
  • Nane yaprağı, defne yaprağı, nane yağı, çay ağacı yağı gibi maddeler, doğal fare kaçırıcılardır. Bu maddeleri evinizin çeşitli bölgelerine, kapı ve pencere kenarlarına, çatı arasına, bodruma ve garaja yerleştirebilirsiniz.
  • Eğer ekili tarlanıza fare dadanmasını istemiyorsanız, tarlanın etrafını kazabilir ve hatta açacağınız bu çukurları suyla doldurabilirsiniz. Tarla faresi ile mücadelede etkili bir yöntem olan bu yolla farelerin diğer arazilerden sizin arazinize geçmemesini sağlayabilirsiniz.
Fare

Fareden Kurtulma Yolları Nelerdir?

  • Bazı yapışkanlı tuzaklar sadece farelerin ayaklarının yapışmasını sağlarlar. Fareler de bu tuzaklardan kurtulmak için gerekirse ellerini ve ayaklarını kemirirler. Daha güçlü olan tutkal panolarda ise fareler kurtulmaya çalıştıkça daha çok yapışırlar ve en sonunda başları ve gövdeleri de panoya yapışır.
  • Farelerin doğal düşmanları olan kediler, içgüdüsel olarak yakınlardaki fareleri hissederler ve hızlarıyla avantajlıdırlar. Bu nedenle bir kedi sahiplenmek, fare mücadelesinde değerlendirilmelidir.
  • Su tesisatı, gider boruları, duvarları, çatısı eskimiş ve rutubetli evler, fareler için ideal yaşam alanlarıdırlar. Bu tip evlerin yoğun olduğu bölgelerde yaşamamaya özen gösterin.
  • Evdeki farelerden kurtulmak için fare kapanı ve fare istasyonları kullanabilirsiniz. Farelerin sevdiği yiyecekler arasında yer alan kaşar peyniri, tahıl, hububat, et gibi gıda maddelerini fare zehri ile zehirleyerek bu kapanlara ve istasyonlara yerleştirebilirsiniz.
  • Ancak fare zehirlerinin kısa sürede etki göstermemeleri nedeniyle ilaçlama sonrasında oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Çocuklar ve ev hayvanlarını koruyarak yerleştireceğiniz zehirli fare yemleri, ortalama bir hafta içerisinde etkili olacaktır. 
  • Fare ilaçlama işleminin ardından dolapların altı, çatı arası, mobilyaların içi, mutfak, garaj gibi alanları sık sık kontrol ederek fare ölülerini ortadan kaldırmalı ve diğer hayvanların onları yiyerek zehirlenmelerini önlemelisiniz.
  • Eğer bahçenizde ya da ekili arazinizde her 25 metrekarede 5 işlek fare girişi varsa bu girişlerin her birine zehirli fare yemleri yerleştirmelisiniz.
  • Fareler zehir nedeniyle öldükten sonra diğer hayvanların onları yiyerek zehirlenmelerini önlemek için de arazinizdeki fare ölülerinin hepsini toplamalısınız.
  • Fareleri öldürmeden bir çözüm arıyorsanız farelerin en sevdikleri yiyecekleri zehir bulaştırmadan telli fare tuzaklarına yerleştirebilirsiniz. Fareleri öldürmeyen ve sadece hapseden bu tuzaklar dolduğunda da, insanlardan ve yaşam alanlarından uzak bölgelere götürerek fareleri serbest bırakabilirsiniz.

En Etkili Yöntem İlaçlama Firmaları

Farelerin zararlarından kurtulmak için kullanılacak yöntemler fare popülasyonunu belli bir sayıda tutsa da, kesin çözüm elde etmek için profesyonel fare ilaçlama firmalarına başvurmak en doğru seçenektir. Mükemmel sonuç için yalnızca Bayer ürünlerini kullanan Tekniktürk, uzman kadrosu ve çevre analizleri ile problemin kaynağını tespit eder.

Haşere ilaçlama firmalarının yetersiz mücadelesinden farklı olarak Tekniktürk, evinizi, yaşam alanınızı, ekili arazilerinizi farelerden arındırarak zararları ortadan kaldırdığı gibi, aynı sorunu tekrar yaşamamanız için gerekli bilgileri ve farelerden korunma yollarını da sizinle paylaşır.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •