X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Tahtakurusu Nasıl Öldürülür?

Tahtakurusu Nasıl Öldürülür?

  • 3.4.2016 01:56:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Tahtakurusu ve Tahta Kurdu Farklı Haşerelerdir

Genellikle tahta kurdu ile karıştırılan tahtakurusu, ortalama 5 mm boyutunda ve yassı biçimdeki zararlı bir böcek türüdür. Elma çekirdeği kadar boyutu ile fark edilmesi zor olduğu gibi yassı ve küçük bedeni sayesinde; evlerde, otellerde, iş yerlerinde ve hatta kıyafetlerinizde bile çok kolay saklanabilir. Peki, tahtakurusu neden olur ve tahtakurusunun zararları nelerdir, öncelikle bunlara cevap verelim.

Tahtakurusu Nerede Yaşar?

Özellikle geceleri ortaya çıkan tahtakuruları, gün boyunca farklı yerlerde saklanırlar. Duvarlardaki çatlaklarda, duvar ile zeminin birleştiği yerlerde, dolap ve mobilya içlerinde, yarıklarda, oyuklarda, yatak başlarının arkasında ve yatak içinde yaşarlar.

Tahtakurusu İstilası Nasıl Olur?

Otellerde sıklıkla görülen tahtakuruları, valizlerinizle, kıyafetlerinizle ya da ev hayvanlarınızla evinize girmeyi başarabilir. Evinize taşıyacağınız birkaç tahtakurusu yumurtası ise tahtakurusu istilası için yeterlidir. Tek seferde 200 civarı yumurtlayabilen tahtakuruları, bu yumurtaları birbirine yapışık vaziyette küçük çatlaklara, deliklere ya da dolap içlerine yerleştirirler. Yani eğer evinizde sadece bir tane tahtakurusu görürseniz, bunun ortaya çıkmayı bekleyen 200 adet tahtakurusu anlamına geldiğini bilmelisiniz.

Tahtakurusunun Zararları Nelerdir?

Tahtakurusunun hastalık bulaştırma ihtimali oldukça yüksektir. Bir önceki ısırdığı ve kanını emdiği canlıda bulunan kan hastalıklarını sonraki ısırıklarında kurbanlarına bulaştırabilir. Ayrıca kedi, köpek, kuş gibi ev hayvanlarına yapışarak da eve yerleşen tahtakurusu ısırığının ardından sabah uyandığınızda tahriş olmuş bir cilt, kaşıntı ve sıkıntı hissiyle baş başa kalırsınız. Tahtakurusuna karşı önlem alınmazsa ilerleyen zamanlarda egzamanın ortaya çıkması da olası sonuçlar arasındadır.

Tahtakurusu Nasıl Öldürülür?

Evinizi istila eden tahtakurusu ile mücadele etmek için deneyebileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemleri dikkatle uygulayarak belli sonuçlar elde edebilir, evinizde tahtakurusu görme ihtimalini büyük oranda azaltabilirsiniz. Bu yöntemler nelerdir, bakalım:
1- Ayrıntılı Temizlik ve Fırçalama
Tahtakurusu ile mücadele etmek için yapmanız gereken ilk şey, yumurtalarını bırakabilecekleri ve yaşayabilecekleri bütün yarık, oyuk, köşe, mobilya içi, yatak içi, döşeme arası gibi alanları düzenli ve iyi bir şekilde temizlemektir. Bir fırça yardımı ile bütün oyuk ve yarıkları, döşeme aralarını ve köşeleri fırçalayabilir, o bölgelerde bulunan tahtakurusu yumurtalarını yok edebilirsiniz. Mobilyalarınızın içini de iyice temizlemeniz gerekmektedir. Geride kalacak olan birkaç tahtakurusu yumurtasının, bütün çabalarınızı boşa çıkaracağını unutmamalısınız.

2- Buharla Tahtakurusu Yok Etmek
Tahtakurusu buharla nasıl öldürülür diye düşünüyorsanız tahtakurusu yumurtalarının yüksek ısıya dayanıksız olduklarını bilmenizde fayda var. Ortalama 120 C°’nin üzerindeki sıcaklıklarda ölen tahtakurusunu yok etmek için bir buhar makinesi satın almayı deneyebilirsiniz. Evinizdeki ya da uygulayacağınız alandaki bütün yarıkları, oyukları, yatakları, zemini, mobilya içlerini buhar makinesi ile temizlemeli, hiçbir ayrıntıyı atlamamalısınız. Ancak bu işlem esnasında birkaç noktaya dikkat etmelisiniz:
  •  İlk olarak makinenin basınç ayarını iyi belirlemelisiniz. Aşırı yüksek basınç, yumurtaları yok etmek yerine etrafa ve köşelere saçabilir, etkinizden kurtulmalarına neden olabilir. Küçük bölgeler halinde buhar vermeniz etkili bir yöntem olacaktır.
  • Eğer tahtakurusunu böcek ilacı ile öldürmek için evinizin belli bölgelerinde haşere ilacı kullanacaksanız bunu buhar işleminden önce değil sonra yapmalısınız. Çünkü yüksek ısı, böcek ilacının etkisini zayıflatabilir.
  • Elektronik cihazlarınıza ve prizlere buhar uygulamamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
  • Buhar işlemine perde dipleri ve tavan köşeleri gibi üst bölgelerden başlayarak aşağı doğru inmeli ve en son zemine uygulamalısınız.
  • Yüksek basınçlı sıcak buhar ile elinizi ya da yüzünüzü yakmamak için dikkatli olmalı, önleminizi almalısınız.
  • Buhar verdiğiniz alanların ıslak değil de nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Eğer bir bölgeye fazla buhar vermişseniz bir bez yardımıyla fazla suyu alabilirsiniz.

3- Elektrikli Süpürge ya da Vakum Makinesi

Tahtakurularının yaşayıp üreyebilecekleri alanları fırçalayıp temizledikten ve buhar makinesi ile yüksek ısıya maruz bıraktıktan sonra; güçlü bir vakum makinesi ya da elektrik süpürgesi ile aynı bölgeleri temizlemelisiniz. Eğer elektrik süpürgesi kullanarak vakumla tahtakurusu öldürmek istiyorsanız, makinenizin toz torbası ya da depolama alanına bir çöp torbası yerleştirmenizde fayda vardır. Çünkü toz torbalarına yapışacak ya da elektrikli süpürgenin içine kaçacak tahtakurusu yumurtaları, oralarda tekrar üreyerek evinize yayılmaya başlarlar. Dolayısıyla elektrik süpürgesi ile; yatağınızın içinden mobilyalarınıza, duvar diplerinden döşeme yarıklarına kadar bütün muhtemel üreme alanlarını vakumlamalısınız.


4- Yüksek Sıcaklık

Kıyafetler ve yatak içlerinde yaşamlarını sürdürebilen tahtakurusuna karşı yüksek sıcaklık ile mücadele edebilirsiniz. Bunun için bütün kıyafetlerinizi ve çarşaf, pike gibi yatak eşyalarınızı kurutucu makineniz ile yüksek ısıda temizleyebilirsiniz. Kuru temizlemecilerin kullandığı bu yüksek sıcaklığın aynısını evinizde oluşturarak kıyafetlerinizdeki ve yatak eşyalarınızdaki tahtakurusu yumurtalarını yok edebilirsiniz.
Halılarınızı ve mobilyalarınızı ısıtarak arındırmak içinse güneşli bir günde havalandırabilirsiniz. Güneşin doğrudan etkisi ile kumaşlarının renk atmaması ve plastik parçalarının genleşmemesi içinse kalın siyah torbalarla mobilyalarınızı kaplayabilirsiniz. Torbanın içindeki sıcaklık en az 49 C° olmalıdır. Bu nedenle 24 saat güneş altında beklemesi, etkili sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
Tahtakurusu ile ısıtarak mücadele için taşınabilir ısıtma cihazlarından da yararlanabilirsiniz. Mobilyalarınızı ısıtıcının ağzına yer kalacak şekilde sıkıca siyah kalın torbalarla sardıktan sonra makineyi aktif hale getirmelisiniz. Böylece güneşli bir gün sıcaklığını yaratabilirsiniz.

5- Dondurarak Mücadele

Yüksek sıcaklıkta olduğu gibi aşırı soğuk havalarda da yok edilebilen tahtakurusu ile dondurarak mücadele etmek, kış aylarında mümkündür. Kalın plastik malzeme ile mobilyalarınızı sardıktan sonra birkaç gün hiç güneş almayacak şekilde açık havada bekletebilirsiniz. – 20 C° ve daha düşük ısılara uzun süre maruz kalınması, tahtakurusunu ve tahtakurusu yumurtalarını yok etmeye yarayacaktır.

6- Tahtakurusu İlacı Kullanma

Böcek ilacı, silisli toprak ve çay ağacı spreyi gibi kimyasal ve bitkisel çözümleri, tahtakurusu ile mücadele etmek için değerlendirebilirsiniz. Bu işlemler esnasında alacağınız haşere ilacının tahtakurusunu öldürmek için özel üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Bazı kimyasallara direnç gösterdikleri için tahtakurusu böcek ilacının içeriği değişiklik gösterir.
Tahtakurusu ilacını mümkünse evdeki bütün çatlak, yarık, oyuk, köşe, döşeme arası gibi alanlara ve mobilyaların içlerine uygulamalı, hiçbir noktayı atlamamalısınız. Sık aralıklarla tekrarlamanız gereken bu işlem özenle uygulanırsa etkili sonuçlar elde edilebilir.
Tahtakurusu ile mücadelede bitkisel çözümlerden yararlanmak için lavanta esansı ve biberiye yağını, tahtakurusunun yuva olarak kullanabileceği alanlara sürebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından birkaç gün süreyle haşere ilacı kullandığınız ve temizlediğiniz alanları gözlemleyerek ve geceleri fener tutarak, tahtakurusu yavrusu olup olmadığına bakabilirsiniz. Bir tane bile görürseniz aynı işlemleri tekrar uygulamanız gerektiğini unutmamalısınız.

7- Profesyonel Çözüm

Tahtakurusu nasıl ölür diye düşünüyorsanız ve bütün kişisel çözüm yollarını denemenize rağmen başarılı bir sonuç elde edemediyseniz profesyonel yardım almanız gerektiğini söylemek gerekir. Ayrıca tahtakurularının barındıkları alanların uzman olmayan kişiler tarafından tespit edilmesi de oldukça zordur. Bu nedenle siz farklı yöntemler uygulayarak kısmen yok etseniz bile fark edemediğiniz bölgelerdeki yuvalarda tahtakuruları üremeye devam edecektir. 

Tahtakurusu istilasını yok etmek için yapılabilecek en doğru şey, tahtakurusu ilaçlama hizmeti veren profesyonel bir firmadan yardım almaktır. Tabii tahtakurusunu yok etmek için bir haşere ilaçlama firmasıyla temasa geçmeden önce bilmeniz gereken bazı ayrıntılar da bulunuyor.

Tekniktürk ile Tahtakurusu İstilasına Son Verin

Böcek ilaçlama hizmeti verdiğini iddia eden firmaların büyük bir kısmının korsan ve lisanssız olması, yıllar içerisinde basit kimyasal ilaçlara direnç kazanan bu zararlı canlılarla mücadelede işinizi daha da zorlaştırır. Oysa Sağlık Bakanlığı ruhsatı bulunan ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından teknisyenlik belgesi verilen profesyonel kadrosu ile Tekniktürk, ‘tahtakurusu nasıl yok edilir’ sorusuna sunduğu profesyonel ve bilimsel çözümlerle sorununuzu tamamen ortadan kaldırır. Yüksek standartlar ve en güncel çözümler sağlayan haşere ilaçlama firmalarının dahil edildiği Bayer Koruma Programı’nın akredite kazanan ilk üyelerinden olan Tekniktürk, ‘Tahtakurusundan nasıl kurtulurum’ diyenler için ideal bir haşere ilaçlama firmasıdır.
Kısacası tahtakurusu nasıl öldürülür diye düşünmeyin, Tekniktürk’ten destek alın, tahtakurusu istilasına son verin.


ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •