X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Sarı Akrep Nedir? Zehirli midir?

Sarı Akrep Nedir? Zehirli midir?

  • 12.4.2016 21:29:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Sarı Akreplerden Kesinlikle Sakınmalısınız!

Akrepler, sadece zehirli olup olmadıklarına göre değil; yaşadıkları yerlere ve morfolojik özelliklerine göre de çeşitlilik gösterirler. Akrepler arasında Buthidae familyasının insan sağlığı açısından en tehlikeli türlerinden olan sarı akrep, açık saman renginde olduğu için bu ismi almıştır.

Sarı Akrep

Türkiye’de Sarı Akrep

Sarı akrep, Türkiye’de ilk kez 1959 yılında Adıyaman’da görülmüştür. Leiurus quinquestriatus adıyla kayıtlara geçirilmiş; fakat 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre bu türe sokulamayacak kadar farklı popülasyona sahip olması nedeniyle Leiurus abdullahbayrami adı verilerek tür kategorisine yükseltilmiştir. Bu isim sarı akrebe, Türkiye’nin önemli araknologlarından Prof. Dr. Abdullah Bayram’a ithaf edilmek amacıyla verilmiştir. Bazı Türkçe kaynaklarda sarı akrep, Mesobuthus türündeki akrepler için de kullanılmaktadır.

Sarı akrebe, Anadolu sarı akrebi de denmektedir ve Gaziantep, Kilis, Hayat, Kahramanmaraş, Mardin ve Şanlıurfa gibi Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde rastlanır.

Sarı Akrebin Morfolojik Özellikleri

Sarı akrepler 56 cm uzunluğundadır. Vücutları sarımsı kahverengi, tarak organları beyazımsı krem, telsonları vücutlarına göre daha açık sarımsı kahverengi, iğneleri ise kızılımsı kahverengidir. Karapaks (sırtı örten kitinsi kalkan) tek parça değil; iki parça halindedir.

Sarı Akrep Ne ile Beslenir?

Tüm akrepler gibi geceleri avlanmaya çıkan sarı akrepler, sinekler, düz kanatlılar, hamam böceği, örümcekler ve çıyanlarla beslenirler. Genç ve ergin olanlarında yamyamlık görülebilir. Avlarını pusu kurup bekleyerek ya da gezip uygun av bulduklarında saldırarak yakalarlar. Akreplerin çoğu gibi uzun süre açlığa dayanabilirler. Yapılan araştırmalar bu türün 7 aya kadar aç kalabildiklerini göstermiştir.

Sarı Akrebin Üremesi Nasıl Olur?

Yaz aylarında doğum yapan sarı akreplerin dişileri, akrep yavrularını ortalama 5-6 kabuk değişimi süresince sırtlarında gezdirirler. Gelişimini tamamlayan akrepler, yetişkin birer akrep olarak tek başlarına yaşamlarına devam ederler. Dişi sarı akreplerin sırtlarında gezdirdikleri yavru sayısı 30 ila 50 civarındadır ve bu rakam bazen 60’a kadar varabilir.

Sarı Akrep Nerelerde Yaşar?

Kurak, step bölgelerde yaşamayı seven sarı akrebin en sık görüldüğü yerler bozkırlar ve ormanlık alanlardır. Binalar, harabeler, kurumuş dere yatakları, maki ve ormanlık alanlardaki taşların altı da akrebin yaşadığı yerler arasındadır.

Sarı Akrep Zehirli midir?

Sarı akrep, insanlar için ölümcül derecede zehirlidir. Bu yüzden dünyanın en tehlikeli akrepleri arasında yer alır. Sarı akrep sokması, çok ciddi tıbbi bir vaka olarak değerlendirilir. Eğer evinizde ve çevresinde sarı akrep gördüyseniz mutlaka ilaçlama yaptırmalısınız. Bunun için de böcek ilaçlama firmalarından profesyonel destek almanız gerekir. Haşere ilaçlamada uzman olan Tekniktürk, akrep ilaçlama hizmeti ile ölüm tehlikesi saçan sarı akrepleri en kısa sürede ve etkili bir şekilde yok eder.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •