X KAPAT
Teklif Al
Hizmet Bölgelerimiz
Ev Zararlıları Uygulaması
Canlı Yakalama Kafesleri
Videolar
/ Bilgi Merkezi / Evde Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir?

Evde Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir?

  • 19.1.2016 09:33:00
  • Makale
  • Google+'da takip edin
    Uzmana Danış

Tahtakurusunu yok etmek için önce onu iyi tanımamız gerekir!

Tahtakurusu, evlerde görülen haşere çeşitlerinden birisidir. Bu canlılar insanları ısırarak kanlarını emerler.  Ürettikleri özel bir salgı cildi uyuşturduğu için bu canlıların ısırıkları hissedilemez. Geceleri biz uyurken çok aktif olan bu canlıların ısırıkları kaşıntıya ve bazı durumlarda alerjik ve iltihabi reaksiyonlara sebep olabilir. Sağlık açısından çok tehlikeli olmasalar da tahtakuruları, ısırıklarından ve varlıklarından dolayı fiziksel ve psikolojik olarak oldukça rahatsız edicidir. Tahtakurularından kaynaklanan istenmeyen durumların yaşanmaması için ise bu canlıların eve girmesi engellenmeli, evde tahtakurusu görülürse de gerekli müdahale en kısa sürede yapılmalıdır.

Tahtakurusu Nedir?

Hemiptera takımına ait Cimicidae familyası böcekleri genel olarak tahtakurusu olarak adlandırılır. Bu böceklerden en çok bilineni ise kırmızımsı kahverengi renge sahip ve 5 mm büyüklüğünde olan Cimex lectularius’tur. Parazit bir canlı olan tahtakurusu, yaşamak için memelilerin ve kuşların kanına ihtiyaç duyar. Işıktan hiç hoşlanmayan bu canlılar, gündüz vakitlerinde ve aydınlatılmış mekânlarda, ışığın ulaşamayacağı karanlık yerlerde saklanırlar. Bu durumdan dolayı tahtakuruları gündüz ve aydınlıkta görülmezler. Ancak bu canlılar, besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için havanın kararması ya da aydınlatmanın kapatılması ile birlikte saklandıkları yerleri terk ederek emecek kan bulabilmek için dolaşmaya başlarlar.

Tahtakurusu nasıl yok edilir

Tahtakuruları eşya, mobilya ve duvarlardaki dar aralıklarda ve çatlaklarda rahatlıkla barınabilirler. Karyolaların birleşme yerleri, çarşaflar, elektrik prizleri, süpürgeliklerin arkası, pervaz aralıkları, mobilyalardaki çatlaklar ve resim çerçeveleri bu canlılarla en sık rastlanan yerler arasındadır. Tahtakuruları ayrıca çarşaf, cüzdan, bavul ve çanta gibi eşyalarla bulundukları yerden başka bir yere de kolaylıkla aktarılabilirler. Bu özellikleri tahtakurularının özellikle otel gibi mekânlarda sıklıkla görülmesini ve bu gibi yerlerde konaklayan insanların bu canlıları evlerine taşımalarına sebep olur.

Tahtakurusunun Isırığı ve Zararları

Tahtakurusu çeşitleri, beslenmek için ihtiyaç duydukları kanı emebilmek için canlıları ısırırlar. Bu ısırıklar, tahtakurusunun ciltten içeri girerek kan damarına ulaşmasını sağlar. Bu sebeple ısırıklar, kan damarlarının cilt yüzeyine daha yakın olduğu yerlerde görülür. Bazı kişilerde hiçbir belirti vermese de, tahtakurusu ısırıkları genellikle ciltte tek sıra halinde ve belirli bir bölgede dağılım gösteren kırmızı noktalar şeklinde görülür. Bu noktalar daha sonra genellikle kabarıp minik yumrular haline gelme eğilimindedir.

Tahtakurusu ısırığı

Tahtakurusu ısırığı her ne kadar rahatsız edici olsa da bu ısırıklardan dolayı herhangi bir hastalığın yayılmadığı bilinmektedir. Yani, tahtakurusu ısırıkları sağlık açısından genellikle bir tehdit oluşturmazlar. Ne var ki, bu rahatsız edici ısırıklar ciltte tahrişe sebep olurlar ve çoğunlukla kaşıntılıdırlar. Hassas cilde sahip kişilerdeki kaşıntı çok daha fazla olur ve ısırıklardan kaynaklanan rahatsızlık hissi kaşınma sırasında cildin daha fazla tahriş edilmesinden dolayı artış gösterir. Eğer tahtakurusu ısırıklarından kaynaklanan rahatsızlık hissi çok fazlaysa, ısırıklar çok kaşınıyorsa, ciltte döküntüler meydana geliyorsa ya da iltihaplanma meydana gelmişse bu durumda tıbbi tedaviye gerek duyulur. Tedavide, yaşanan rahatsızlığın ve kaşıntının giderilmesi için hafif steroid merhemler ile antihistaminik ilaçlar ve enfeksiyon oluşan durumlarda ise antibiyotikler kullanılır. Bu durumlar haricinde herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Tahtakurusu Neden Olur?

Tahtakurusu, evin ya da eşyaların kirli olması gibi sebeplerden kaynaklanmaz. Bundan dolayı evde tahtakurusu görülmesi utanılacak bir durum değildir. Tahtakurularının evde görülmesi için mutlaka başka bir ortamdan eve gelmiş olması gerekir. Bu durum genellikle seyahat ve konaklamalar sırasında bu böceklerin kıyafet, çanta ve bavul gibi eşyalarla taşınması ile mümkün olur. Bunun yanında eve yeni alınan eşyalar da tahtakurularının evlere girişine sebep olabilir. Özellikle de rutubetli ortamlarda bekletilmiş ve bağlantı noktaları aralık olan ya da üzerinde çatlak, delik ya da yarıklar bulunan mobilyalar bunun için çok uygundur. Eve gelen misafirler de bu istenmeyen canlıların evlere taşınmasına sebep olabilirler. Kendi evlerinde tahtakurusu olan kişilerin kıyafet ve çanta gibi eşyalarına tutunan bu canlılar, bu şekilde çok farklı yerlere ulaşabilirler. Evlerde tahtakurusu oluşumunun diğer bir nedeni ise komşularda da bu canlıların olmasıdır. Evlere girebilmek için kapıların açık olmasına ihtiyaç duymayan bu canlılar, kapı aralıklarından rahatlıkla geçerek eve girebilir. Eve girdikten sonra ustaca saklanabilen tahtakuruları, kısa süre içerisinde hızla üreyerek evi istila edebileceklerinden öncelikle bu canlıların evlere girişi engellenmelidir. Bunun için eve sokulan eşyalar kontrol edilmeli, kapı ve pencere aralıkları gibi dış ortamdan giriş olabilecek yerler kapatılmalı, dışarıdan eve girilirken de üst baş kontrol edilmelidir.

Tahtakurusu Nasıl Anlaşılır?

Tahtakuruları aydınlıkta dolaşmayıp, karanlık yerlerde saklandıkları için doğrudan görülebilmeleri oldukça zordur. Ancak nadir de olsa aydınlıkta dolaşan tahtakurularına rastlanarak evde bu canlıların varlığından haberdar olunabilir. Larvasından yeni çıkmış bir tahtakurusu haşhaş tohumu büyüklüğünde, yarı şeffaf ve hafif kahverengi renktedir. Yetişkin tahtakuruları ise düz, kırmızımsı kahverengi oval vücutlu ve yaklaşık elma çekirdeği büyüklüğündedir.

Tahtakurusu nasıl anlaşılır

Tahtakuruları bıraktıkları bazı izlerle de anlaşılabilir. Büyüyen tahtakurusu yavrularının, kabuk değişimi sırasında ortama bıraktıkları eski kabukları bu izlerden birisidir. Bunun yanında bu canlılar yaşadıkları yerlere bıraktıkları larvalar ile de anlaşılabilir. Bıraktıkları dışkılar da evde tahtakurusu varlığının tespit edilmesinde etkilidir. Gözenekli olmayan yüzeylerde dışkılar siyahtan kahverengiye, gözenekli yüzeylerde ise kahverengiden siyaha çalan renktedir. Ayrıca eşyalarda görülen pas rengindeki noktasal lekeler de tahtakurularını işaret edebilir. Kumaşların dikiş yerleri ve püskülleri, çarşaflar, yastık kılıfları, duvardaki çatlaklar ve duvar birleşim yerlerindeki aralıklar bu türden iz ve kalıntıların en sık rastlanabileceği yerler arasındadır.

Diğer yöntemlerin yanında tahtakuruları, ciltte meydana getirdikleri ısırıklar ile kendilerini belli ederler. Ancak bu ısırıklar, başka bir böceğin ısırıklarından çok kolay ayırt edilemediğinden dolayı tahtakurusu teşhisinde diğer yöntemlerin kullanılması daha doğrudur.

Tahtakurusundan Nasıl Kurtulunur?

Evde tahtakurusu varlığı tespit edilmişse bu canlılarla ilgili acilen önlem alınmalıdır. Öncelikle tahtakurularının nerelerde saklandıkları tespit edilmelidir. Bunun için tüm eşyalar en ince ayrıntılarına kadar incelenmeli ve bu canlıların varlıkları ile ilgili izler aranmalıdır. Çarşaflar, fermuar yerleri, halılar, çatlar ve çerçeveler gibi eşyalar detaylı olarak incelenmelidir. Tahtakurusu tespit edilen, larva ya da bu canlının izi bulunan eşyalar ise önemsizse atılmalı ya da yıkanabilecek olan eşyalar mümkün olan en yüksek sıcaklık derecesinde yıkanmalıdır. Bunun haricinde bu böceklerin saklandıkları yerlere ve eşyalara böcek ilaçları da uygulanabilir. Ancak tüm bu yöntemler, tahtakurularının ve larvalarının yok edilmesinde yetersiz kalır. Bu yüzden, istenmeyen bu canlıların evlerden, iş yerlerinden, ofislerden, otellerden ya da spor salonlarından tamamen temizlenebilmesi için profesyonel destek alınmalıdır. Kişisel çabanın yetersiz kaldığı bu durumda, profesyonel ilaçlama hizmeti ile bu canlıların saklandıkları her nokta tek tek tespit edilir ve özel ilaçlarla tüm tahtakuruları ve larvaları etkisiz hale getirilerek bu canlıların tekrar çoğalma olasılıkları tamamen ortadan kaldırılır.

Tahtakurusu nasıl yok edilir

Tahtakurusu probleminden tamamen kurtulmak için yüksek kalite standartlarına sahip çözümler sunan, “Bayer Protection Program” üyesi Tekniktürk’den profesyonel ilaçlama hizmeti alabilirsiniz. Tekniktürk, uzman teknik ekibi ile evinize gelip önce keşif yapar ve yapılan ayrıntılı analiz ile tahtakurularının yok edilmesi için size en uygun ilaçlama yöntemini belirler. Yapılan planlamaya göre ilaçlama işlemi kısa süre içerisinde gerçekleştirilerek tahtakuruları ve larvaları tamamen etkisiz hale getirilir. Tekniktürk, tahtakurusu probleminiz tamamen sonlanana kadar sizinle birlikte çalışır. Ayrıca bu ve benzeri problemleri tekrar yaşamamanız için sizi ayrıntılı şekilde bilgilendirir. Hızlı ve etkili çözüm sunmasının yanında Tekniktürk’ün kullandığı ilaç ve yöntemler, evde yaşayan insanlarda ve evcil hayvanlarda sağlık açısından kesinlikle olumsuz herhangi bir etkiye sebep olmaz.

ETİKETLER

  • Adres:
    Zümrütevler Mah. Nil Caddesi. Hukukçular ve İdareciler Sitesi Sosyal Tesis Binası Kat:2 34852 Maltepe / İSTANBUL / TÜRKİYE
  • E-posta:
  • Telefon:
    Çağrı Merkezi: 444 85 65
    Faks: 0216 386 52 65
  •