X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Evde Akrep Var! Ne Yapmalıyım?

Evde Akrep Var! Ne Yapmalıyım?

  • 12.4.2016 20:53:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Akrepler Besin Bulmak için Evlerimize Girerler

Anavatanları Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyi olan akrepler, bugün dünyanın her yerinde bulunuyorlar. Genellikle doğada yaşıyor olsalar da akrepler, birçok böcek gibi evlerimizde de davetsiz misafir olabiliyorlar. Peki, evde akrep neden olur? Nemli ve karanlık bölgelerde yaşamayı seven akreplerin evinize gelme nedenleri, besin bulmak ve korunmaktır.

Akrep, hızlı bir şekilde üreyen zehirli bir eklem bacaktır. Sarı akrep, kahverengi akrep, siyah akrep ve kırmızımsı renklere sahip akrep türleri mevcuttur. Böcek yiyerek beslenen akrepler, gündüzleri yuvalarına çekilirken geceleri dolaşmaya çıkarlar. Kendilerini koruma içgüdüsü ile temas edildiklerinde sokarlar ve bazı türleri zehirli oldukları için evde akrep varsa en kısa sürede tedbirinizi almalısınız.

Akrep

İşte evde akrep çıkması durumunda yapmanız gerekenler:

1. Evinizi Kuru, Temiz ve Düzenli Tutun

  • Akrepler neme gelirler. Bu yüzden banyo, klozet, küvet, lavabo gibi nemli yerlerin çevresini kuru ve temiz tutmalısınız. Sızıntı yapan muslukları da mutlaka tamir edin. 
  • Mutfağınızın temiz olması da akrep ile mücadelede önemli bir adımdır. Bulaşıkları bekletmeden yıkamak, yere düşen yemek kırıntılarını süpürmek, çöpü sık sık boşaltmak yapmanız gerekenler arasındadır. Bu önlemler böcekleri, dolayısıyla da akrepleri uzaklaştırmak içindir.
  • Giysilerinizi katlı bir şekilde gardırobunuza yerleştirin. Akrepler giysilerin arasına saklanmayı severler. Yatak altlarınızı düzenli olarak süpürün ve ortalığı dağınık bırakmayın. Kir ve dağınıklık akreplerin rahat yaşamalarını sağlar.

2. Kalın Kıyafetlerle Kendinizi Koruyun

Akrepten korunmak için öncelikle vücudunuzu tamamen kapalı tutacak koruyucu giysiler giymelisiniz. Bunun için kot ve kalın kumaşları tercih edebilirsiniz.

3. Keskin Cisimlerle Akrebi Yakalayın

Akrebin dış kabuğu serttir ve onu öldürmek için keskin cisimleri kabuğunun altına geçecek şekilde saplamalısınız. Bıçak, çakı, makas ve bazen cımbız bile işinizi görür.

4. Hızlı Davranın, Sertçe Vurun

Akrepler çok hızlı hareket eden hayvanlar değildir ama yine de risk almamak için akrebe vururken hızlı davranmalısınız. Ağır bir kitap, ayakkabı, balyoz gibi sert cisimleri hızlı bir şekilde özellikle baş bölgelerine indirin ve ölmüş akrebi kesinlikle çıplak elinizle tutup atmayın. Eldiven veya sineklik kullanabilirsiniz. 

5. Geceleri İz Sürün

Akrepler de birçok haşere gibi tek başlarına yaşamazlar. “Evde akrep çıktı” diyorsanız muhtemelen göremediğiniz yerlerde başka akrepler de dolanıyordur. Geceleri el feneri ile akreplerin izlerini sürün. Süpürgelikler, kiler ve depolar, banyo, kuytu kenar ve karanlık bölgeler akreplerle karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğu yerlerdir. 

6. Haşerelerden Kurtulun, Örümcekleri Koruyun

Akrepler böcek yiyerek beslendiklerine göre evinizdeki haşerelerden kurtulmak, akreplerden de kurtulmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden evinizdeki her haşere türü için ilaçlama yaptırın. Örümcekler ise kendilerine yanaşan akrepleri ağlarına kıstırdığından zararsız örümceklerin evinizde bulunmasına akreplerden kurtulana kadar izin verin.

7. Atomlu Toprak ve Boraks Kullanın

Akreplerin dolaştıkları yerlere atomlu toprak serpin. Atomlu toprak, akrepleri uzaklaştırır. Tıp kimyasalları satan yerlerden alacağınız boraks da birçok haşerede olduğu gibi akrepleri de zehirleyerek öldürür.

8. Bahçenizdeki ve Evinizin Çevresindeki Fazlalıklardan Kurtulun

Çalılar, kayalar, yığılmış odunlar akreplerin gizlenme yerleridir. Bahçenizdeki ağaçları ve çalıları budayın, kırpın. Odunları her zaman kuru tutun. Yığılmış malzemeleriniz varsa düzene sokun.

Akrep

9. Boşlukları Doldurun

“Evimde akrep çıktı” diyenlerin ilk yaptıkları şey, korkuyla pencereleri kapatmaktır. Elbette pencereler kapalı bir şekilde uzun süre yaşayamazsınız ama pencerelere sineklik takabilirsiniz. Bunun dışında kapı altlarını kapatmalı, duvarlardaki ve pervazlardaki çatlaklarla boşlukları dolgu malzemeleriyle kapatmalısınız. 

10. Yapışkan Tuzaklardan Faydalanın

Birçok haşereyi yakalamak için üretilen yapışkan tuzaklardan edinin ve akreplerin en çok dolandıkları yerlere koyun.

11. Tavuklardan ve Kedilerden Yardım Alın

Tavuklar akrep yemeye bayılırlar. Bahçenize bir tavuk kümesi koyarsanız akrepleri uzak tutmuş olursunuz. Kediler de akrep yakalama konusunda uzmandırlar, bilginize.

12. Akrepleri Uzaklaştıran Bitkiler

Tarçın, akrep dahil birçok haşerenin sevmediği bir kokuya sahiptir. Pervazlara, süpürgeliklere ve kapı girişlerine toz tarçın serpin. Saksılarda narenciye bitkisi yetiştirmek, kıyafetlerin arasına lavanta keseleri yerleştirmek de akrepleri evinizden uzak tutar.

13. Profesyonel Yardım Alın

Birkaç akrebi öldürdüğünüz halde halen evde akrep varsa ne yapmalı? Bu durumda böcek ilaçlama firmalarından destek almanızın vakti gelmiş demektir. Haşere ilaçlama konusunda uzman olan Tekniktürk, akrep ilaçlama hizmeti ile de evinize giren ve içinize korku salan akreplerin yuvalarını bulur ve sorunu kökünden çözer.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •