X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Köpek Piresi

Köpek Piresi

  • 19.1.2016 11:18:00
  • Soru-Cevap
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Köpek Piresi Hayvan Dostunuzun Yaşam Kalitesini Etkiler

Hayvan dostunuzun yaşam kalitesini oldukça fazla etkileyen köpek piresi, ne şekilde meydana gelir, belirtileri nelerdir ve nasıl yok edilir? Bu sorulara verdiğimiz cevaplar ile evcil hayvanınızı hastalıklardan koruyabilir ve oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.

Köpek piresi, köpek derisini bir yaşam alanı olarak gören ve kan emme yoluyla beslenerek hayatta kalan bir parazittir. Müdahale edilmediğinde, köpeğin kaşıntı olan yerleri yalaması ile yuttuğu bu pireler git gide yayılarak “ara konakçılar” olarak adlandırılan Dipylidium Caninum’a döner. Köpeklerin kanını emerek beslenen pireler, kimi zaman insanlara da bulaşır ve birkaç ay beslenmeden yaşamlarını sürdürebilirler. Dolayısıyla evcil hayvan besleyen hayvanseverlerin, pire bulaşmış bir hayvanın hangi belirtileri gösterdiği ve hızlı bir şekilde nasıl müdahale edilebileceği konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir.

Köpek piresi

Köpek Piresi Neden Olur?

Genellikle sıcak mevsimlerde oluşan pireler, bulaşma yoluyla hayvandan insana ya da nadiren insandan insana geçen parazitlerdir. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar açık alanda ya da temas halinde bulundukları diğer hayvanlar aracılığıyla pire istilasına uğrayabilirler ve bu parazitler oldukça hızlı bir şekilde sıçrayabilme gücüne sahip oldukları için kolaylıkla bulaşabilirler.

Köpeğinizde Pire Olduğuna Dair Belirtiler ve Semptomlar Nelerdir?

Pireler kimi zaman köpekler, kediler ve hatta insanlar için çok rahatsız edici bir boyuta ulaşmasalar da oldukça tehlikelidirler. Bazı köpekler pire istilasına karşın çok hafif tepkiler verirken, genellikle küçük cins köpekler ya da yavru köpeklerde hem gösterdiği belirtiler daha ağır olur, hem de bu köpekler yaşadıkları kan kaybından dolayı hasta olmaya daha yatkın olurlar.

Köpek piresi belirtileri

Oldukça rahatsız edici olan pireler karşısında meydana gelen şiddetli kaşıntı ve köpeklerin yere sürtünmeleriyle oluşan deri tahrişi en belirgin belirtilerdir. Pire istilası karşısında oluşan problemin şiddeti, hafif deri rahatsızlıklarından enfeksiyon kapmaya kadar ilerleyebilirken, anemi hastalığına da yol açabilir.

Köpeklerin özellikle baş, kuyruk, göbek, kıç, kol çukurları ve boyun bölgelerinde kaşıntı ve iltihaplanmalara yol açan pire istilasının diğer ana belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
  • Köpeğin kaşıntı olan bölgeleri yalaması ve ısırması
  • Köpeğin derisinde görülen, genellikle kırmızı renkte veya kanlı yaralar
  • Bazı bölgelerde oluşan tüy dökülmeleri
  • Köpeğin anüs çevresinde oluşan tenya larvaları
  • Köpeğin diz, ayak bileği ve dirsek bölgelerinde oluşan deri dökülmeleri.
 

Köpek Piresi Nasıl Yok Edilir?

Kedi piresi ve köpek piresi başa çıkması oldukça zor olsa da, müdahele edilmediği takdirde evde bulunan eşyalara ve insanlara da sıçrayarak büyük sorunlara yol açabilirler. Dolayısıyla bu sorunun önüne geçmek için öncelikle evin içinde bulunan eşyaları, mobilyaları, oturma alanlarını ve varsa bahçeyi böcek ilaçlama yöntemiyle dezenfekte etmek gerekir.

Köpek Piresi nasıl yok edilir

Henüz pire bulaşmamış bir köpeğe pire tasması takmak, bu denli ciddi problemler yaratabilecek bir sorunun önüne geçmede oldukça etkili olabilir. Çünkü pire istilasına uğrayan her köpek aynı belirtileri göstermeyeceği gibi, bazı cinsler bu tarz bir sorunu maskeleyerek geç müdahale edilmesine neden olabilir.

Köpekte oluşan pireler için pire tozu ya da pire damlası uygulanabilir. Bu yöntem, canlı haldeki pire yumurtalarının yetişkin pireye dönüşmesini engellemesi açısından oldukça etkilidir. Çünkü yetişkinliğe erişen pireleri öldürmek kimi zaman 3-4 ayı bulabilir.

Pireden kurtulmak için köpeği pire şampuanı ile yıkamak, diğer bir etkili yöntemdir. Ancak kullanılan şampuanın kuruluk yaratmayan bir özelliğe sahip olması, derinin tahriş olmaması açısından oldukça önem taşır. Ayrıca pirelerin ortaya çıkması için özel olarak tasarlanan pire tarağı ile köpek tüyleri her gün taranarak oluşan pireler günbegün yok edilebilir. Tüm bu süreç boyunca veteriner ile işbirliği içinde olmak ise en önemli husustur.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •