X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Tahtakurusundan Kurtulmanın Yolları

Tahtakurusundan Kurtulmanın Yolları

  • 2.4.2016 22:50:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Tahtakurusundan Kurtulmak Kolay Değildir

Tek seferde 200 yumurtaya kadar çoğalabilen ve en büyüğü 5 mm olmak üzere bir elma çekirdeği kadar boyutu ile tespit etmesi oldukça zor olan tahtakuruları, evlerde, iş yerlerinde ve otellerde; kısacası her yerde bulunabilirler. Özellikle otellerde konaklayanlar tarafından kıyafetler ve valizler aracılığıyla bilinçsizce taşınan bu zararlı canlılar, insan kanı emerek hayatta kalırlar ve geceleri ortaya çıkarlar
Gündüzleri saklanarak yatak içlerinde, mobilyalarda, koltuk aralarında, dolaplarda, elbiselerin kat bölgelerinde, duvarlardaki ve tavandaki çatlak, yarık, oyuk gibi bölgelerde ve döşeme aralarında yaşarlar. Tek seferde 200’e yakın yumurtayı bu küçük alanlara bir arada bıraktıkları için de tahtakurusu istilası, aslında sadece bir tahtakurusunun görülmesi ile mümkündür. Tahtakurusundan nasıl kurtulurum sorusuna ise verilebilecek birçok cevap bulunmaktadır.

Tahtakurusu ile Mücadele Etme Yöntemleri

Temizlik

Eşyalarınıza zarar vermeden yapacağınız aşağıdaki temizlik işlemleriyle uyku halinde olan çok sayıdaki tahtakurusu yumurtasını yok edebileceğiniz gibi, geride kalan az sayıdaki tahtakurusu yavrusunu da etkisiz hale getirebilirsiniz:

  • Tahtakurusundan kurtulma yollarının en başında gelen yöntem, yaşam alanı olabilecek bölgeleri dezenfekte etmektir. 
  • Mobilyaların içinden dolaplara, döşeme aralarından duvarlardaki yarıklara kadar bütün alanları, günlük temizlikte kullandığınız etkili malzemelerle temizlemeli ve mümkünse sert bir fırça ile fırçalamalısınız.

Yüksek Sıcaklık

Yüksek sıcaklıklardan yararlanmak, tahtakurusundan kurtulmak için ideal yöntemlerdendir. Şimdi bu yöntemleri inceleyelim:
  • Kıyafetlerinizi ve diğer eşyalarınızı ısıtıcılarla ya da kurutma makinesiyle yüksek sıcaklığa maruz bırakırsanız tahtakurusu ile mücadele ederken etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. 
  • Özellikle yaz aylarında battaniye, yatak örtüsü, çarşaf, kıyafetler ve diğer kumaşlarınızı siyah ve kalın bir çöp torbasına koyarak güneş altında bir ya da birkaç gün bekletebilirsiniz.
  • Siyah torba sayesinde eşyalarınız zarar görmezken; aşırı sıcak hava içeride hapsolacağı için tahtakurusu yavrularını ve yetişkin tahtakurularını öldürecektir. 
  • Mobilyalarınızı da siyah torbayla iyice kapatarak güneşin altına bırakırsanız mobilya aralarına saklanan ve yuva yapan tahtakurusu istilasını önleme konusunda mesafe kat edebilirsiniz.

Buhar Makinesi

Tahtakurusundan nasıl kurtulurum diyenler için bir diğer etkili yöntem, buhar makinesi kullanmaktır. Yüksek sıcaklık ve basınç ile buhar üfleyen bu makineler, doğru kullanıldıklarında tahtakurusuna karşı mücadelede etkili bir silaha dönüşebilir. Elektronik cihazlardan ve prizlerden uzak kalmak şartıyla bütün evinizi, yarıklar, oyuklar, duvar çatlakları, tavan ve taban köşeleri, döşeme araları, perdeler, kornişler, dolaplar ve tahtakurusu nerelerde yaşar diye düşünüyorsanız o bölgelere yüksek basınç ile belli bir süre buhar verebilirsiniz. 

Buhar ile tahtakurusu öldürmek için dikkat etmeniz gereken birkaç detay bulunuyor: 
  • Yüksek basınçla buhar verirseniz tahtakurusu yumurtaları yok olmak yerine etrafa saçılacaklardır. 
  • Tavandan tabana inecek şekilde yukarıdan aşağıya çalışmalısınız.
  • Eşyalarınızı ıslatmak yerine nemli kalmalarına özen göstermelisiniz.
  • Yüksek basınçlı buhar ile elinizi ya da yüzünüzü yakmamak için önleminizi almalısınız.


Böcek İlacı

Yaşam alanı olması muhtemel bütün alanları böcek ilacı kullanarak dezenfekte etmek, tahtakurusu ile mücadelede büyük bir başarı elde etmenizi sağlar. Tabii bunu yaparken de hangi haşere ilacını kullanacağınızdan da emin olmalısınız. Çoğu kimyasal maddeye karşı direnç gösterdikleri için tahtakurusu ilacının içeriği, diğer böcek ilaçlarına göre daha farklıdır. Böcek ilacı ile neler yapmanız gerektiğine de bakalım:
  • Profesyonel böcek ilaçlama firmalarının kullandığı haşere ilaçlarının bazılarını perakende olarak hiçbir yerde bulamazsınız. Ama içerik olarak benzeyen tahtakurusu ilaçlarını zirai malzeme satan dükkanlardan alabilirsiniz.
  • Yarık, çatlak, oyuk, döşeme araları, mobilyaların içi, koltuklar, kısacası bütün evinizi dikkatlice ilaçladıktan sonra belli bir süre beklemeli ve gözlem yapmalısınız. 
  • Köşeleri bir fener yardımıyla aydınlatarak, mobilyaların içini tek tek kontrol ederek haşere ilacının etkili olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 
  • Geride hiçbir tahtakurusu yumurtası kalmaması için gerekirse işlemi birkaç kez tekrar etmelisiniz.

Yatak Kılıfı

Besin kaynakları olan insanlardan uzaklaşmamak için genellikle yatak aralarına ve döşeklere yuvalanan tahtakurusundan kurtulmak için döşeğinizi temizledikten sonra fermuarlı bir kılıfla yatağınızı sararsanız içeride kalan tahtakurularının dışarı çıkmalarını önlemiş olursunuz. Böylece uzun süre aç kalan tahtakurusu üreyemeyecek ve ölecektir. 

Çatlakları Kapatmak

Duvarlarda, tavanda ve yerde bulunan yarıklar, çatlaklar ve oyuklarda yuvalanan tahtakurusundan kurtulmak için bu tip yaşam alanlarını ortadan kaldırmalısınız. Silikon, alçı ya da çimento gibi malzemelerle bütün bu muhtemel yaşam alanlarını kapatarak hem oralara yuvalanmış tahtakurularını yok etmiş olursunuz hem de yenilerinin yaşayabilecekleri alanların önüne geçersiniz.

Vakum ya da Elektrik Süpürgesi

Evinizi iyice temizledikten ve bütün boşlukları fırçaladıktan sonra emiş gücü yüksek bir vakum makinesi ya da elektrik süpürgesiyle bu alanları ve yatak içlerinden koltuk aralarına, dolaplardan kuytu köşelere kadar bütün evi temizleyebilirsiniz. Hiçbir noktayı atlamadan yapacağınız bu işlem ile tahtakurularını ve yumurtalarını ortadan kaldırabilirsiniz. 
Eğer elektrik süpürgesi kullanacaksanız toz torbası haznesine bir çöp torbası yerleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Böylece vakumlanan yumurtaların makinenin içine sızmasını ya da eski tip toz torbasına yapışmasını önlemiş olursunuz. İşiniz bittiğinde çöp torbasının ağzını dikkatlice ve sıkıca kapatarak çöp konteynerine atmayı unutmayın.

Bitkisel Çözüm

Tahtakurusu ile mücadelede bitkisel çözümlerden yararlanmak için lavanta, çay ağacı yağı ve biberiye yağından faydalanabilirsiniz. Tahtakurusu yuvası olabilecek yarıklara, çatlaklara, mobilya içlerine bu yağları püskürtmelisiniz. Hiçbir köşe ve çatlak atlanmadan yapılacak bu işlemin ardından yatağınızı da iyice temizledikten sonra yatağınız içine lavanta esansı ya da sabunu yerleştirerek bu zararlı canlıları geceleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Ayrıca yatağınızın ayaklarını içine yerleştireceğiniz genişçe kaselere lavanta esansı ya da çay ağacı sıvısı doldurursanız tahtakurularının geceleri yatağınıza tırmanmasının önüne geçer ve tahtakurusu ısırığı yaşamaktan kurtulabilirsiniz.

Kurutma Makinesi

Evinizi ve mobilyalarınızı temizlerken bir yandan da kıyafetlerinizi kurutma makinelerine yerleştirirseniz yüksek sıcaklık sayesinde tahtakurusu larvalarından kurtulabilirsiniz. Özellikle cepler, yaka katlama bölgeleri, düğme altları gibi alanların sıcağa maruz kalmalarına dikkat etmelisiniz.

Profesyonel Çözüm

Denediğiniz bütün mücadele yöntemlerine rağmen tahtakurusundan nasıl kurtulunur sorunuza yeterli bir cevap bulamadıysanız bir böcek ilaçlama firması ile temasa geçmelisiniz. “Bayer Koruma Programı”na üye Tekniktürk, haşere ilaçlama konusundaki deneyimi ve bilimsel yöntemlere dayanan çözümleri ile tahtakurusu istilasından tamamen kurtulmanıza yardımcı olur. Kişisel yöntemlerle tahtakurusu istilasını yavaşlatsanız bile durdurmanız imkansızdır. Oysa Tekniktürk’ten destek alırsanız, istilaya mükemmel ve kesin bir çözüm elde edersiniz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •